Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 * .........Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τελευταίες Ειδήσεις

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Η επίσκεψη του καναδού πρωθυπουργού στην Αθήνα


...έφερε εγγύτερα τις δύο χώρες

Πιο στενή συνεργασία Ελλάδας-Καναδά

...250.000 Έλληνες βρίσκονται στον Καναδά,


Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και το πρωί επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρολό της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά που αποτελεί, όπως είπε τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς.
Σημείωσε μάλιστα ότι ο Καναδάς υποδέχθηκε τους πολιτικούς πρόσφυγες επί στρατιωτικής δικτατορίας ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και ο νυν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε πως 250.000 Έλληνες βρίσκονται στον Καναδά, από τους οποίους δύο βρίσκονται μαζί του και είναι ο υπουργός Θησαυροφυλακίου (κυπριακής καταγωγής) Τόνι Κλέμεντ και ο βουλευτής Κ. Μενεγάκης.

Το μεσημέρι ο καναδός πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε σύσκεψη επιχειρηματιών όπου σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών και επιχειρηματικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Καναδά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται, όπως είπε, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Στίβεν Χάρπερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και μαζί θα επισκεφθούν αύριο τα Καλάβρυτα, τόπο θυσίας και μαρτυρίας για τους αγώνες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Θα επισκεφθούν επίσης την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.

Στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία Youth Mobility από τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα και τον υπουργό Οικονομικών του Καναδά ενώ παρατέθηκε νωρίτερα γεύμα εργασίας για τους δύο Πρωθυπουργούς.


*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ : Σάββατο 28 Μαΐου 2011


Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Έκρηξη βίας και λεηλασίες βλέπει η CIA στην Ελλάδα...

aegaio: Έκρηξη βίας και λεηλασίες βλέπει η CIA στην Ελλάδα...: "“Οδηγία” των μυστικών υπηρεσιών για τις επενδύσεις Για εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων και σκηνικό “τύπου Αργεντινής” στην Ελλάδα, πρ..."

Ο Νίκος Καχτίτσης και ο «Ηρωας της Γάνδης» περνούν στον Καναδά

ιστορία της Λογοτεχνίας

Ο Νίκος Καχτίτσης

* από 24grammata


γράφει ο Σπύρος Γιανναράς

«Ποιος είναι ο Νίκος Καχτίτσης;», αναρωτιέται ο καναδικός Τύπος μετά την κυκλοφορία του «Ηρωα της Γάνδης» σε γαλλική μετάφραση από τον εκδοτικό οίκο‚ ditions du Boreal του Μόντρεάλ. «Λέγεται ότι στην Ελλάδα ο Νίκος Καχτίτσης είναι ένας σημαντικός συγγραφέας. Αυτή όμως δυστυχώς είναι η μοίρα των μικρών χωρών που χρησιμοποιούν μια γλώσσα που μιλιέται ελάχιστα στον υπόλοιπο κόσμο: Οι συγγραφείς τους αργούν περισσότερο να αναγνωριστούν παγκοσμίως», σημειώνει η δημοσιογράφος Σαντάλ Γκι. Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι ο διευθυντής του περιοδικού Libert, Πιερ Λεφέβρ, το οποίο κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στον «Ήρωα της Γάνδης», εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας την ύπαρξη ενός Ελληνα συγγραφέα, που αναγνωρίστηκε στη χώρα του, αλλά παραμένει εντελώς άγνωστος στο Μόντρεαλ όπου και έγραψε το εν λόγω μυθιστόρημα.

Ειρωνεία της Ιστορίας; Η πραγματικότητα είναι ότι ο συγγραφέας που μετέφρασαν στα γαλλικά ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Ζακ Μπουσάρ και ο προσωπικός φίλος του Καχτίτση Φρεντ Α. Ριντ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην πατρίδα του. Οι Ελληνες αναγνώστες που γνωρίζουν την ύπαρξή του μειώνονται διαρκώς. Οι εκδόσεις των βιβλίων του από τη «Στιγμή» όσο και του «Ηρωα της Γάνδης» από τον Κέδρο καθίστανται χρόνο με τον χρόνο ολοένα και πιο δυσεύρετες. Το περίεργο είναι ότι τα τελευταία χρόνια περιπίπτουν στη λήθη συγγραφείς όχι απλώς εγνωσμένης, αλλά μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, όπως ο Γιώργος Ιωάννου.

