Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 * .........Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τελευταίες Ειδήσεις

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

«Γεύσεις της Ελλάδας» στη Μελβούρνη

Η ελληνική κουζίνα θα παρουσιαστεί σε μια σειρά από εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Γεύσεις της Ελλάδας», που διοργανώνει το Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης.
Δημοσίευμα της εφημερίδας The Age, με τίτλο «Τρώγοντας για την Ελλάδα», αναφέρεται σε μερικές από τις γαστρονομικές αυτές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε εστιατόρια της Μελβούρνης, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας καθώς και χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα.
Οι «Γεύσεις της Ελλάδας» αποσκοπούν στην προβολή του πλούτου και της γευστικότητας της τοπικής ελληνικής κουζίνας και στην ενθάρρυνση των ελληνικών εστιατορίων της Μελβούρνης, να προχωρήσουν πέρα από το συνηθισμένο μενού και να αναζητήσουν τις ρίζες τους.
«Πρόκειται για τον εορτασμό του αληθινού ελληνικού φαγητού», αναφέρει ο ομογενής και διοργανωτής Αργύρης Καραβής και προσθέτει ότι τα φαγητά που συνήθως σερβίρονται σε ταβέρνες της Μελβούρνης αντανακλούν τη μεταβιομηχανική κουλτούρα των εστιατορίων των ελληνικών πόλεων, και σημειώνει ότι δεν είναι τα φαγητά που τρώνε πραγματικά οι Έλληνες.
«Το φαγητό από τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις και τα χωριά περιλαμβάνει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρήση φασολιών, λαχανικών, σπόρων και απλών τυριών», επισημαίνει ο κ. Καραβής και τονίζει ότι πολλοί Ελληνοαυστραλοί συνδέονται με την πατρίδα τους μέσω του φαγητού.

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

"Ενας αιώνας...μια στιγμή" το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κανής Καραβά


Η Κανή Καραβά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φτελιά της Δράμας. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Δημοσιολογία και από το 1982 ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στο τμήμα πληροφόρησης και επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Άλλα βιβλία της συγγραφέως είναι, "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑ" από τις Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ. Το δεύτερο είναι με τίτλο "ΣΧΗΜΑ ΟΞΥΜΩΡΟΝ Ή Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ" από τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.

Τς επιπτώσεις απο το ΔΝΤ περιγράφουν Έλληνες του εξωτερικού

«Μήνυμα» των ελλήνων ομογενών που ζουν σε χώρες οι οποίες έλαβαν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


«Να βάλει τα δυνατά της η Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» είναι το μήνυμα που στέλνουν έλληνες ομογενείς οι οποίοι ζουν σε χώρες που προσέτρεξαν για βοήθεια στον συγκεκριμένο οργανισμό.
Πως λένε στα «ΝΕΑ», οι αλλαγές που επήλθαν σε βασικά ζητήματα της διαβίωσής τους «ήταν σημαντικές και όχι προς το καλύτερο».
«Πριν από λίγο καιρό η γυναίκα μου βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 30 χρόνια εργασίας. Είναι γιατρός και μάλιστα πολύ καλή. Δεν πήρε εφάπαξ, ενώ πριν θα έπαιρνε, και το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα φτάνει τα 400 ευρώ (σ.σ.: 107.000 φιορίνια με τη σημερινή ισοτιμία) ενώ πριν από τα μέτρα για το ΔΝΤ θα ήταν αρκετά πάνω από τα 600 ευρώ. Η κατάσταση είναι πολύ κακή, η ανεργία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, το κόστος ζωής έχει ανέβει κατά 20% την ώρα που οι μισθοί έχουν παγώσει και ο κόσμος έχει αγανακτήσει εξαιτίας των κακών οικονομικών συνθηκών. Για να καταλάβετε, από τον στενό μου κύκλο μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυτοκτονήσει τρεις άνθρωποι.


Από τα τέλη του 2008 έως σήμερα οι άστεγοι στην Ουγγαρία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί: από 31.000 ξεπερνούν πλέον τους 50.000», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λαοκράτης Κοράνης, πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.

«Όταν επισκεφθήκαμε πριν από καιρό τα αρμόδια υπουργεία και υποβάλαμε ερωτήσεις για τις απολύσεις, την ανεργία, ακόμη και για τις αυτοκτονίες, λάβαμε πολύ καθησυχαστικές απαντήσεις. Είπαν τότε ότι οι απολυμένοι θα απορροφηθούν σε άλλα σχήματα όπως είναι οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κάποιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση ανεργίας», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Στρίκκας, από το Ελληνοουγγρικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ήταν Νοέμβριος του 2008 όταν το ΔΝΤ ανήγγειλε ότι εγκρίνεται βοήθεια προς την Ουγγαρία ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο- τα 12,5 δισ. προέρχονταν από το Ταμείο ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετείχε κατά 6,5 δισ. και η Παγκόσμια Τράπεζα κατά 1 δισ. Τον ίδιο μήνα η μέση τιμή των spreads των δεκαετών ομολόγων της ουγγρικής κυβέρνησης κυμαινόταν στις 580 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2009, τα spreads εκτινάχθηκαν στις 925 μονάδες βάσης, ενώ στα επίπεδα προ ΔΝΤ έφτασαν ξανά τον Ιούλιο. Μόλις πριν από έναν μήνα η μέση τιμή υποχώρησε στις 386 μονάδες βάσης.

Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουδαπέστη αυξήθηκε κατά 12% και συνολικά τα κοινόχρηστα κατά 15%. Τον τελευταίο χρόνο τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, φορολογούνται με 25%, από 9% που ήταν πριν τα μέτρα- το ίδιο και τα ποτά των οποίων η φορολόγηση ανερχόταν στο 12%.

«Πληρώνουμε το γεγονός ότι η πρώην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν έκανε τον αγώνα που έκανε ο Παπανδρέου για χάρη των Ελλήνων και που είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί να πάρει τα περισσότερα χρήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το ΔΝΤ. Η Ουγγαρία για να λάβει βοήθεια από
• Αυτοκτονίες
«Οι μισθοί έχουν παγώσει. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Από τον στενό μου κύκλο το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυτοκτονήσει τρεις άνθρωποι»

το ΔΝΤ δεσμεύθηκε ότι θα απολυθούν το 30% των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι το 2008 έφταναν τους 700.000, και ότι θα καταργηθεί ο 13ος μισθός- εδώ δεν υπήρχε 14ος. Μπήκαμε σε ένα τούνελ στο οποίο δεν βλέπουμε φως», λέει ο κ. Κοράνης.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Αγκάρντι, πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, αρκετοί είναι οι νοσηλευτές και οι γιατροί που απολύθηκαν με αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας να έχει δεχθεί γερό πλήγμα. «Πολλοί έχασαν τις δουλειές τους στα νοσοκομεία, το ίδιο συνέβη και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Αποτέλεσμα της αυξημένης ανεργίας είναι αρκετοί να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Μέχρι τις αρχές Απριλίου οι εξώσεις κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις απαγορεύονταν- οι αρχές προστάτευαν κάπως αυτούς που είχαν πρόβλημα, όμως τώρα πάλι τις επιτρέπουν. Απ΄ όσο γνωρίζω υπάρχουν κάποιοι έλληνες ομογενείς που δεν μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια για τα καταστήματά τους που λειτουργούν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα», λέει ο κ. Αγκάρντι.

«Κάποιες νέες επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εδώ από Έλληνες πάγωσαν. Γεγονός πάντως είναι πως δεν υπάρχει ελληνική τράπεζα στην Ουγγαρία», λέει ο κ. Στρίκας από το Ελληνοουγγρικό Επιμελητήριο και επισημαίνει πως παρότι έκλεισαν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, δεν υπήρξε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. «Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο μέγεθος της μαύρης οικονομίας, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 10%- 20% την τελευταία περίοδο- από 20% υπολογίζεται ότι φτάνει σήμερα το 30%- 40% του ΑΕΠ. Μάλιστα λέγεται πως μεγάλος αριθμός εταιρειών δηλώνουν ότι το προσωπικό παίρνει τον βασικό μισθό ώστε να πληρώνουν μικρές εισφορές, και τα υπόλοιπα τα δίνουν μαύρα, στο χέρι. Βέβαια για να υπάρχουν μαύρα έξοδα στις επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχουν και μαύρα έσοδα», τονίζει ο κ. Στρίκκας.

