Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ.....Του Νίκου Ι. Κωστάρα




Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, στην καταναλωτική κοινωνία, στο στρόβιλο της αλλοτρίωσης, ξεπροβάλλει θετικά μια στροφή των νέων στις ρίζες του πολιτισμού μας, μια στροφή σ’ ένα πνεύμα που μας κρατάει ζωντανούς ως τόπος. Είναι το αντίρρευμα που αναζητά να κρατηθεί, να μην παρασυρθεί, ν’ ανακαλύψει την Ελλάδα που υπάρχει μέσα του για μια ανασύνταξη της ψυχής και του ελληνικού πνεύματος. Νοσταλγεί τις ελληνικές παραδόσεις που έχουν βαθιές ρίζες και κρατούν την οικογένεια και την κοινωνία μέσα από αιώνιες αξίες του ελληνορθόδοξου πολιτισμού.
            Και αυτό το αντίρρευμα ξεφυτρώνει από τα νιάτα, φιλτραρισμένο, αποβάλλοντας τα αρνητικά στοιχεία (δεισιδαιμονίες, θρησκευτικούς φανατισμούς και ξενόφερτους μηδενισμούς). Ονειρεύονται μιαν άλλη κοινωνία μέσα από το διάλογο, μέσα από την κρίση της οικογένειας και της κοινωνίας, αντιπαθώντας τον ξενόφερτο θόρυβο και τον κατευθυνόμενο αφελληνισμό από τα Μ.Μ.Ε. με την γκρίζα τηλεθέαση της διαφθοράς και της πολιτιστικής βαρβαρότητας. Άρχισαν οι νέοι να αντιλαμβάνονται την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό αυτών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό απέχουν από τις κομματικοποιήσεις, απεχθάνονται τους οπαδούς και αναζητούν τους πολίτες, αυτούς που βιώνουν την ελευθερία  και τη δημοκρατία μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας θέλει έλληνες και όχι αλλοτριωμένους. Η Ελλάδα ανήκει πραγματικά στη «Δύση» μόνον εφόσον ανήκει πραγματικά στους Έλληνες. Άλλο τι επιδιώκουν τα ξένα συμφέροντα αφού διαφαίνεται επιβουλή κατά του ελληνισμού μας. Μια υγιή κοινωνία τη σέβονται και την εκτιμούν όλοι, ενώ τη διαβρωμένη κοινωνία την υποτιμούν και την εκμεταλλεύονται αφού δεν έχει αντισώματα ν’ αντισταθεί. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους οι Έλληνες. «Στο άριστο πολίτευμα, στην αληθινή δημοκρατία, πολίτης είναι εκείνος που άρχει και άρχεται, αποβλέποντας αποκλειστικά στην έντιμη ζωή» (Αριστοτέλης, «Πολιτικά»).
            Αντιλαμβάνονται οι νέοι ότι βάλλεται ο ελληνισμός εκ των έσω ακόμη και η παιδεία έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Υποβαθμίζονται οι ελληνικές αξίες. Κάθε τι ελληνικό υποτιμάται ως αναχρονιστικό. Και μετά ζητάμε από τους νέους αξιοπρέπεια, δημοκρατική συμπεριφορά και αγωγή ακόμη και εθελοντισμό για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Χωρίς ελληνική ανατροφή μην ζητάτε τίποτε από τους νέους· χωρίς ελληνική παιδεία δεν θεμελιώνεται η τεχνολογία· χωρίς πίστη στις αξίες της ζωής δε νοείται μόρφωση. Αν δεν προσέξουμε τα νιάτα θα καταρρεύσει η ελληνική κοινωνία που ριζοκρατεί από την εποχή του Ομήρου. Για σκεφθείτε τις σοφές ομηρικές ρήσεις που γαλβάνισαν διαχρονικά την ελληνική παιδεία. «Ο Όμηρος την Ελλάδα πεπαίδευκεν», τονίζει ο Πλάτων. Κι αυτόν τον Όμηρο πάμε να αποκλείσουμε από τα ελληνικά σχολεία. «Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια γλώσσα αλλά η ΓΛΩΣΣΑ» τονίζει ο Μάρτιν Χάϊντεγκερ.
            Και τα ξένα πανεπιστήμια ανατρέχουν στην κλασσική παιδεία. Όλοι οι μεγάλοι διανοητές γεύτηκαν την ελληνική σοφία. Και όπως τονίζει ο αξέχαστος Φώτης Κόντογλου: «Ελλάδα χωρίς ζωή ελληνική είναι Ελλάδα πεθαμένη. Για πρώτη φορά η νεότητα κατάλαβε πως έχει χρέος να σώσει τον πνευματικό χαρακτήρα της φυλής της και να μην την αφήσει στα νύχια των ανόητων και κούφιων που θέλουν την Ελλάδα χωρίς τίποτε ελληνικό, ούτε και τη γλώσσα της την ίδια». Στην Ενωμένη Ευρώπη δεν θα παρουσιαστούμε με τους προγόνους μας αλλά με τον εαυτό μας. Το αν θα επιζήσουμε ως έθνος θα εξαρτηθεί από το παρόν μας κι όχι από το παρελθόν μας. Από τον πνευματικό οπλισμό που θα δώσουμε στα νιάτα μας για να παλέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διατήρηση του πολιτισμού μας αλλά και της ταυτότητάς μας.
            «Η τραγωδία της Ελλάδος δεν βρίσκεται στην καταστροφή ενός μεγάλου πολιτισμού αλλά στην απώλεια ενός μεγάλου οράματος» (Χένρυ Μίλλερ: «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού»). Τα παιδιά διψούν για οράματα και ιδανικά και όχι για χρήματα και μερσεντές, διαφορετικά θα χάσουν την προσωπικότητά και την ταυτότητά τους. Θα χάσουν τον αστερισμό της δημιουργίας που λαμπρύνει τον ελληνικό πολιτισμό , την ελληνική παράδοση και το ελληνικό φιλότιμο.

Νίκος Ι. Κωστάρας

Το το επόμενο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής το καλοκαίρι του 2012


Με πρωτοβουλία του προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Ευάγγελου Ποτάκη η Ανώτατη Διοίκηση της Π.Ο.Α. διοργάνωσε τον Αύγουστο στην Τρίπολη εκδήλωση-δεξίωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της ιστορικής οργάνωσης το 1931 στη Νέα Υόρκη, και με αφορμή το 71ο ετήσιο Εθνικό Συνέδριό της που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2012.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αλληλοενημέρωση της διοίκησης της Π.Ο.Α και των τοπικών αρχών της Αρκαδίας σχετικά με την προετοιμασία του επερχόμενου συνεδρίου, τις δραστηριότητες και τους στόχους της Ομοσπονδίας, αλλά και γενικότερα θέματα που απασχολούν την γενέτειρα Αρκαδία.
Την εκδήλωση συντόνισαν εκ μέρους της διοίκησης της Π.Ο.Α. ο Α’ Αντιπρόεδρος Ανδρέας Παπαντωνίου, ο πρώην πρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομείου, Δημήτρης Φίλιος και ο τέως πρόεδρος Γιώργος Σουρούνης.
Παραβρέθηκαν –μεταξύ άλλων- κορυφαίες προσωπικότητες της Αρκαδίας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο, αξιωματούχοι της διοίκησης και μέλη της Π.Ο.Α.και εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο βουλευτής Αρκαδίας και γενικός γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο υποδιοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τάσος Μπούρας, ο διαπρεπής καθηγητής και συγγραφέας Τζον Αντον, ο εθνομουσικολόγος Σωτήρης Τσιάνης, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Μαρία Βλασσοπούλου- Καρύδη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, τέως υφυπουργός Νίκος Καλτεζιώτης, ο τέως υφυπουργός Θεόδωρος Κασσίμης, ο συγγραφέας Πέτρος Σαραντάκος, οι επιχειρηματίες Νώντας Σπυρόπουλος και Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ο συγγραφέας και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αεί Μαίναλον», Βασίλης Κουνέλης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας Ιωάννης Λιαμπότης, ο πρόεδρος της Π.Ο. Αυστραλίας Χρήστος Τσιμόγιαννης και ο νέος πρόεδρος της Π.Ο. Ελλάδος, Χρήστος Τσούτσουβας.
Εκ μέρους της Π.Ο.Α. παραβρέθηκαν επίσης ο Ταμίας Γιάννης Χείλαρης, ο Κυβερνήτης της Ανατολικής Περιφέρειας Γιάννης Βέμης, ο πρώην πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομείου, Χρήστος Βουρνάς, η υπεύθυνη της Νεολαίας Βικτώρια Θανούκου, ο πρώην Κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρειας Γιώργος Βουτυρίτσας, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δημήτρης Πανάγος, ο κ. Γιώργος Τσιαγκούρης, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, ο πρώην αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α Γιάννης Σταματόπουλος και ο τέως κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρειας, Ταξιάρχης Σταματόπουλος.
Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους ο Α’ Αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Παπαντωνίου και αφού μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.Α. κ. Ευάγγελου Ποτάκη, εκφράζοντας, παράλληλα, τη χαρά και τη συγκίνηση όλων για την επιστροφή στο γενέθλιο τόπο τους, αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη προσφορά της Ομοσπονδίας, κατά την ογδονταετή παρουσία της, στις ΗΠΑ και την Αρκαδία, με έμφαση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαντωνίου στο History Project που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η οργάνωση μέσα στα επόμενα χρόνια, με τη σύσταση επιτροπής υπό τους κυρίους Δημήτρη Φίλιο και Γιώργο Σουρούνη «που θα συγκεντρώσει το ιστορικό υλικό των Αρκάδων μεταναστών, εκδίδοντας τον τόμο της ιστορικής αναδρομής, με τη ζωή και τις επιτυχίες τους, αλλά και με την διαδρομή της ογδοντάχρονης ιστορίας της ομοσπονδίας μας.»
«Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, όσους έβαλαν έστω και ένα λιθαράκι, στα 80 χρόνια πορείας, της Παναρκαδικής. Που με την αγάπη, την ειλικρίνεια, τον δυναμισμό, τις ιδέες, τις αγωνίες, την ανιδιοτελή προσφορά, το μεράκι και το χρόνο που διέθεσαν, απογείωσαν την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, προσθέτοντας αίγλη και σεβασμό», τόνισε ο κ. Παπαντωνίου και συνέχισε:
«Έτσι και τώρα με ευθύνη, αγάπη αλλά και αγωνία για το νέο γίγνεσθαι της Ομοσπονδίας μας, οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις νέες γενιές, αλλά και τους προγόνους μας, τον μέλλον αυτής της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας μας να το οδηγούμε με ασφάλεια σε νέες πρωτοβουλίες.»
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Α. αναφέρθηκε επίσης στη δωρεά 100,000 δολαρίων αλλά και τη προσφορά ιστορικού υλικού, για τη δημιουργία του Ελληνικού Μουσείου Αμερικής, στο Σικάγο, στην αγορά και παράδοση διασωστικού οχήματος, στην οργάνωση «Καλοί Σαμαρείτες» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Τρίπολη, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου κ. Ποτάκη για την ανέγερση παγκόσμιου μνημείου αποδήμων Αρκάδων στη Τρίπολη, με πρωτοβουλία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και τη συνεργασία των αδελφών Ομοσπονδιών.
«Προχωράμε με νέα δεδομένα, απέναντι στις προκλήσεις της εποχή μας, που ελπίζουμε νά’ναι γόνιμα, εποικοδομητικά, με έμπνευση, παρουσία, συμμετοχή, ευθύνη και υπομονή», κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.
Ο κ. Παπαντωνίου μαζί με τον Ταμία της Π.Ο.Α. Γιάννη Χείλαρη θα είναι οι συμπρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του 71ου Εθνικού Συνεδρίου, με συνεργάτες στην Τρίπολη τους Θεόδωρο Τσάμη και Γιώτα Συψή.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε τα 80χρονα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας ως έναν «πολύ σημαντικό σταθμό» και κάλεσε όλους να εργαστούν με ενότητα και ομοψυχία για το καλό της πατρίδας και της Αρκαδίας. Απηύθυνε δε θερμή παράκληση στους εκπροσώπους της οργάνωσης «να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για το μέλλον, να εντάξουμε περισσότερους νέους».
Αναφερόμενος τέλος στο 71ο Εθνικό Συνέδριο τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι «ένα συνέδριο που μας καλεί να σκεφτούμε νηφάλια και ψύχραιμα το μέλλον του τόπου μας και την ευθύνη όλων να το υπηρετήσουμε».
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιώργος Σμυρνιώτης επισήμανε από την πλευρά του ότι «αυτός ο τόπος έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές που σήμερα βιώνει» και απευθυνόμενος στους ομογενείς Αρκάδες τόνισε ότι «εσείς, δίνετε το παράδειγμα του πως μπορεί να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει ο Ελληνας». «Μπορούμε να πορευτούμε μαζί σε μια πορεία που θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για αυτόν εδώ τον τόπο», κατέληξε ο κ. Σμυρνιώτης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με τη σειρά του, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την απόφαση της Π.Ο.Α. να διεξαχθεί το 71ο συνέδριό της στην Τρίπολη, «είναι μια απόφαση», είπε, «η οποία ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει καταλυτικά σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας».
«Στην χώρα μας δεν υπάρχει καιρός για ωραιοποιήσεις.... Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και πρέπει να το αποδείξουμε εμπράκτως ότι μπορούμε και σ’ αυτό το επίπεδο της κατάπτωσης, να ξαναγεννηθούμε, να ξανανορθώσουμε το ανάστημά μας έτσι όπως το έκαναν οι προηγούμενες γενιές σε δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.
Δήλωσε δε σίγουρος ότι ο τόπος μπορεί να βγει από την κρίση με «πάρα πολλή δουλειά, καθαρές αποφάσεις και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού.»
Στη συνέχεια, για τη δωρεά των 100,000 δολαρίων στο Ελληνικό Μουσείο που εγκαινιάζεται στο Σικάγο στο τέλος του 2011, ενημέρωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Π.Ο.Α, Χρήστος Σώτος, ενώ για τη λειτουργία και τα προβλήματα του Αρκαδικού Χωριού μίλησε ο κ. Γιώργος Βουτυρίτσας, πρώην Κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρειας της Π.Ο.Α.
Για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής ενημέρωσε ο τέως πρόεδρος κ. Γιώργος Σουρούνης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα της ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. «Σ’ αυτό χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων. Ολοι μαζί μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε άμεσα το νοσοκομείο τώρα, να προστεθούν και άλλες κλινικές και να αρχίσουμε να χτίζουμε ένα νέο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του πρώην προέδρου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, και προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομείου, Δημήτρη Φίλιου, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων της Αρκαδίας για την παρουσία τους στην εκδήλωση. «Αναζητούμε όλοι μαζί μια κοινή πορεία για την γενέτειρα, την πατρίδα που τόσο αγαπάμε, την πατρίδα που έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια και έχουμε πληγωθεί και εμείς οι απόδημοι», τόνισε.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο History Project, στο «τιτάνιο», όπως το χαρακτήρισε έργο, «να συγκεντρωθεί το υλικό και να καταγραφεί η ιστορία των Αρκάδων της Αμερικής και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής καθώς και η συμβολή τους στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Αρκαδίας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία και την ανάπτυξη συνεργειών της Παναρκαδικής με άλλους φορείς όπως ο τοπικός «Αεί Μαίναλον», η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Νέας Υόρκης και η Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής – Καναδά.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Φίλιος στον επιχειρηματία Νώντα Σπυρόπουλο για την ευγενική χορηγία των κρασιών για τις ανάγκες της εκδήλωσης.



Τελευταίες Ειδήσεις