Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Τίνα Βλάχος, Φωτογράφος για τον εορτασμό της γυναικείας φόρμας

  ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΤΕΧΝΗ   

Γνωστός για την ξεχωριστή χρήση του χρώματος και την επιλογή των εκπληκτικών τοποθεσιών, η φωτογράφος Τίνα Βλάχος της Μελβούρνης ανακαλύπτει τι γυμνό σημαίνει για αυτήν και μεγαλώνει ως Ελληνική πολυνησιακή WOC στην Αυστραλία

Ελευθερία. Φωτογραφίες: Τίνα Βλάχος


Γράφει η Νέλλυ Σκουφάτογλου *


Tina (Kostantina) Ο Βλάχος είναι νέος φωτογράφος μόδας και πορτρέτου, με έδρα τη Μελβούρνη και περιαγωγής του πλανήτη σε κάθε ευκαιρία με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι.


Εκτός από την ξεχωριστή χρήση του χρώματος στην εννοιολογική φωτογραφία της, ένα άλλο χαρακτηριστικό που τραβάει την προσοχή του θεατή είναι η μοναδική επιλογή των τοποθεσιών. Κατασκευάζει σκηνές που είναι νεανικές και εντοπίζονται με την δημιουργική της κοινότητα, αλλά εξευγενισμένες.
Το πιο πρόσφατο έργο της αποδίδει φόρο τιμής στην ιερή γυναικεία μορφή και την πολυπολιτισμικότητα. Είναι η ίδια η ανάμικτη κληρονομιά της, της Ελληνικής και της Ινδο-Φιτζιανής καταγωγής, η Τίνα μεγαλώνει και αγκαλιάζει και τις δύο πτυχές της ταυτότητάς της στην καρδιά του πολιτιστικού λιωμένου ποτ που είναι η Μελβούρνη.
Μετά από την εποχή της I & In time, το σώμα της δουλειάς και ένα δημιουργικό ταξίδι εξερεύνησης στη Νέα Υόρκη - όπου σύντομα θα μετεγκατασταθούν - η Τίνα επικεντρώνεται στην αφήγηση ιστοριών που ξεπερνούν τις φυλές και τα συμβατικά ομορφιά που απεικονίζουν την ωμή αλήθεια των γυναικείων σωμάτων.Πότε δημιουργήσατε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τη φωτογραφία; 

Ήμουν αρκετά νέος όταν έμαθα ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, ήταν το μόνο χόμπι στο οποίο ήμουν καλός.
Από εκείνη τη στιγμή, ήμουν αρκετά αποφασισμένος να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, θα χρησιμοποιούσα ό, τι συμπαγή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που είχα στο σπίτι για να πυροβολήσω κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορούσα, κυρίως λουλούδια, τα οποία θα χρησιμοποιούσα για να μάθω πώς να επεξεργάζομαι στο Photoshop.
Πυροβολήσα σχεδόν μόνο τη φωτογραφία και τη φωτογραφία της φύσης για το πρώτο μέρος της ζωής μου. μέχρι τις 15 μ.μ. ζήτησα από τη μητέρα μου να μου αγοράσει ένα DSLR και από εκείνη την στιγμή άρχισα σοβαρά τη λήψη φωτογραφίας, τοποθετώντας το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου μου στο Tumblr, το οποίο πραγματικά επικύρωνε την εποχή εκείνη. Οι άνθρωποι μου άρεσαν τις φωτογραφίες μου και μου άρεσε πολύ. Ήμουν αρκετά σταθερή σε εκείνο το σημείο προσπαθώντας να το μετατρέψω σε καριέρα.
Γιατί επιλέξατε τη μόδα και τα πορτραίτα; 
Όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για τη φωτογραφία, τραβούσα κυρίως φωτογραφίες από οτιδήποτε μπορούσα, συνήθως πορτρέτα φίλων μου τις νύχτες. Σύντομα ήθελα κάτι διαφορετικό, καθώς βελτιώθηκα με την κατεύθυνση, άρχισα να εξερευνούμε τον κόσμο των ειδήσεων. Ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούσα να σχεδιάσω και να εκτελέσω έναν πυροβολισμό με πλήρη δημιουργικό έλεγχο και πραγματικά μου άρεσε αυτή η διαδικασία, τόσο φυσικά απλώς είχα κολλήσει με αυτό.


