Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Ιστορία του Ρεμπέτικου στην Αμερική




Το 1896 γίνεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ηχογράφηση(εταιρεία BERLINER) με ελληνικά λόγια, από τον Μιχάλη Αραχτιντζή. Την ίδια εποχή ηχογραφούνται τουλάχιστον άλλοι 3 δίσκοι με ελληνικά λόγια. Αν εξαιρέσουμε αυτή την ηχογράφηση καθώς και μερικές άλλες από την Ελληνική Βασιλική Ορχήστρα (Ν. Υόρκη 1907 και 1911), η δισκογραφία στις Η.Π.Α. αρχίζει το 1911. Τα τραγούδια που ηχογραφούνται καλύπτουν όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής. Οι αμερικάνικες εταιρείες δίσκων COLUMBIA και R.C.A. Victor καλύπτουν την περίοδο αυτή (1896-1942) σχεδόν όλο το ελληνικό ρεπερτόριο. Από το 1919, αρχίζει η εμφάνιση ελληνικών δισκογραφικών εταιρειών. Η πρώτη τέτοια εταιρεία είναι η PANHELLENION RECORD COMPANY που ιδρύεται τον Φεβρουάριο του 1919 από την κυρία Κούλα, τον Γιάννη Κυριακάτη κ.α. Το 1924 ιδρύεται η GREEK RECORD COMPANY από τον Γεώργιο Γκρέτσι και τους αδελφούς Στάμου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Χαρίλαος Κρητικός ιδρύει την PHAROS. Άλλες εταιρείες είναι: CONSTANINOPLE RECORD COMPANY, ACROPOLIS, ELECTROPHONE, OLYMPUS HELLAS RECORDS κ.α.

Από τους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν αναφέρουμε ενδεικτικά τους: Παύλος Αρμάνδος (1911), Γεώργιος Χέλμης (1911), Μάριος Λυμπερόπουλος(1912). Το 1916 εμφανίζεται στην δισκογραφία η κυρία Κούλα. Το 1918 η Μαρίκα Παπαγκίκα και ο Αχιλλέας Πούλος. Το 1919 ο Γιώργος Κατσαρός. Το 1920 η Αμαλία Βάκα και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Το 1921 ο Σωτήρης Στασινόπουλος. Πρέπει να επισημανθεί πως αρκετοί καλλιτέχνες δεν είχαν την ανάλογη παρουσία στην δισκογραφία, επειδή τότε ο καλλιτέχνης πληρωνόταν εφ΄ άπαξ και η αμοιβή ήταν μικρή. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι :Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Δούσας, Γιαννάκης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλούμενος, Μανώλης Καραπιπέρης, Ιωάννης Χαλικιάς κ.α.

Στη διάρκεια του μεσοπολέμου ηχογραφούνται τραγούδια από Έλληνες μουσικούς που ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. ευκαιριακά για κάποια περιοδεία. Το φαινόμενο αυτό θα λάβει τεράστιες διαστάσεις από το 1950.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί από τους καλλιτέχνες της πρώτης γενιάς των Ελλήνων μεταναστών πεθαίνουν ή περνούν στο περιθώριο. Συνεχίζουν να υπάρχουν δισκογραφικά οι : Γιώργος Κατσαρός, Αγγελική Καραγιάννη, Χαρίλαος Πιπεράκης, Μαϊκ Πατρινός, Τέτος Δημητριάδης, Αμαλία Βάκα κ.α. Από τους παλιούς εμφανίζονται στην δισκογραφία, οι: Βιργινία Μαγκίδου, Μάρκος Μέλκον, Βικτωρία Χαζάν,Ι. Δεγαϊτας, Αξιώτης Κεχαγιάς κ.α.

Από τις αρχές του 1950 αρχίζει με μεγάλη ένταση το ρεύμα των περιοδειών Ελλήνων τραγουδιστών, συνθετών και στιχουργών από την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός αναζωογονεί την ελληνική δισκογραφία της Αμερικής. Πολλοί από αυτούς εγκαθίστανται μόνιμα στην Αμερική. Στην δισκογραφία αυτής της περιόδου εμφανίζονται και νεώτερα πρόσωπα, πιθανότατα γεννημένα από Έλληνες της Αμερικής: Ελένη Μπρατσέρη, Όλγα Καββαδία, Τ. Πηγόπουλος, Ιωάννα Μακρή, Θεόδωρος Καβουράκης, Αγγελική Παλλαγούδη, Νίκος Πουρπουράκης κ.α. Πρέπει να αναφερθεί πως την δισκογραφία αυτής της περιόδου την καλύπτουν μικρές εταιρείες που ιδρύουν συνήθως Έλληνες. Περίπου 20 τέτοιες εταιρείες έχουν εντοπιστεί. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως στην δισκογραφία συνεχίζει να υπάρχει η μικρασιάτικη ορχήστρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς) της διασποράς όπως: Δημοσθένης Ζάττας, Λουκιανός Καββαδίας, Ορφέας Καραβίας, Νίκος Ρουμπάνης, Κώστας Γκαδίνης, Γιώργος Κατσαρός κ.α.

Στις Η.Π.Α. από το 1910 – 1940 ηχογραφήθηκαν περίπου 2000 δίσκοι με ρεμπέτικα τραγούδια.
www.rebetiko.gr
24grammata.com/ ιστορία του τραγουδιού

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ: «Ο Ελληνισμός της Ομογένειας»


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
                                                                           Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
                                                              Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Βιέννη, 19.11.2012
              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας για  την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ομογένειας και του μητροπολιτικού κέντρου, ανέδειξε η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Πανελλήνιας Σύναξης Νεότητας που διοργάνωσε το Κέντρο Ενότητας, Μελέτης και Προβολής των αξιών μας η «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» υπό την Αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η κα Σαραντοπούλου στην ομιλία της με τίτλο : «Ο Ελληνισμός της Ομογένειας», αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί το σημαντικό δίκτυο των Ελλήνων του Εξωτερικού στη προώθηση του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και τους τρόπους ανάδειξης του Απόδημου Ελληνισμού ως πολύτιμου σύμμαχου της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επιτεύγματα των Ελλήνων του Εξωτερικού, τονίζοντας ότι η μεγάλη πρόκληση για εκείνους είναι σήμερα η διατήρηση της ταυτότητας, μέσα και από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ υπογράμμισε ότι σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας είναι η δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας, κυρίως με την νέα γενιά. Ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές στον Ελληνισμό της Διασποράς, πάντα με στόχο την στήριξη της Ομογένειας και το συμφέρον της πατρίδας.

Τόνισε δε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικός είναι ο ρόλος των Ομογενειακών Οργανώσεων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και των δικτύων που διαθέτει σήμερα η Ελληνική Διασπορά, τα δίκτυα των επιστημόνων, των πολιτικών ελληνικής καταγωγής, των επιχειρηματιών, τα οποία συνιστούν μια πηγή αστείρευτου και μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτου πλούτου για την Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι η σχέση μεταξύ των Ελλήνων εντός Ελλάδος και του Ελληνισμού του Εξωτερικού μπορεί να καταστεί εποικοδομητική με την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, αλλά και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση προς την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής στα ιδανικά του Ελληνικού Πολιτισμού και της αξίες που μας κληροδότησε η Εκκλησία μας ωστε ενωμένες όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού να βοηθήσουν στη δύσκολο περίοδο που βιώνει η Ελλάδα.

Τελευταίες Ειδήσεις