Η αναζήτηση των αιτίων αυτής της συλλογικής λογοτεχνικής αμνησίας θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Γεγονός είναι ότι ο «Ήρωας της Γάνδης» επιστρέφει στον τόπο όπου συντελέστηκε, όχι το έγκλημα, αλλά η συγγραφή του βιβλίου και υπό μία έννοια στην αληθινή του πατρίδα. Γιατί, υπό μία έννοια, ο Νίκος Καχτίτσης ανήκει τόσο από θεματικής όσο και από ποιητικής άποψης στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Η αφομοίωση στο έργο του ενός ορμητικού λογοτεχνικού ρεύματος που εκβάλλει στον πιο ακραιφνή μοντερνισμό -από τον Κάφκα, τον Κόνραντ, τον Ντοστογιέφκσι, τον Τζόις, τον Προυστ, αλλά και τον Τόμας ντε Κουίνσι, τον Λόρενς, τον Μέλβιλ και τον Κλάιστ, όπως υπογραμμίζει ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος- δεν υπολείπεται σε τίποτα τους συγχρόνους τους Κεντροευρωπαίους συγγραφείς που γράφουν στα αγγλικά ή στα γαλλικά. Ταυτόχρονα όμως δεν αποποιείται, αλλά συνομιλεί με τη νεοελληνική πεζογραφική παράδοση, όπως τον Παπαδιαμάντη, αλλά και την πρωτοπορία της εποχής του, τον Επαμεινώνδα Η. Γονατά και τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Τα κεντρικά μοτίβα του Νίκου Καχτίτση, η έμφαση στη μνήμη, η εσωτερική λειτουργία της σκέψης, το στόμωμα του ορίου μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, η προβληματική σχέση του υποκειμένου με τον κόσμο, οι εναλλαγές της συνείδησης είναι ταυτόχρονα οι βασικές θεματικές που επεξεργάστηκε η ευρωπαϊκή και η λατινοαμερικανική λογοτεχνία στο διάβα του 20ού αιώνα.

Οι επόμενες γενιές πεζογράφων μοιάζουν (σχηματικά μιλώντας) να διαιρούνται σε εκείνους που πορεύονται στο αυλάκι της «κλασικής» νεοελληνικής πεζογραφίας (τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η αναβίωση μιας νέας ηθογραφίας) και εκείνους που ανδρώθηκαν στο χωράφι της ξένης λογοτεχνίας – διαβάζοντας είτε από το πρωτότυπο είτε από το πλήθος πλέον έγκριτων μεταφράσεων. Ο συγκερασμός του Καχτίτση αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνία μας.

http://news.kathimerini.gr

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

Ολοκλήρωση Γενικών Ομοσπονδιακών Εκλογών του Καναδά 4 υποψήφιοι, Ελληνικής καταγωγής


Τορόντο, 5 Μαΐου 2011

Α.Π. ΣΑΕ-ΚΑΝΑΔΑΣ/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση Γενικών Ομοσπονδιακών Εκλογών του Καναδά


Την περασμένη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκαν με αυξημένη προσέλευση πολιτών στις κάλπες οι 41ες Γενικές Ομοσπονδιακές Εκλογές στον Καναδά.

Οι εκλογές αυτές, πέραν της σημασίας τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, είχαν επιπλέον ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια καθώς στον εκλογικό αγώνα συμμετείχαν μεταξύ άλλων 10 υποψήφιοι Ελληνικής καταγωγής.

Νικητής των εκλογών αναδείχτηκε το Κόμμα των Συντηρητικών του Καναδά (Conservative Party of Canada) με αρχηγό τον Πρωθυπουργό κ. Stephen Harper που συγκέντρωσε το 40% περίπου του συνόλου των ψήφων και εξέλεξε 167 βουλευτές από τους συνολικά 308 που απαρτίζουν το Καναδικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Με πολύ περηφάνια και χαρά ανακοινώνουμε ότι εκ των συμμετεχόντων Ελληνικής καταγωγής υποψηφίων έλαβαν την λαϊκή εντολή να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου 4 υποψήφιοι, οι οποίοι με σειρά εκλογής κομμάτων είναι ο κ. Tony Clement στην Περιφέρεια Parry Sound-Muskoka και ο κ. Costas Menegakis στην Περιφέρεια Richmond Hill από το Κόμμα των Συντηρητικών του Καναδά (Conservative Party of Canada), η κα Niki Ashton στην Περιφέρεια Churchill από το Κόμμα των Νεοδημοκρατών του Καναδά (New Democratic Party of Canada) και ο κ. Jim Karygiannis στην Περιφέρεια Scarborough-Agincourt από το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Καναδά (Liberal Party of Canada).

Εκ μέρους του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ της Περιφέρειας Καναδά ευχόμαστε ολόψυχα συγχαρητήρια στους νέους βουλευτές μας και καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Από το Γραφείο Τύπου ΣΑΕ Περιφέρειας Καναδά

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: "ΚΑΛE ΜΟΥ AΝΘΡΩΠΕ..."

Εφυγε από την ζωή ο αγαπημένος μας κωμικός ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
Έφυγε από την ζωή σήμερα Τρίτη
πρωί στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου νοσηλευόταν ο αγαπημένος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος σε ηλικία 82 χρονών.
Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και Αγγωνιστής της Αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον αναγκάζει να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόληση σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.


Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινία "Μαγική Πόλις" του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Συννεφιασμένη Κυριακή, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με το Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού. Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία. Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.Η καριέρα του συνεχίζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή κι οδηγεί στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού. Άλλη σημαντική ταινία αυτής της περιόδου είναι Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας του 1976. Η θεματολογία των ταινιών του μετατοπίζεται προς την κοινωνική κριτική, ενώ το 1983 σταματά για λίγα χρόνια να κάνει κινηματογράφο. Τη δεκαετία του '80 ασχολείται με το γύρισμα έξι βιντεοταινιών και της τηλεοπτικής σειράς Βεγγαλικά που, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, προβλήθηκε τελικά στην τηλεόραση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαία στιγμή το ρόλο του στην ταινία Όλα είναι δρόμος του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου.