ΒΟΣΤΩΝΗ. Η μηνιαία εφημερίδα «The Washington Diplomat», η οποία είναι η κατ’ εξοχήν εφημερίδα των διπλωματών της αμερικανικής πρωτεύουσας, αφιερώνει στην έκδοσή της του Ιουνίου, που κυκλοφόρησε την Τρίτη 1η του μηνός, πρωτοσέλιδο μακροσκελές δημοσίευμα-αφιέρωμα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Ελληνική Οδύσσεια», το οποίο εστιάζεται στην οικονομική κρίση.
Παραθέτει συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη, τον οποίον παρουσιάζει εν είδη προσωπογραφίας. Ο κ. Κασκαρέλης αναφέρει πως «οι περισσότεροι Ελληνες καταλαβαίνουν ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο χωρίς επιστροφή» και προτρέπει τους συμπατριώτες του να αντιμετωπίσουν «την προβληματική Οικονομία της Ελλάδος κατά πρόσωπο», προκειμένου να αναμορφωθεί η κοινωνία τους και να σταθεροποιηθεί η περιοχή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Αύγουστο του 2004 ήταν η τελευταία φορά που Ελληνας πρέσβης κόσμησε το πρωτοσέλιδο της «Washington Diplomat», όταν η Αθήνα ζούσε σε περίοδο ευφορίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που επρόκειτο να γίνουν στη γη της γέννησής τους.
Ο τότε πρέσβης, Γιώργος Σαββαϊδης, είχε πει με καμάρι, πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει επιτυχώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς αναφερόταν στα ολυμπιακά έργα που γίνονταν τότε αξίας επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα οποία συμπεριλάμβαναν από καινούργιο επιβλητικό αεροδρόμιο, μέχρι καινούργια οδική αρτηρία μήκους πενήντα χιλιομέτρων γύρω από την πόλη της Αθήνας.
Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι ικανή να κάνει τίποτε σωστό. Διαμαρτυρίες στους δρόμους, οι οποίες σημαδεύονται με αιματοχυσίες, έχουν αμαυρώσει την εικόνα του γεννήτρας της Δημοκρατίας. Η ανεργία καλπάζει ενώ ο Τουρισμός πέφτει λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών και σίγουρα οι Ελληνες δεν κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στον τομέα του οικονομικού ισολογισμού και της ευθύνης, με δεδομένα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται στο 13,6% του Ακάθαρτου Εθνικού Προϊόντος, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως η οικονομική κρίση της Ελλάδος έχει ρίξει την αξία του ευρώ στο χειρότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ προκαλώντας φόβους για πιθανή νομισματική κατάρρευση και φλογίζοντας τις διαδόσεις ότι ίσως η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, ενώ υπάρχουν επικρίσεις γιατί έγινε αποδεκτή στο αποκλειστικό κλαμπ των 16.
Ολα αυτά δεν είναι ευχάριστα για τον 61χρονο Βασίλη Κασκαρέλη, τωρινό πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, ο οποίος είπε: «Είμαι στο υπουργείο Εξωτερικών επί 36 χρόνια κι έχω περάσει πολλές δύσκολες περιόδους, αλλά τώρα για πρώτη φορά στην καριέρα μου αισθάνομαι περίεργα διότι η Ελλάδα είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε μέρα, με αποτέλεσμα όπου πηγαίνω να γίνομαι αποδέκτης ερωτήσεων για την Ελλάδα και την πιθανή χρεοκοπία της». Και συμπλήρωσε πως «δεν είναι η καλύτερη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ένας πρέσβης».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρέσβης συμφωνεί πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο προτού γίνουν καλύτερα. Είπε ότι «η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος σε σχέση με το 2009 που είχε σμικρυνθεί κατά 0,9%. Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι να βρεθούν χωρίς εργασία τους επόμενους δώδεκα μήνες».
Ερωτηθείς για τα μέτρα λιτότητας και την επιρροή τους στο λαό, ο κ. Κασκαρέλης είπε ότι «θα είναι τρομακτικά, δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδραση των ανθρώπων στους δρόμους ή πόσο δυνατή θα είναι. Από την άλλη μεριά, όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι ήταν πολύ λάθος και πως πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση». Είπε ακόμα πως «οι περισσότεροι Ελληνες καταλαβαίνουν ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο χωρίς επιστροφή, κι αυτό είναι εξαιρετικά οδυνηρό» και τόνισε «δεν υπάρχει επιλογή από το να έχεις λαϊκές διαμαρτυρίες και βιαιότητες στους δρόμους» και πρόσθεσε «εάν χρεοκοπήσουμε θα είναι ακόμα χειρότερα».
Από αυτή την άποψη ο πρέσβης επέκρινε τους αριστεριστές, οι οποίοι απαίτησαν να κάνει η Ελλάδα αυτό ακριβώς, δηλαδή να χρεοκοπήσει για να αποφύγει τις επώδυνες περικοπές.
Μιλώντας για την αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ψήφισε εναντίον του πακέτου οικονομικής στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρέσβης τόνισε πως «αυτό που υποδεικνύει η αντιπολίτευση είναι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Και συμπλήρωσε ότι «είναι εύκολο να επικρίνεις την κυβέρνηση, αλλά δεν προτείνουν καμία ιδέα στο τραπέζι των συζητήσεων».
Οσον αφορά την χρεοκοπία δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Προειδοποίησε πως «δεν έχουμε αυτή την επιλογή, έχουμε φτάσει στο σημείο που έχουμε μία μόνο επιλογή, να πάρουμε δάνειο από τους εταίρους μας».
Οσον αφορά τη σκέψη εξόδου από το ευρώ, ο πρέσβης πιστεύει πως μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στην καταστροφή. «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι συστήνουν να πάμε πίσω στη δραχμή, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να χρεοκοπήσουμε, να αλλάξουμε νόμισμα από το πουθενά και να μπλοκάρουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς», είπε και πρόσθεσε πως «αυτό θα ήταν ακαριαίος θάνατος για την Ελλάδα».
Από την άλλη μεριά, ο κ. Κασκαρέλης υποστηρίζει ότι η κατάσταση της Ελλάδος δεν είναι χειρότερη από εκείνη των άλλων 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή κι ακόμα από μερικών Πολιτειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε ότι «βασικά είμαστε σε καλύτερη θέση από την Καλιφόρνια» και εξήγησε πως «το πρόβλημα είναι ότι είμαστε μέλη της Ευρωζώνης και οι Αγορές χρησιμοποιούν την ελληνική περίπτωση προκειμένου να δοκιμάσουν την σταθερότητα της Ευρωζώνης και μακροχρόνια να βγάλουν κέρδη κι αν είναι δυνατόν, πολλά κέρδη».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πατέρας του πρέσβη ήταν γιατρός και καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ο οποίος επί χρόνια προσπαθούσε να πείσει τον γιο του να γίνει επίσης γιατρός. Ο κ. Κασκαρέλης είπε πως «κάτω από την πίεσή του σπούδασα για δύο χρόνια Ιατρική για να του αποδείξω ότι μπορούσα να το κάνω, αλλά μια μέρα του ανακοίνωσα ότι αν και μπορώ να γίνω γιατρός δεν θα γίνω όμως και ιδού βρίσκομαι εδώ σήμερα» και συμπλήρωσε με χιούμορ: «Βλέποντας πίσω ίσως θα ήταν καλύτερα να είχα γίνει γιατρός».
http://www.ekirikas.com/article/62519