Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Λουκέτο στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία

   ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ   


Η Ελληνική Διασπορά της Νέας Ζηλανδίας και οι προσφάτως εκπατρισμένοι Έλληνες που εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών μεταβήκαμε σε αυτή τη φιλόξενη χώρα, ζητάμε από την Ελλάδα και από τους Έλληνες πολιτικούς να σεβαστούν το αίτημα μας και να απαντήσουν στη νέα πρόταση μας

“Αγαπητοί κύριοι,
Είμαστε νέοι μετανάστες στη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Στην κατάσταση αυτή οδήγησαν εμάς καθώς και χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας οι γνωστές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.
Λαμβάνουμε το θάρρος να σας γράψουμε για να σας γνωστοποιήσουμε ότι πρόσφατα το ανάλγητο ελληνικό κράτος οριστικοποίησε και θέτει σε εφαρμογή την απόφασή του να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Ηδη το 2012 στην πρώτη νύξη περί αναστολής της λειτουργίας της πρεσβείας, η Ελληνική Κοινότητα του Ουέλινγκτον πρότεινε τη μεταφορά της ελληνικής πρεσβείας σε ιδιόκτητο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Ουέλινγκτον έναντι πολύ μικρού μισθώματος. Η επιστολή διαμαρτυρίας και η πρόταση του 2012 έμεινε αναπάντητη.
Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν δαπανηθεί αυτά τα τρία χρόνια σε ενοίκια, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί και θα μπορούσε τελικώς να αποφευχθεί η απόφαση οριστικής αναστολής.
Μετά την πρόσφατη απόφαση αναστολής, εστάλη εκ νέου πρόταση στους αρμοδίους, στις 3/8/2015, με περισσότερες επιλογές, ωστόσο ξανά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Η παραπομπή μας στην πρεσβεία της Καμπέρας στην Αυστραλία είναι άνευ λογικής και αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Ενδεικτικά η μετάβασή μας από το Ουέλινγκτον στην Καμπέρα απαιτεί πολυέξοδη και πολύωρη αεροπορική μετακίνηση (ενδεικτικά από το Ουέλινγκτον χρειαζόμαστε 5,5 ώρες και το κόστος ανέρχεται το ελάχιστο στα 600 ευρώ, χωρίς τα έξοδα διαμονής).
Οι ιθύνοντες της απόφασης δεν λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική της ελληνικής παρουσίας στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 4.500.000 κατοίκων.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5.000-6.000 Ελληνες βρίσκονται στη χώρα, ένας αριθμός κατακόρυφα αυξανόμενος την τελευταία τριετία μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία έχουν έρθει στη χώρα περίπου 1.000 νέοι Ελληνες μετανάστες, ενώ η μοναδική ελληνική υπηρεσία που μπορεί να τηρήσει στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό αυτό είναι η τοπική ελληνική πρεσβεία.
Η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας πρεσβείας ή έστω ενός έμμισθου προξενείου σε αυτή την τόσο μακρινή χώρα από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου είναι απαραίτητη, τόσο για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας (π.χ δήλωση γέννησης παιδιών, ανανεώσεις διαβατηρίων, κληρονομικές υποθέσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα) όσο και για την αίσθηση της ασφάλειας και της επίσημης εκπροσώπησης και παρέμβασης της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή (π.χ. σεισμός).
Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην πόλη του Κρίστσερτς, το 2011.
Κρίνουμε λοιπόν ότι για την αίσθηση της ασφάλειάς μας, τόσο εμάς που κατοικούμε εδώ όσο και των οικογενειών μας πίσω στην Ελλάδα, είναι αναγκαία η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας πρεσβείας ή ενός προξενείου, το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσει γέφυρα για την επικοινωνία μας με την Ελλάδα.
Η Ελληνική Διασπορά της Νέας Ζηλανδίας και οι προσφάτως εκπατρισμένοι Ελληνες, που εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών μεταβήκαμε σε αυτή τη φιλόξενη χώρα, ζητάμε από την Ελλάδα και από τους Ελληνες πολιτικούς να σεβαστούν το αίτημά μας και να απαντήσουν στη νέα πρότασή μας η οποία έχει σταλεί από 3/8/2015.
Ως Ελληνες πολίτες με υποχρεώσεις και δικαιώματα απαιτούμε αυτή τη στιγμή από το ελληνικό κράτος να μη μας στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα για απρόσκοπτη συναλλαγή και σύνδεση με τη χώρα μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξή σας και δημοσιοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.


ΥΓ. Η επίσημη επιστολή η οποία εστάλη στις 3 Αυγούστου 2015 έχει προσυπογραφεί από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και είναι διαθέσιμη σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, της προέδρου της Βουλής, του αρμόδιου υπουργού καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών».

*Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στη στήλη «Ελεύθερη έκφραση»



________

Τελευταίες Ειδήσεις