• Έκλεισαν και νοσοκομεία!
«Θεώρησαν ότι δεν χρειάζονται πολλά νοσοκομεία στην επαρχία, καθώς ο πληθυσμός που ζει έξω από την πρωτεύουσα της Λετονίας δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Έτσι, ζήτησαν να παραμείνουν κάποια νοσοκομεία μόνο σε κεντρικά σημεία.
Όμως δεν υπολόγισαν ότι η οδική πρόσβαση διακόπτεται σε πολλές περιοχές λόγω του χειμώνα με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανάτων ασθενών που δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία» λέει στα «ΝΕΑ» η Εύα Κωσταντά που μένει μόνιμα στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας. «Πριν από το δάνειο που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2008, οι δάσκαλοι στα σχολεία έπαιρναν 800-900 ευρώ τον μήνα. Τώρα, κάποιοι πληρώνονται με 300 ευρώ ή και λιγότερο, ενώ οι απολύσεις επεκτείνονται σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Περικοπές έχουν γίνει και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης είναι να μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι Λετονοί στη Μεγάλη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες» λέει η κ. Κωσταντά.

(Πηγή: ΑΠΕ από TA NEA)

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Είναι δυνατόν να πιστεύει σοβαρά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ή μήπως είναι γενικότερη κυβερνητική πολιτική;) ότι θα αναζητήσει τη ...σωτηρ


Ούτε να διανοηθεί το Υπ. (τ.Εθνικής) Παιδείας
να μειώσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στην Ομογένεια

Στερώντας από τους μικρούς ομογενείς τη δυνατότητα να μάθουν Ελληνικά; Τρελαθήκαμε εντελώς σε τούτη τη χώρα όπου ανθεί, εκτός από «πορτοκαλέα» και η ρεμούλα;
Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι δεν θα γίνουν φέτος νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011, θα νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της γενέτειρας;
Αν, όπως λέει το Υπουργείο, μειωθούν στους μισούς οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό Έλληνες εκπαιδευτικοί, θα ανακάμψει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα;
Αν, όπως απειλεί η Αννούλα, δεν θα δοθεί παράταση των δύο χρόνων απόσπασης των εκπαιδευτικών, μετά την πρώτη τριετία τους, θα αποσυμφορηθεί ο πελατειακά υπερτροφικός δημόσιος τομέας της Ελλάδος;
Ωραία, ας πούμε ότι θεωρητικά θα μπορούσε η Ομογένεια να αναλάβει τα έξοδα των εκπαιδευτικών. Αλλά αυτή είναι η λύση; Περιόρισε η κυβέρνηση τις δαπάνες και τις σπατάλες από παντού αλλού και άπλωσε χέρι και στην ομογένεια; Και το Άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος που ορίζει ότι:
«Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια». Στα σκουπίδια κι αυτό; Ούτε το Σύνταγμα πια δεν σεβόμαστε;
Σε μία διαχρονικά κακοδιοικούμενη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, όπου η σπατάλη δημοσίου χρήματος από υπέρογκες δαπάνες μισθοδοσίας ανενεργών δημοσίων υπαλλήλων, πάσης φύσεως αχρείαστων «ειδικών συμβούλων» και κάθε στάθμης «εμπειρογνωμόνων», για πολυδάπανα ταξίδια υπουργών στο εξωτερικό και για απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους αποτελούν (έτσι για να απαριθμήσουμε ελάχιστα μόνον από τα όσα συνιστούν την ατέρμονα κακοδιαχείρηση) καθημερινή κυβερνητική πρακτική, είναι το λιγότερο εθνικά εγκληματικό να επιζητεί η κυβέρνηση να κάνει οικονομίες καταδικάζοντας τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να μην μάθουν τη γλώσσα των γονιών τους για να εξοικονομήσει η «μαμά» Ελλάς μερικές «πεντάρες».
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι πολίτες της σε ποσοστό άνω του 80% κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματά τους, είναι εθνικό έγκλημα να ζητούν από τους ξενιτεμένους συμπολίτες τους να «συνδράμουν» στην πληρωμή των δασκάλων οι οποίοι μορφώνοντας τα παιδιά των ομογενών συντελούν εθνικό έργο. Διότι τα παιδιά των ομογενών δεν θα κακοπάθουν στη ζωή τους αν δεν μάθουν ελληνικά. Η Ελλάδα, όμως, θα φτωχύνει εάν αποκοπούν οι ελληνικές τους ρίζες.
*από το:(kalami.net)

Αναρτήθηκε από ONLINE-PRESS