Κάνετε ψηφιακές και ταινίες; Υπάρχει κάποιο μέσο που προτιμάτε και γιατί είναι αυτό; 

Προτιμώ το ψηφιακό λόγω του πόσο ευπροσάρμοστο είναι, επεξεργάζομαι πολύ τις εικόνες μου και βρίσκω καλύτερο να επικοινωνήσω τις ιδέες μου μέσω αυτού του μέσου, ωστόσο άρχισα μόνο να τραβήξω σοβαρά τη φωτογραφία όταν άρχισα να φωτογραφίζω ασπρόμαυρη ταινία, με μόνο 24 εκθέσεις που με έκανε να είμαι πολύ ενήμερος για αυτό που ήθελα να επικοινωνήσω, εκτός από αυτό που ποτέ δεν πραγματικά [βουτήξαμε] στον κόσμο του πυροβολισμού χρώματος 35mm, αλλά έχω πειραματιστεί από καιρό σε καιρό. Ένα από τα αγαπημένα μου μέσα για να πυροβολήσω είναι Polaroid, έχω μια μεγάλη συλλογή που έχω συγκεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τι είδους vibe και εικόνες σάς τραβάει όταν πρόκειται να τραβήξετε φωτογραφίες; 
Είμαι πολύ ελκυστική σε ονειρικές εικόνες. Μου αρέσει να φωτογραφίζω ανθρώπους με τρόπο που δεν θα είχε απαραίτητα νόημα στον πραγματικό κόσμο.

Συνηθίζω να αντλούν τις ιδέες μου από τη φύση και τον ήχο, κάτι που με ενδιαφέρει πραγματικά η Αρχαία Ελλάδα, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν έχουν προέλθει από αγάλματα και ζωγραφική από αυτές τις εποχές. Το χρώμα είναι η πιο σημαντική πτυχή των φωτογραφιών μου και τείνω να κατευθύνω προς τα γυρίσματα σε τοπία για τους υπέροχους φυσικούς τους τόνους. Ο τρόπος που συνδυάζω τα χρώματα των αντικειμένων και της θέσης μου είναι σχεδόν πάντα εσκεμμένος και πιο συχνά προτιμώ φυσικό φωτισμό.
Έχετε μια πολύ διαφορετική χρήση του χρώματος στη φωτογραφία σας. Από μια πολύ φυσική αισθητική φαίνεται ότι έχετε μετακινηθεί προς πιο ήπια, πιο παστέλ τόνοι. Ήταν μόνο τα τελευταία σας έργα ή είναι μια στροφή στο στυλ; 

Η δουλειά μου ξεκίνησε πολύ κινηματογραφικά, αποσκοπούσα στις φωτογραφίες μου να μοιάζουν με φωτογραφίες από μια ταινία indie, αλλά με την πάροδο του χρόνου φυσικά ανέπτυξα μια προτίμηση για παστέλ αποχρώσεις που εμφανίζεται στο τελευταίο μου project 'in time'. Η επιλογή χρώματος ήταν σκόπιμη. Είχα πάντα οραματιστεί τη δημιουργία μιας σειράς που ήταν ονειρική, ήξερα ότι χρειαζόμουν αυτή τη σειρά για να ξεχωρίσω από την άλλη δουλειά μου και θέλησα να αναγνωρίσω τις φωτογραφίες μου, τις οποίες νομίζω ότι είχα επιτύχει έχοντας την χρωματική παλέτα συνεπής σε όλα τα κομμάτια.
Είμαι σχετικά νέος στον κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, αλλά όσο περισσότερο τράβηξα όσο περισσότερο μεγαλώνει το στυλ μου. Βρίσκω τον εαυτό μου να μετατοπίζεται σε πιο σιωπηρούς τόνους με υπαινιγμούς παστέλ που θα δείτε στην επερχόμενη δουλειά μου.
Αγαπάτε να απεικονίσετε την ωμή ομορφιά της γυναικείας / ανθρώπινης μορφής. Τι σημαίνει γυμνό σε σας; 
Ο κοινωνικός μας λόγος προς το γυναικείο σώμα δεν είναι ένας εορτασμός, αλλά μια κρίση. Το θηλυκό σώμα, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, τείνει να είναι αντικειμενικά σεξουαλικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να το δεχτούν ή να το δουν οτιδήποτε άλλο παρά σώμα.
Το γυμνό, για μένα, σημαίνει να υπάρχει απλά, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για ένα σώμα, όλοι έχουμε ένα. Έρχονται σε όλα τα διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και ικανότητες, έτσι ώστε να μην ζουν σε συνεχή ντροπή. Θα ήθελα να ελπίζω σε μια μετατόπιση στην κοινωνία, όπου όλοι μπορούν να εκτιμήσουν και να υπάρξουν με ευσυνειδησία.Πείτε μας μερικά πράγματα σχετικά με την κληρονομιά σας. να είσαι Έλληνας και Ινδο-Φιτζιανός που μεγαλώνεις στην Αυστραλία, πώς συνέβαλε αυτό το μείγμα να γίνει το άτομο που είσαι σήμερα; 

Πιστεύω ότι το να είσαι μέρος δύο πολιτισμών που είναι από τα αντίθετα άκρα της γης παρόλα αυτά παρόμοιες με πολλούς τρόπους έχει διαμορφώσει τον τρόπο που σκέφτομαι. Σίγουρα σε όλες τις πτυχές της ζωής μου βλέπω τα πράγματα από πολλές οπτικές γωνίες. Βοηθά τη δημιουργικότητά μου, καθώς βρίσκω έμπνευση από πράγματα που δεν θα ήταν αναγκαστικά ενδιαφέροντα. Έχω την τάση να βλέπω τα πράγματα αρκετά καιρό μέχρι να αισθανθώ κάτι.

Οι γονείς μου εργάστηκαν τόσο σκληρά για να δημιουργήσουν μια καλή ζωή για τα παιδιά τους και αυτό είναι κάτι που με εμπνέει, νομίζω ότι έχω πάρει τη δική τους ηθική και μπορεί μόνο να ελπίζω να είναι το μισό από αυτό που είναι.

Θεωρείτε ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να σας εντοπίσουν και να σας αποδεχθούν ως Αυστραλιανό, Ελληνικό, Πολυνησιακό μερικές φορές; 
Ναι, θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν την ιδέα του τρόπου με τον οποίο έχω υπάρξει. Με ρωτάει συχνά τι είσαι; ή "από πού είσαι;" το οποίο είναι ωραίο ως επί το πλείστον καθώς είμαι υπερήφανος 'Grindian' όπως ονομάζουμε τον εαυτό μας (ελληνικά / ινδικά), αλλά με κάνει να αισθάνομαι σαν να μην ανήκω πουθενά λόγω των συνεπών ερωτήσεων που έχω στην καθημερινότητα.

Πώς συνδέεστε με την ελληνική κληρονομιά σας; 
Θα έλεγα ότι είμαι πολύ συνδεδεμένος. Ήμουν σίγουρα πιο εκτεθειμένος στον ελληνικό πολιτισμό από ό, τι ήμουν στην ινδική πλευρά μου. ο καθένας στην οικογένειά μου μπορεί να μιλά ελληνικά, εορτάζουμε εορταστικές εορτές, μαγειρεύουμε κυρίως ελληνικά γεύματα στο σπίτι, μεγάλωσα ως λίγο καφέ ελληνίδα κοπέλα και πάντα έλεγα ότι η ελληνική υπερηφάνεια. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερα πήρα, τόσο λιγότερο ένιωθα αποδεκτή. για μερικά χρόνια ένιωσα πραγματικά αποσυνδεδεμένος από την κληρονομιά μου, αλλά όσο περισσότερο χρόνο ξόδεψα με τον παππού μου τόσο περισσότερο άρχισα να εκτιμώ τον πολιτισμό μου. Συχνά μιλάει για τη ζωή του στην Ελλάδα που ακούγεται τόσο απίστευτη και από πρόσφατα αισθάνομαι πολύ άνετα και περήφανα για το αίμα μου.

 Tina (Kostantina) Ο Βλάχος είναι νέος φωτογράφος μόδας και πορτρέτου, με έδρα τη Μελβούρνη

*από την εφημερίδα "ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις