Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο ομογενής καθηγητής Ιατρικής, Σοφιανός Ανδρικόπουλος, εξελέγη πρόεδρος σε κορυφαίο οργανισμό κατά του διαβήτη

* EIΔΗΣΕΙΣ * ΝΕΑ *

Ο ομογενής καθηγητής Ιατρικής, Σοφιανός Ανδρικόπουλος, εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Διαβήτη Αυστραλίας (Australian Diabetes Society), του κορυφαίου οργανισμού έρευνας, ιατρικής πρακτικής και εκπαίδευσης στον χώρο του διαβήτη στην Αυστραλία.
Σε συνέντευξή του στο "Νέο Κόσμο" ο Δρ Ανδρικόπουλος δηλώνει ότι πρόκειται για μεγάλη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη, δεδομένου ότι ο εν λόγω οργανισμός είναι υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές και ανακοινώσεις αναφορικά με το διαβήτη, υπεύθυνος για την επικοινωνία με την ομοσπονδιακή και τις πολιτειακές κυβερνήσεις, όσον αφορά έναν μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών που αφορούν και ενδιαφέρουν εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.
Επιπρόσθετα, ο οργανισμός του οποίου ηγείται σήμερα ο καθηγητής Ανδρικόπουλος, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας Κέντρων Διαβητικών σε όλη την Αυστραλία, σε τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν τα υψηλότερα επίπεδα φροντίδας από αναγνωρισμένα ειδικά για τους διαβητικούς ιατρικά κέντρα.
Η πορεία του στην έρευνα είναι εντυπωσιακή, όπως και οι διακρίσεις που του έχουν μέχρι σήμερα απονεμηθεί και τον έχουν καταστήσει αυθεντία στην πάθηση του διαβήτη.
Στο θέμα του διαβήτη που θεωρείται μια από τις καλπάζουσες ασθένειες της εποχής μας, ο καθηγητής Σοφιανός Ανδρικόπουλος, θα πει ότι προσβάλει το 10%-12% του συνόλου των κατοίκων της Αυστραλίας, τα ίδια, δε, ποσοστά παρατηρούνται και στους Έλληνες της Μελβούρνης.
«Πρόκειται για μια πάθηση η οποία είναι κληρονομική, με πιθανότητα 30% να προσβληθεί κάποιος όταν ο ένας από τους γονείς του είναι διαβητικός και 70% όταν και οι δύο γονείς του πάσχουν από διαβήτη».
Συνεχίζοντας, θα πει ότι «συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία που είναι η επιδημία της εποχής μας, γι’ αυτό και η απώλεια βάρους στους πάσχοντες από διαβήτη, θεωρείται ο καλύτερος τρόπος όχι μόνο να ελεγχθεί, αλλά και να υποχωρήσει».
«Η διατροφή για τους Έλληνες της πρώτης γενιάς έχει πάρει πολύ διαφορετικές διαστάσεις, από την αρχή της μετανάστευσής τους σ’ αυτήν τη χώρα. Πολλοί πεινούσαν στα μέρη τους. Οι περισσότεροι είχαν περάσει όλες τις φοβερές στερήσεις της κατοχής και του εμφυλίου, επομένως, το να έχουν εδώ στην Αυστραλία ένα πλούσιο τραπέζι, κυρίως με μπόλικο κρέας, ή να προσφέρουν στους φίλους και συγγενείς μπάρμπεκιου, ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένδειξη επιτυχίας και κοινωνικής ανέλιξης. Όχι, βέβαια, χωρίς συνέπειες στην υγεία τους. Μέχρι σήμερα, το πλούσιο τραπέζι θεωρείται, από τους Έλληνες μετανάστες, ένα δείγμα ότι οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι».
«Η ειρωνεία είναι ότι έχουμε την καταλληλότερη συνταγή διατροφής, τη μεσογειακή, την οποία πολύ λίγο την εφαρμόζουμε, αφού η βαρύτητα είναι στο κρέας.
Τα όσπρια, τα φρέσκα λαχανικά, το γνήσιο ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που αποτελούσαν , κατά γενικό κανόνα, τη διατροφή των Ελλήνων πριν μερικές δεκαετίες, θεωρούνται σήμερα τα πιο ενδεδειγμένα για τη διατροφή του ανθρώπου.
Δεν είναι εύκολο, όμως, οι συνήθειες δεκαετιών, μιλώ για τους Έλληνες της πρώτης γενιάς να εγκαταλειφθούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολλοί, όπως άλλωστε και ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι».
Για το μεγάλο θέμα της έρευνας στην Αυστραλία, θα πει ότι «δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση όσο και όπως θα έπρεπε. Δεν υπάρχει σταθερότητα, όπως στο εξωτερικό. Συνέχεια πρέπει να αγωνιζόμαστε να βρούμε κονδύλια για να συνεχίσουμε. Αυτό έχει ως συνέπεια, πάρα πολλοί επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες στο θέμα της έρευνας είναι πολύ πιο ευνοϊκές».
Ο ίδιος μιλά εκ πείρας, βέβαια, αφού μετά το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, έκανε το μεταδιδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Seattle των ΗΠΑ, όπου έμεινε δύο χρόνια.
Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία, ο δρ. Ανδρικόπουλος ίδρυσε ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, το Islet Biology Research Group , με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο θέμα της έρευνας του διαβήτη και των αιτίων που τον προκαλούν.


http://PanhellenicPost.com

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΟΔΩΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ

Άρθρο του Γιώργου Λεκάκη, στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΧΡΟΝΟΣ" 4.10.14

~~~~~~~~~~~~~

Οι... «Καρυάτιδες» δεν είναι Καρυάτιδες... Είναι μαινάδες του Διονύσου... Ο «τάφος» δεν είναι τάφος... Κατασκευάσθηκε για να είναι θρακικός ναός του Διονύσου και μέγα ορφικό κέντρο... / 

Αφιέρωμα: Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης*

Κάποτε πρέπει όλοι να μάθουν ότι η ιστορία στην Βόρεια Ελλάδα μας, δεν ξεκινά από τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο... Ακόμα και η καθαρά μακεδονική ιστορία, έχει στην προ-Φιλίππου εποχή της, τουλάχιστον δυο αιώνες λαμπρής ιστορίας, η οποία δεν φαίνεται ν’ απασχολεί κανέναν... Και πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας... 
 Εάν κάποιος είχε ασχοληθεί μ’ αυτήν, τότε θα αποκαλύπτονταν κι άλλες ιστορικές παράμετροι, οι οποίες θα αναδείκνυαν κι άλλους ελληνικούς πολιτισμούς, οι οποίοι θα ήταν ικανοί, ή/και ικανότεροι, στην κατασκευή μνημείων, ομοίων με αυτό του λόφου Καστά! Εάν η ανακάλυψη-αποκάλυψη του μνημείου, ήταν λίγο έως πολύ δυτικότερα, τότε η ταυτότητα του μνημείου θα ήταν οπωσδήποτε μακεδονική. Διότι εκεί τίποτε δεν διασταυρωνόταν με την μακεδονική κυριαρχία. 

Η θέση αυτού όμως, πέραν του θεϊκού ποταμού Παλαιστίνου (νυν Στρυμόνος)[1], μπορεί να δείχνει άλλα πράγματα, και έτσι να αποκαλύπτει την ανεπάρκεια γνώσεως Ιστορίας, και από «ειδικούς» καθηγητές... Συζητώντας με τον Σερραίο νομισματολόγο κ. Αστέριο Τσίντσιφο, μου είπε «πολύ φοβούμαι ότι η χρονολόγηση του μνημείου και η θεωρία του τάφου, έγινε στα πλαίσια του μονόδρομου και ο κίνδυνος να διαψευστεί είναι τεράστιος. Φοβούμαι επίσης, ότι ο αποπροσανατολισμός που προκαλείται είναι τόσο βαθειά ριζωμένος, που κάνει τους υπεύθυνους τυφλούς. 
Βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν και είναι αδίστακτοι στην δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων. Από την ανακάλυψη του περιβόλου ακόμα, έπρεπε να υπάρξει προβληματισμός». Ο υπεύθυνος αρχιτέκτων είπε πως «η τυπολογία αυτού του περιβόλου δεν υπάρχει αλλού στην Μακεδονία. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για ένα υβρίδιο». «Πολύ σωστά», απαντά ο κ. Τσίντσιφος, «έχοντας μακεδονικές παρωπίδες, έτσι είναι. Αναρωτήθηκε όμως μήπως η τυπολογία αυτού του περιβόλου, έρχεται από αλλού, είναι δανεισμένη δηλαδή από άλλον πολιτισμό και ίσως μάλιστα από άλλη προγενέστερη εποχή; 
Εάν το διερευνούσες και δεν ανακάλυπτες τίποτε, τότε πραγματικά θα επρόκειτο για υβρίδιο»... Κάποτε θα πρέπει οι αρχαιολόγοι να καταλάβουν πως δεν μιλούν μόνον οι επιγραφές. Οι λαλίστατοι πρόγονοί μας, εάν ήταν επιλογή τους να μην γράψουν, τότε σίγουρα είχαν βρει τον τρόπο να μας τα πουν αλλιώς. Έτσι χιλιάδες ανεπίγραφα νομίσματα[2], όπως του Παγγαίου, λ.χ. απέκτησαν πλέον «φωνήή» και ταυτότητα, χάρι στην 20ετή άοκνη εργασία του κ. Τσίντσιφου, που κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον τίτλο «Πέριξ Παγγαίου ήπειρος». Βάσει αυτής, τα νομίσματα του Παγγαίου λειτουργούσαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία», αποκαλύπτοντας έτσι επικράτειες, πόλεις, αποίκους, συνεργασίες, πανίδα, χλωρίδα κ.ά.[3] 


Τα νομίσματα είναι γραπτή μαρτυρία, κι ας μην είναι επιγραφική, κι ας μην την λαμβάνουν ως τέτοια οι «επιγραφολόγοι», και μπορούν να βρουν εφαρμογή στην αναγνώριση μνημείων, όπως λ.χ. αυτό του λόφου Καστά στην Μεσολακκιά Αμφιπόλεως. Οι περίφημες βουβές για τους αρχαιολόγους σφίγγες που ανακαλύφθηκαν, πέρα από την επιβλητική και φρουριακή παρουσία τους εκεί, μαρτυρούν και κάτι άλλο: Οι σφίγγες αφορούσαν τις Εννέα Οδούς[4], που ήταν κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Γραπτοί μάρτυρες και τα αγγεία![5] Απ’ τα νομίσματα αυτά μάθαμε επίσης ότι όπου σφίγγα, υπάρχει απαραίτητα εκεί κρασί και Διόνυσος! Η σφίγγα ήταν σύμβολο και των Θηβών[6], και της Νάξου, και της Χίου, κ.ά.
 Όλες κρασοπεριοχές! Και με τον έναν ή τον άλλο σχετιζόμενες με την Θράκη, τον θεό της τον Διόνυσο και την μυθολογία της... Αλλά όλη η αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτη σφίγγες... Που είχαν ίδιον να κρατούν κλειστό το στόμα τους για να μην αποκαλύψουν μυστικό. Οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός που εκ της ιδιότητος αυτής της μυθικής σφιγγός, έχει δημιουργήσει μια παροιμιώδη φράση: «Σφίγγω τα χείλη μου ή τα δόντια μου ή την καρδιά μου», λέμε, όταν θέλουμε να πούμε ότι θα τα μετατρέψουμε σε κλειστή σφίγγα και όχι φυσικά ότι θα τα βάλουμε σε κάποια μέγγενη να τα σφίξουμε... Αυτό από μόνο του, κάνει την σφίγγα ελληνικής εμπνεύσεως σύμβολο... Αλλά όπου και να στρέψω το βλέμμα μου στην Μακεδονο-Θράκη μας, σφίγγες θα δω... Στις εργασίες του Μετρό στην Θεσσαλονίκη, προς την Χρυσή Πύλη, πήλινο ειδώλιο σφίγγας (του 2ου π.Χ. αι.). Κεφάλι σφίγγας και στην αρχαιολογική θέση στο Καραμπουρνάκι, στο Μικρόν Έμβολον, ως διακόσμηση ενός κορινθιακού αγγείου. Στην Πέλλα υπάρχουν ακέφαλες σφίγγες σε αρχαία ακροκέραμα. Στην Πεντάβρυσο Καστοριάς, σε ανασκαφές 12 αρχαίων βασιλικών τάφων-αρχόντων της Ορεστίδος χώρας, ευρέθησαν πολλά και αξιόλογα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και σφίγγα... Το τόσο απλούν του πράγματος, όμως, έγινε τόσο... περίπλοκο από την... άγνοια υπάρξεως σφιγγών στην περιοχή!.. Άρχισαν καινούργιες θεωρίες και πυρετώδεις αναζητήσεις για την παρουσία σφιγγών σε μακεδονικούς τάφους! Έως και σφίγγα στην περικεφαλαία του μεγάλου στρατηλάτη εντοπίσθηκε! Τι κι αν οι σφίγγες αποδεδειγμένα ανήκαν στην τοπική θρακική μυθολογία και προ-υπήρξαν ως νομισματικό θέμα των Εννέα Οδών! Η άγνοια της θρακικής μυθιστορίας είναι τεράστια! Και τεράστια απώλεια για τους Έλληνες και τα Ελληνόπουλα! 
Η εξαίρεση έγινε κανών... Και πάμε παρακάτω. Δεν βρέθηκε, λέει, πόρτα, όπως συνηθιζόταν σε ανάλογους τάφους στην Μακεδονία. Καινούργιος προβληματισμός. Καινούργια εξαίρεση σε μια μακεδονική ταφική συνήθεια. Εξακολουθεί να δουλεύει σε μονόδρομο ο νους, που δεν θεωρεί άλλον ικανό να εκτέλεσε αυτό το έργο, ούτε και να είναι άλλος ο ρόλος του κατασκευάσματος! 
Ο λαός μας λέει «κουκιά τρώει, κουκιά μαρτυράει»... Κι έτσι άρχισε να γίνεται λόγος για την μοναδικότητα αυτού του έργου, που κατά τους υπευθύνους της ανασκαφής, εξακολουθεί να είναι... μακεδονικός τάφος… Ακολούθησαν τα δυο γυναικεία αγάλματα... Κι αυτά προκάλεσαν αντικρουόμενες απόψεις. «Καρυάτιδες» τις είπαν οι αθηνοτραφείς επιστήμονες του αθηνοκεντρικού κράτους... Ό,τι είναι έξω από την Αθήνα, δεν είναι αναγνωρίσιμο... «Και για τις σφίγγες και για τις γυναικείες μορφές, όλοι ελπίζουν σε μια επιγραφή, η οποία θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Εάν έλθει καλώς να έλθει... 
Εάν δεν έλθει, όμως, τότε ποιού η άποψη θα περάσει;», λέει ο κ. Τσίντσιφος. Πάμε και πάλι στις απτές και αδιαμφισβήτητες νομισματικές αποδείξεις: Όπως αποδεικνύεται από την μελέτη του Σερραίου νομισματολόγου, το φόρεμα του αγάλματος είναι θρακικό και μάλιστα ανήκει σε μαινάδα, ιέρεια του Διόνυσου, αφού στα νομίσματα (Νο 1, 2, 3, 4) εικονίζεται μαζί με τον σάτυρο! Τα νομίσματα είναι της Θάσου και κόβονταν σ’ όλην την επικράτεια του Παγγαίου. Ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό, που παραπέμπει σε μαινάδα, ήταν ο σάκκος που αυτή κουβαλούσε. Ο Βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Άντριου Τσανγκ, αναφέρει ότι ο σάκκος εντοπίζεται μόνον σε δυο αγάλματα ακολούθων του Διόνυσου, τα οποία ευρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης και αποτελούν αντίγραφα γλυπτών του 4ου π.Χ. αι. 
Η μαινάδα του μνημείου, από την διαγώνια λωρίδα υφάσματος στο στήθος, φαίνεται να κουβαλούσε έναν τέτοιον σάκκο. Στα νομίσματα Νο 3 και 4, αυτός ο σάκκος είναι περισσότερο ευδιάκριτος. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο σάκκος στα θασίτικα νομίσματα, φαίνεται σαν προέκταση της κοιλιάς. Φυσικά οι μαινάδες έρχονται σε απόλυτη αρμονια με την σφίγγα, αφού και οι δυο ανήκουν στον διονυσιακό μυθολογικό και μυστηριακό θρακικό κύκλο.
 Όμως και ειδικότερα στις Εννέα Οδούς, υπάρχει νόμισμα με μαινάδα σε τελετουργική στάση (Νο 5). Εμπρός και πίσω στο ίδιο νόμισμα υπάρχουν δυο ρόδα, που και αυτά ή σ’ αυτήν την μορφή ή στην μορφή του ρόδακα (Νο 6, 7), συνηθίζονταν στις Εννέα Οδούς. Αντίστοιχο του Νο 5 νομίσματος, υπάρχει και με σάτυρο... «Ακόμα και μετά απ’ αυτήν την μέχρι τώρα αποκάλυψη των μαινάδων, η πεποίθηση για τον “μακεδονικό τάφο”, παρέμεινε. Είμαι βέβαιος, ότι ακόμα και παγόδα ή και Βούδας σε προσευχή να εμφανισθεί στην συνέχεια, ο μακεδονικός προσανατολισμός δεν πρόκειται να εκλείψει», λέει ο κ. Τσίντσιφος. - Συνηθίζεται να λέγεται ότι «στην αρχαιολογία κρύβονται εκπλήξεις», του είπα... 
- «Αυτό λέγεται εσκεμμένα», μου λέει ο νομισματολόγος. «Γιατί κάτω από τον μανδύα των εκπλήξεων, κρύβονται εσφαλμένες εκτιμήσεις, παραλείψεις και συμπεράσματα που τελικώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όταν τα ευρήματα αναγνωρίζονται σωστά, το άλλοθι της εκπλήξεως δεν χρειάζεται». 
- «Θα είναι έκπληξη αν τελικά το μνημείο είναι ιερό του Διόνυσου;». 
- «Όχι φυσικά, αφού τα μέχρι τώρα ευρήματα, σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγούν». Τέτοια ιερά του Ορφέως, που μετετράπησαν σε διονυσιακά-ηλιακά ιερά, υπάρχουν πολλά στην Θράκη. Στο Πρωτοκκλήσι Έβρου και στην σημερινή έκταση της Θράκης που κατέχει η Βουλγαρία (λ.χ. Τύρνοβο), όπου οι αρχαιολόγοι κάθε τόσο πέφτουν πάνω σε αρχαία ελληνικά θρακικά ιερά. Κυκλικά, με διαδρόμους και στοές, σαν αναπαράσταση του ηλιακού μας συστήματος. Διότι τότε οι ιερείς ήσαν και αστρονόμοι.[7] Αυτά για το τι είναι τα αγάλματα των γυναικών. Και το τι είναι το πυραμιδοειδές εν θόλω μνημείο, που μόνον τάφος δεν είναι, ασχέτως εάν από κεκτημένη ταχύτητα και προχειρότητα, ακόμη έτσι λέγεται... 
Ήταν ο πρώτος «τάφος», που χαρακτηρίσθηκε «τάφος», πριν βρεθεί «ταφή», κτερίσματα, αποδεικτικά στοιχεία... Αυτά τα έχω πει και γράψει πολλάκις... Μήνες πριν... Το μνημείο του Καστά, που δεν είναι μοναδικό στην περιοχή, είναι ένα πολυσύνθετο δημόσιο κτήριο, ναός του Διονύσου, ίσως και της Αρτέμιδος, και ένα μέγα ορφικό κέντρο, όπου μέσα του φύλασσαν τα άρρητα της ορφικής διδασκαλίας... Ως εκ τούτου ήταν ιερό, θησαυροφυλάκιο, βιβλιοθήκη, αρχείο, μητρώο... Πρόσβαση σε αυτό είχαν μόνον οι ιερείς. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει γραφή, παρά μόνον των ιερέων (δηλ. ιερογλυφική). Γι’ αυτό στα μεταχριστιανικά χρόνια, στην περιοχή βρήκαν καταφύγιο τα κείμενα των γνωστικών... Και πολύ πιθανόν, μέσα σε αυτόν τον καλά φυλασσόμενο χώρο, να αποφάσισαν να φυλάξουν και τα οστά κάποιων σπουδαίων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, προς προστασίαν τους... Γι’ αυτό, και θα έχει δαιδαλώδεις στοές, διαδρόμους διαφυγής και καταφυγής, για περιπτώσεις δολιοφθορών, εισβολών, τυμβωρύχων, αρχαιοκαπήλων... 
Τέλος, η θέση του μνημείου του Καστά, όπως και όλων των μεγάλων μυητικών κέντρων της αρχαίας Ελλάδος, μόνον τυχαία δεν είναι. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εξετασθεί και ο γεωδετικός τριγωνισμός της, σε σχέση με άλλα μεγάλα μνημεία και θρησκευτικά κέντρα των Ελλήνων (Δελφούς, Δίον, Δήλο, Κνωσό, Ολυμπία, Ελευσίνα, Σαμοθράκη, κλπ.)... 


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 
[1] βλ. Γ. Λεκάκης «Ο ποτάμιος θεός Στρυμών» στην στήλη «Χρονοτοπία» της εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 7 και 15.6.2011. 
[2] βλ. Γ. Λεκάκης «Συνέντευξη από… τρία αρχαία ελληνικά νομίσματα της Θράκης», στην στήλη «Χρονοτοπία» της εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 1.12.2009.
[3] Για να κατανοήσετε περισσότερο την αξία της περιοχής του Παγγαίου ως πανελλήνιου νομισματοκοπείου της αρχαιότητος, δείτε την συνέντευξη που μου παραχώρησε ο νομισματολόγος κ. Αστ. Τσίντσιφος στις www.fryktories.net, και στην εκπομπή «Εσ-ομολογήσεις» με τίτλο «Η Άγνωστη και απόκρυφη Ιστορία του Παγγαίου και της Αμφιπόλεως»: https://www.youtube.com/watch?v=8KZm7GaQ6Vs&list=UU3zJTtBSzBmWwydPpNMhbaw 
[4] βλ. Γ. Λεκάκης «H θρακική εννεαοδίτισσα, που έγινε η αθηναϊκή και η μακεδονική Αμφίπολις», στην στήλη «Χρονοτοπία» της εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 3.9.2014. 
[5] Σε πελίκη του Έλληνος αγγειογράφου Ερμώνακτος (5ος αι. π.Χ.), που ευρίσκεται άγνωστο πώς στην Βιέννη, βλέπουμε θέμα με την Σφίγγα επί κίονος εν μέσω ομίλου ανδρών-θυμάτων της. Ενώ σε άλλο έργο του ιδίου παριστάνεται ο Ίακχος Διόνυσος μεταξύ Βακχιδών και Σιληνών. Δηλ. θέματα της θρακικής διονυσιακής μυθολατρείας. 
[6] βλ. Σοφ. «Οιδ. Τύρ.». Οι αιγυπτιολάτρες και αιγυπτιομανείς όταν ακούν περί Θηβών, το μυαλό τους πάει μονοδρομικά στην Θήβα της Αιγύτπου, και όχι στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, της οποίας η συνωνόματή της ήταν πανάρχαια ελληνική αποικία στην υπτίως του Αιγαίου χώρα... Θυμηθείτε από ποιο θηρίο κατασπαράχθηκε ο Αίμων. Επίσης πρέπει να ξέρουν πως στην Σφίγγα της Μέμφιδος Αιγύπτου ευρέθη επίγραμμα του επικού ποιητού Αρριανού (βλ. Meineke “De poeta Arriano” στα “Analecta Alexandrina”, Βερολίνο, 1843). Η δε Μέμφις ήταν αποικία των Ποντίων της Σινώπης (βλ. Γ. Λεκάκης «Η άγνωστη Μ. Ασία», εκδ. Κάδμος, 2008). Τραγωδία (που δεν διεσώθη ολόκληρη) με τίτλο «Σφίγγα», είχε γράψει ο Αισχύλος όπου σε απόσπασμά της περιγράφει την Σφίγγα ως ένα «πουλί που 'χει νυχάτο χέρι, πολεμικό, με το κοντάρι». Ιστορικό έργο δράμα (που πάλι δεν διεσώθη!) με τίτλο «Σφίγγα» είχε γράψει ο Πτολεμαίος ο Χέννος. 
[7] βλ. Γ. Λεκάκης «Τύμβοι και αρχαία αστεροσκοπεία στην Ισπανία της 3ης χιλιετίας π.Χ. Αντίστοιχα αλλά αναξιοποίητα σε Θράκη και Σαμοθράκη, Ιθάκη, Κρήτη, Αντικύθηρα», στην στήλη «Χρονοτοπία» στον «Χρόνο» Κομοτηνής, 16.7.2014.

______________

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

"Σβήνει" η ελληνική Φωνή της Αμερικής

elliniki-foni-amerikis
Θύμα των περικοπών του προϋπολογισμού του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού, η ελληνική Φωνή της Αμερικής "σβήνει". Η τελευταία εκπομπή, ύστερα από 72 χρόνια γόνιμης ύπαρξης, θα μεταδοθεί την Τρίτη το πρωί ώρα Ελλάδος από τον Σκάι.
Η Ελληνική Υπηρεσία είναι μια από τις ιδρυτικές υπηρεσίες της ΦτΑ. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1942 και από τότε καλύπτει διεθνείς εξελίξεις καθώς και το πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ομιλία Δρ. Σαμ Τσέκουας 10.5.14, διαπρυσίου πρεσβευτού ελληνικών θέσεων & μεγάλου φιλέλληνος

  ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ
     ΗΘΙΚΩΝ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
 ΜΟΥΣΩΝ 14, 15452 ΨΥΧΙΚΟΝ τηλ. 210 3254321-2 fax. 210 3236978
 e-mail: fot_gram@otenet.gr
ἱστοσελίς: www.fotgrammi.gr

Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΔΡ. ΣΑΜ ΤΣΕΚΟΥΑΣ
ΔΙΑΠΡΥΣΙΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΟΥ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ-
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΡΟΑΝΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 10.5.2014
                                                        24.7.2014

1. Ὁ Δρ. Σὰμ Τσέκουας γεννήθηκε στὸ χωριὸ Tochisville στὸ Oso / Lagosτῆς Νιγηρίας, ἦρθε στὴν Ἑλλάδα καὶ σπούδασε στὸ Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Ἑλληνικὴ Φιλολογία καὶ Ὀδοντιατρική. Ἐγκαταστάθηκε καὶ αὐτὸς τὸ 1989 στὴν Νέα Ὑόρκη καὶ ἀπὸ ἐκεῖ νυχθημερὸν μοχθεῖ γιὰ τὴν διάδοσι καὶ ἐπικράτησι τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας ἀνὰ τὴν ὑφήλιο.
2. Αὐτὸν τὸν μεγάλο φιλέλληνα τὸν φέραμε ἀπὸ τὴν Νέα Ὑόρκη, τὸν φιλοξενήσαμε στὰ ἔργα εἰς μνήμη τοῦ Ἁγίου Νέου Ὁσιομάρτυρος Παύλου τοῦ ἐξ Ἀροανίας καὶ τὴν ἡμέρα τῆς πανήγυρης τῆς 10.5.2014 τὸν βραβεύσαμε μὲ ἀναμνηστικὴ πλακέτα καὶ μεμβράνη, τῶν ὁποίων τὸ κείμενο ἔχει :


3. Προτείναμε ἐπίσης στὸν Πρόεδρο τοῦ Τοπικοῦ Συμβουλίου Ἀροανίας κ. Σπυρίδωνα Κουρὴ καὶ στὸνΔήμαρχο τοῦ Δήμου Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρὰ νὰ τὸν ἀνακηρύξουν ἐπίτιμο δημότη καὶ νὰ τὸν βραβεύσουν μὲ ἀργυρὴ πλακέτα καὶ μεμβράνη, μὲ τὸ κατωτέρω κείμενο :

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΡΟΑΝΙΑΣ
εὐγνωμοσύνης καὶ ἀπείρου ἐκτιμήσεως
ἕνεκεν
ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΥΝ
ἐπίτιμον δημότην των
τὸν μεγάλον ἐθναπόστολον
DrSamChekwas
ὁ ὁποῖος ἀγωνίζεται ἐπὶ δεκαετίας
διὰ τὴν διάδοσιν τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσης
καὶ ἐπικράτησιν αὐτῆς ἀνὰ τὴν ὑφήλιον
καὶ διὰ τὴν προάσπισιν τῶν ἑλληνικῶν θέσεων καὶ ἀπόψεων

Ἐν Καλαβρύτοις
τῇ 10ῃ Μαΐου 2014
ΔΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ

Ἐν Ἀροανίᾳ Καλαβρύτων
τῇ 10ῃ Μαΐου 2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΡΟΑΝΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΚΟΥΡΗΣ

4. Ὁ Δρ. Σὰμ Τσέκουας εὐχαρίστησε τὶς ἑκατοντάδες προσωπικότητες τοῦ ἐσωτερικοῦ καὶ τοῦ ἐξωτερικοῦ μιλώντας μὲ μεγάλο ἐνθουσιασμό, ποὺ συνέπηρε τοὺς φίλους προσκυνητές. Στὴν θερμὴ ὁμιλία του ὑπογράμμισε ὅτι πρέπει νὰ προστατεύουμε πάντοτε τὸ ἀθάνατο ἑλληνικὸ πνεῦμα καὶ τὴν σωτήρια Ὀρθοδοξία. Διακήρυξε ὅτι εἶναι καὶ αὐτὸς ἕνας Ἀροάνιος καὶ ἕνας Καλαβρυτινό, ὅτι εἶναι ἕνα ἑλληνόπουλο. Δέον νὰ σημειωθῇ ὅτι ὁ Δρ. Σὰμ Τσέκουας ἀκόμη δὲν ἔχει κατηχηθῆ δεόντως καὶ δὲν ἔχει βαπτισθῆ Ὀρθόδοξος. Εὐελπιστοῦμε νὰ μελετήσῃ ἐπισταμένως τὴν Ὀρθοδοξία καὶ νὰ βαπτισθῇ, ὁπότε θὰ ἀναδειχθῇ σὲ ἕνα διαπρύσιο κήρυκα, σὲ ἕνα ἱεροεθναπόστολο.
5. Τὴν αὐθόρμητη ἀπὸ στήθους ὁμιλία τοῦ Δρ. Σὰμ Τσέκουας μπορεῖτε νὰ τὴν δῆτε στὸ βίντεο

Ἀξίζει νὰ τὴν παρακολουθήσῃ κάποιος πάλι καὶ πάλι καὶ νὰ τὴν διαδίδῃ : Συγκινητικὴ καὶ συναρπαστική, θερμὴ και χειμαρώδης.
6. Τὸ γραπτὸ κείμενο, ποὺ εἶχε προετοιμάσει γιὰ τὴν ὁμιλία του μᾶς τὸ ἔδωσε καὶ τὸ δημοσιεύουμε κατωτέρω.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων καὶ Αἰγιαλείας
κ. Ἀμβρόσιος ἐπιδίδει τὴν βράβευσι
εἰς τὸν φιλέλληνα Δρ. Σὰμ Τσέκουας.
Ἑορτὴ Ἁγ. Νέου Ὁσιομάρτυρος Παύλου
Ἀροανία Καλαβρύτων 10.5.2014

******

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ DrSAMCHEKWAS
ΑΡΟΑΝΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ , 10.5.2014
Πρν σς διαβάσω τν μιλία μου γι τν λληνικ γλῶσσα κα τς καταβολές της, θέλω ν σς πτι δν εμαι παγγελματίας γλωσσολόγος. γάπη μου μως γι τὴν γλῶσσα μας, κα τ γεγονς τι καθημερινά, σν συγγραφέας, διερευν τς κφραστικές της δυνατότητες, μδήγησαν σ μελέτες βάθους, κανα μέρος πατν τὴν γνώσι θ προσπαθήσω ν μοιρασθ μαζί σας σήμερα.
Μελέτες, ποφοροῦν τόσο τς καταβολς τς λληνικς γλώσσας, σο κα τν σπουδαιότητά της σν μοναδικργανο ἐκφράσεως κα πολιτισμολλ κα σν πηγ συνεισφορς στ δημιουργία λλων ερωπαϊκν κα παγκοσμίων γλωσσν.
Σήμερα γ θ σς μιλήσω γι τὴν γλῶσσα, να κφραστικργανο, ποχει στνεργητικό του μιπροφορικ παράδοσι κοντ τεσσάρων χιλιάδων τν.
ταν ναφερόμαστε στλληνικ γράμματα, συνήθως ννοομε τν λληνικ γραμματεία. Δηλαδὴ τ σύνολο τς πεζογραφικς, φιλοσοφικς, ποιητικς, θεατρικς καποιας λλης γραπτς, λογοτεχνικς κδηλώσεως στνλληνικ γλῶσσα, π τν ρχαιότητα μέχρι σήμερα. ταν ναφερόμαστε μόνο στν ρχαία λληνικγραμματεία, ναφερόμαστε σνα σύνολο 800 περίπου βιβλίων, ποπέζησαν το χρόνου, τν διώξεων κα τν καταστροφν.
Τ συγγράμματα τς ρχαίας λληνικς γραμματείας, ποχουμε σήμερα, εναι γραμμένα στς διάφορες διαλέκτους τς λληνικς γλώσσας, πομιλονταν κα γράφονταν στς π μέρους περιοχς τς λλάδος κατολληνικο κόσμου γενικότερα, δηλαδὴ ἐκτὸς τῆς μητροπολιτικῆς Ἑλλάδος καὶ στς λληνικς ποικίες τς Κάτω ταλίας, τς βηρικς χερσοννήσου, τς Βόρειας φρικς, τς ωνίας, το Εξεινου Πόντου, καλλο.
Κύριες διάλεκτοι πομιλονταν κα γράφονταν π τος λληνες, κα πολες ποτελοσαν μετεξέλιξι τςμηρικς, ταν  δωρική, ωνική,  αολική,  κυμαϊκ - χαλκιδικ (πο σ' ατ βασίσθηκαν κα τς ποίαςποτελον μετεξέλιξι τ λατινικά), καί, τέλος, ττικ κοινή, πο ὁμιλήθηκε καποτέλεσε κύριο μέσοπικοινωνίας το κόσμου λόκληρου, μετ τς κστρατεες το Μεγάλου λεξάνδρου. Μετεξέλιξι τς ττικς κοινς πρξαν πίσης τ διάφορα στάδια τς βυζαντινς ρχαΐζουσας καθαρεύουσας, τς πλς καθαρεύουσας, πο καθιερώθηκε σν πίσημη γλῶσσα το νεοσύστατου λληνικο κράτους, μετ τνπελευθέρωσι π τος Τούρκους, καὶ τέλος τς δημοτικς λαλις, πο μιλμε σήμερα. λες ο παραπάνω διάλεκτοι κα στάδια ξελίξεως τς λληνικς γλώσσας χουν τς καταβολές τους στλφάβητο κα στ γλῶσσα τν μηρικν πν. Δηλαδὴ στν λιάδα κα στν δύσσεια. Παράδειγμα: Λέμε λεωφορεο, π τν μηρικλέξι λες καὶ χι λαοφορεο, πως χει ξελιχθῆ ἡ μηρικ λέξι λεὼς στὴν δημοτική λέξι λαός. Δν χρησιμοποιομε τὴν λέξι βρύχιος, λλ τν χουμε νσωματώσει στὸ ποβρύχιο, κλπ. Φυσικά, λα ατ πολ χοντρικά, φο τπεριθώρια μις μίωρης μιλίας εναι ρκετ περιορισμένα.
Τμηρικπη δν εναι μόνο  πηγ τς λληνικς γλώσσας, τς ποίας  δημοτικ εναι τ τελευταο στάδιο γραπτς ξελίξεως περίπου 2800 τν. Εναι παράλληλα, κρογωνιαος λίθος ατο πο σήμερα ποκαλομε Δυτικ Πολιτισμό. Γιατὶ κτς π μία ποιητικξιστόρησι το Τρωϊκο πολέμου, λιάδα καδύσσεια εναι να μωσαϊκπ πληροφορίες γι τν λληνικ πόλι – κράτος, πομφανίσθηκε περ τν 9ο - 8ο αώνα π.Χ. Μς μιλνε γι τὴν φύσι κα τς σχέσεις θεν κανθρώπων, γι κοινωνικς δομς κα συνήθειες τς ποχς τοΧαλκοθη, θιμα, γεωγραφία, θρησκεία, κακόμα κα γι τν τέχνη τς ναυπηγικς κα τς κατασκευςπλων, γι ν καταλήξω. ντελς δ παρεμπιπτόντως, φο τ θέμα μας δν εναι κυρίως ατό, ,τι βιώνουμε σήμερα στ Δυτικ κόσμο, τέχνες, φιλοσοφία, μαθηματικά, γεωμετρία, πρόοδο, παιδεία, ρχιτεκτονική, μηχανική, ποίησις, θέατρο, στορία, μυνα, δηλαδργανωμένος στρατς γι τν μυνα τς κάθε χώρας, λα χουν τς ρίζες τους στν λληνικ πόλι - κράτος.  δλιάδα καδύσσεια, ποτελον κφρασι καπόδειξι ατο τοῦ γεγονότος. Ατ δν εναι μόνο γνώμη δική μου, τ λένε εκρινέστερα κα μ λεπτομέρειες ο εδικοί, πως ομερικανο καθηγητς κα συγγραφες το βιβλίου "Ποις σκότωσε τν μηρο;" Βίκτωρ Ντέϊβις Χάνσον καΤζὼν Χήθ. Πόσες ταν ολληνικς πόλεις - κράτη στν λλαδικ χρο; Γύρω στς χίλιες. Μόνο  Κρήτη εχε 90 κατ τν μηρο.  Κεφαλλονιά, εχε τρες κα μαζ μ τν θάκη τέσσερις.
λα τα στάδια ξελίξεως τς λληνικς γλώσσας πορρέουν π τν λιάδα κα τν δύσσεια. Τί γλῶσσα μιλοσαν στν λλάδα πρν π τ γραφ τν μηρικν πν; Ννα πολ ελογο ρώτημα πο γεννιέταιπ μόνο του στν πλναγνώστη ατν τν στορικν δεδομένων.
ταν διάβασα γι πρώτη φορ τν μηρο, πρν πολλ χρόνια, ατ πο παρατήρησα ταν τξς: λοι ομπλεκόμενοι λαο στν Τρωικ πόλεμο μιλοσαν τν δια γλῶσσα , γι ν τ πλλις, εχαν μι γλῶσσα κοινς πικοινωνίας: Τρες κα Μυκηναοι, Λυδο καὶ Κάρες, Κρητικο κα Θράκες, Ατωλο κα Λύκιοι,πευθύνονταν ο μν στος δμεσα, χωρς τὴν μεσολάβησι διερμηνέα.
ς θυμηθομε, γι παράδειγμα, τὸν διάλογο το Διομήδη μ τν Λύκιο Γλακο, στ ραψωδία 6 τς λιάδας,που κα ο περίφημοι στίχοι: "Τυδεϊδη μεγάθυμε, τίη γενεν ρεείνεις;/ Οηπερ φύλλων γενε, τοίη δ κανδρν./Φύλλα τ μν τ' νεμος χαμάδις χέει, λλα δ θ' λη/ Τηλεθόωσα φύει, αρος δ' πιγίγνεται ρη./ς νδρν γενε μν φύει  δ' πολήγει", δηλαδή: " Γι το Τυδέα μεγάθυμε, τί θέλεις τὴν γενιά μου;/πως τν φύλλων γενιά, τσι εν᾿ κα τν νθρώπων./π τ φύλλα νεμος λλα τ ρίχνει χάμου,/Κι λλα στ δάσος νοιξη χλωρ γεννάει βλαστάρια./τσι κι ονθρώπινες γενις ρχονται κα διαβαίνουν,/ μία φτάνει θαλλερνμιλλη φεύγει". Ατς καλλοι διάλογοι ντιμαχομένων ρώων πονοε καθαρτι λος  κόσμος ποναφέρει μηρος μιλοσε μι κοιν γλῶσσα. Ποιταν ατ γλῶσσα φολιάδα καδύσσεια δν εχαν κόμα γραφθῆ;
Ατ εναι μ λίγα λόγια τ διάφορα στάδια ξελίξεως τς λληνικς γλώσσας. Μις γλώσσας μοναδικς στν στορία τς νθρωπότητος γι τν προσφορά της στὴν δημιουργία καὶ ναβάθμισι το πολιτισμολλ καὶ στν πίδρασι κα στὴν ἀνεκτίμητησυνεισφορά της γι τὴν δημιουργία τν λλων γλωσσν τς Δυτικς Ερώπης. Γιατί ο βασικς ννοιες σκέψεως κα ἐκφράσεως σ' ατς τς γλσσες εναι λληνικές. ς πάρουμε, γι παράδειγμα, τν γγλική, φο ζ στν μερικ καλοι λίγο πολύ μιλμε ατ τὴν γλῶσσα. Τ στοιχεα, πο θναφέρω, τχω πάρει π τν κπληκτικ μελέτη, ργο ζως, τοριστείδη Κωνσταντινίδη "Ολληνικς λέξεις στν γγλική", πο πρε τ Πρτο Βραβεο τς καδημίας θηνν τ 1987. π ατν τὴνμελέτη, που συμπεριλαμβάνονται 20.600 λέξεις, δώδεκα χιλιάδες εναι πιστημονικοροι κα 8.600 λέξεις εναι τς καθομιλουμένης.
Πόσες χιλιάδες λληνικς λέξεις χουν συνολικφομοιώσει τγγλικ στν καθομιλουμένη κα σλους τοὺς κλάδους τν πιστημν κα τν τεχνν; Πάνω π 120.000 μιγες λέξεις. Σ' ατὲς δηλαδή δν συμπεριλαμβάνονται λήμματα πο μόνο το να π τ δύο συνθετικ τους εναι λληνικό, π.χ. τελεβίζιον: μόνο το πρόθεμα εναι λληνικό,  κατάληξι εναι λατινική, σλφ νάλυσις, δ εναι μόνο  κατάληξι, μικροεβολούσιον, μόνο το πρόθεμα, ραντιοφόουν, μόνο  κατάληξι, κλπ.
Ν κα μερικς λέξεις πο οτε καν ποπτευόμαστε πς εναι λληνικές. Massage, εναι π τ μάσσω. Channel, εναι π τ κάννα, καλάμι δηλαδή. Pose, π τ πασις. Gas, gasi, εναι π τ χάος, π τοςδρατμούς, ταν σχηματιζόταν  κόσμος. Parish, παροικία. Caliber, καλάπους, καλαπόδι. Brilliant, π τλαμπρός. Blame, π τ βλάπτω. Prune, π τ προύμνον, τ δαμάσκηνο. Solecism, σολοικισμός,  μμιλν σωσττν ττικ διάλεκτο  κάτοικος τν Σόλων Κιλικίας, που ατ συνέβαινε κα ο Ἀθηναοι τοὺς κορόϊδευαν. Laconic, π τ Λακωνία, λλ κα τν σπαρτιατικ λιτότητα, κ.ο.κ. Σ τί ποσοστντιστοιχεριθμς τοδανείου τν 120.000 λληνικν λέξεων στ σύνολο τς γγλικς γλώσσας; Πλησιάζει τ 28%. Ποι εναι τποσοστ τν λληνικν λέξεων στν ατρικρολογία, βάσει τογκυρου πιστημονικοῦ λεξικοῦ Dorland; Εναι 54%. Στ Ζωολογία λων των κλάδων (Πρωτόζωα, Μαλάκια, χθύες, ντομα, ρπετά, Πτηνά, Θηλαστικά), βάσει τς 13άτομης Animal Life Encyclopedia GRZIMEK φτάνει τκπληκτικ ποσοστ το 70.4%.
ναφέρθηκα προηγουμένως στς βασικς λέξεις σκέψεως κα ἐκφράσεως, πογγλικλλ κα ολλες ερωπαϊκς γλσσες χουν δανεισθῆ π τν λληνική. Ννα λάχιστο δεγμα, πο δανείζομαι ξανπ τν μελέτη το Κωνσταντινίδη: analysissynthesisantithesisproblemhypothesismethodtheorypracticeempiric,paradigmmusicorchestramelodyrhythmharmonyrhapsodyorganhypocricytheaterdramatragedycomedy,poetrylyrismsymptomdiagnosistherapypoliticdemocracytyrannyanarchydespotismoligarchyideaideology,logicdilemmacategoryprogramsystemorganizationetiologysymbolsyllablephrasedialect, κλπ, κλπ. Τδιο συμβαίνει κα μ τς νομασίες τν κυριώτερων κλάδων τν πιστημν. ς δομε μερικές: Aetiology, Anemology, Angiology, Anthropology, Ontology, Entomology, Ecology, Gynaecology, Geography, Hydrology, Myology, Oneirology, Mathematics, Penology, Petrology, Myrmecology, Malacology, Phytology, Osteology κα μπορ ν συνεχίσω πνα ποσοστλληνικν νομασιν πο φτάνει τ λιγότερο στ 70% τν κυριώτερων κλάδων λων των πιστημν.κόμα , δν θ συναντήσῃ κανες εκολα να μορφωμένο μερικάνο ἢ γγλέζο, πο δν θ χρησιμοποιήσῃ, που πάρχει καγγλοσαξωνικ λέξι, τ nostalgia ντ το homesickness, τ apathy ντ το indifference, τ energetic ντ το industrious  τ antithesis ντ το opposition. πίσης, γι παράδειγμα, στν γγλικπάρχουν δύο ὅροι, πο καθορίζουν τν πόγειο σιδηρόδρομο: στν γγλία τν λένε underground κα στν μερικ τν λένε subway. Ο ψυχαναλυτς μως, πο χρειάσθηκε ν δημιουργήσουν ναν ὅρο γι τ φοβία πο προξενε σρισμένουςνθρώπους τ βάθος, στποο εὑρίσκεται πόγειος σιδηρόδρομος, δν νομάστηκε οτε undergroundphobia οτε subwayphobia λλ bathysiderodromophobia. Τδιο συμβαίνει μ τος περισσότερους νεοδημιουργούμενους ρους στς διάφορες πιστμες. Παράδειγμα, πμε πάλι στν γγλική. Δν λέμε oldology, γι τν πιστήμη το γήρατος, youngology, γι τν πιστήμη ποφορ τος νέους  commerciatrics γι τν πιστήμη ποφορ τμπόριο, πτ old, τ young κα τ commerce, λλ gerontology, ephebiatrics κα emporiatrics. Δν λέμε insectology, π τinsect, οτε plantology, π τ plant, λλ entomology κα phytology, π τντομο κα τ φυτό. κτς μως πτ λεξιλόγιο, τγγλικχουν δανεισθῆ π τλληνικά τὸ συντακτικ κα τν γραμματική. Μ λίγα λόγια, νφαιρεθον τλληνικ «δάνεια», γγλικ γλῶσσα καταρρέει, λέει ριστείδης Κωνσταντινίδης. Τ La Trobe University τς Μελβούρνης, τ μεγαλύτερο τῆς Αστραλίας, χει τξς σύνθημα: Learn Greek to improve your English (μάθε ἑλληνικὰ γιὰ νὰ βελτιώσῃς τὰ ἀγγλικά σου). Ατ λέει περισσότερα κι π' σα επα μέχρι τώραγώ.
στερα π' λα ατά, τρώτημα πο ελόγως γεννιέται εναι τξς: τλληνικ δν χουν δανεισθῆπλλες γλσσες; Μσφαλς καχουν δανεισθῆ.  διαφορ εναι πόσες λέξεις δανείζεται μία γλῶσσα πμία λλη. Παράδειγμα, πμε πάλι στν γγλική: π τ σλαβικά, γγλικχει δανεισθῆ μόνο 34 λέξεις, καπτ τουρκικ 57, πάντα βάσει τς ργασίας το Κωνσταντινίδη. Πο 57 λέξεις κα πο 120.000, ποὺ δανείσθηκε ἡ ἀγγλική ἀπὸ τὴν ἑλληνική ;
Τ λέω λα ατ γιατί  σημεριν παγκοσμιοποίησι μπορε ν εναι κα πολτοποίησι. κούγεται δτι τγγλικ θ γίνουν κύρια γλῶσσα πικοινωνίας, στν χι κα τόσο μακριν πι μελλοντικ κόσμο, κάτι πονομίζω εναι σωστό: τγγλικχουν δη πιβληθῆ π μόνα τους σν γλῶσσα παγκόσμιας πικοινωνίας, χωρς ν περιμένουν ννομασθον πισήμως. λλ γιλους τοὺς λόγους, πονάφερα παραπάνω, πρν π μιτέλεια κμάθησι τν γγλικν, γι τος λληνες, ἀλλὰ καὶ παγκοσμίως, πιβάλλεται μι τέλεια  παράλληληκμάθησι τν λληνικν. Ατ πρέπει ν εναι παγκοσμίως  βασική γλῶσσα πρν πποιανδήποτε λλη. χι μόνο γιατί σ' ατ βασίσθηκαν τγγλικ κα ολλες δυτικοευρωπαϊκς γλσσες, πειδ ατ δάνεισε τςννοιες σκέψεως κα ἐκφράσεως, κάτι πο σημαίνει τι εναι γλῶσσα ννοιολογική, χι σημειολογική, λλκόμα κα γι τν πρακτικ λόγο τοῦ τι τλληνικ βοηθνε στν κμάθησι τν λλων ερωπαϊκν γλωσσν, φοατποτελον τν πηγή τους.
ννοιολογικ εναι μι γλῶσσα, πορολογιά της χει μία πρωτογενδιαίρετη σχέσι μ τ σημασία της. Π.χ. λέξη τραπέζι εναι π τ τέτρα=τέσσερα=τετράποδο, τετραπέζι, δηλαδ στηρίζεται σ τέσσερα πόδια. Τντίθετο τῆς ννοιολογικς εναι  σημειολογική, δηλαδή,  λέξη σημαίνει κάτι πο αθαίρετα τῆς χει ρισθῆ ν σημαίνῃ. Π.χ., πμε πάλι στγγλικά,  λέξη σκάϊ.
Προσωπικά, μιλάω κα γράφω διάφορες γλσσες, κα σν συγγραφέας γράφω, κατ καιρούς, πάντα στλληνικ γλῶσσα λλ πιστεύω σ ατ πο επε μερικανς συγγραφεὺς Βίκτωρ Ντέϊβις Χάνσον : «μ μισωστκμάθησι τν λληνικν, λλάζει  νος τονθρώπου».
Σς παρακαλ μν ξεχάσετε τὴνλλάδα κα τ γλῶσσα της. 
******
7. Δυστυχῶς ὁ Δρ. Σὰμ Τσέκουας δὲν εἶχε χρόνο νὰ παραμείνῃ πλησίον μας, ὁπότε θὰ τὸν μεταφέραμε καὶ σὲ ἄλλους Τηλεοπτικοὺς Σταθμοὺς καὶ Ραδιόφωνα, γιὰ νὰ δώσῃ συνεντεύξεις, καθὼς καὶ στὴν Ἀκαδημία Ἀθηνῶν, γιὰ νὰ τὸν βραβεύσῃ γιὰ τοὺς ἀνιδιοτελεῖς ἀγῶνες του.
8. Ἀπὸ 12 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2014 θὰ τὸν ἔχουμε πάλι κοντά μας.
Θὰ προσπαθήσουμε νὰ ὀργανώσουμε μία ἐνδιαφέρουσα καὶ ὠφέλιμη ἐκδήλωσι, γιὰ νὰ συμπνευματισθοῦμε καὶ νὰ εὐφρανθοῦμε.
Τὸ πρόγραμμα θὰ ἀνακοινωθῇ ἐγκαίρως.
 Ἐπ’εὐκαιρίᾳεὐελπιστοῦμε τὰ διάφορα κανάλια νὰ δείξουν ἐνδιαφέρον καὶ νὰ τὸν παρουσιάσουν στὴν τηλεόρασι καὶ στοὺς διαφόρους Ραδιοφωνικοὺς Σταθμοὺς καὶ Ἱστοσελίδες.
9. Ἔχουμε γράψει καὶ στὸ Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν νὰ τὸν ἀνακηρύξῃ ὡς πρεσβευτὴ τῶν ἑλληνικῶν θέσεων καὶ ἀπόψεων. Τέτοιοι φιλέλληνες ἐπιβάλλεται νὰ ἀναγνωρίζωνται καὶ νὰ ὁρίζωνται ὡς πρεσβευτὲς καλῆς θελήσεως τῆς Ἑλλάδος καὶ ὄχι ὅπως ἡ κ. Γιάννα Ἀγγελοπούλου, ἡ ὁποία ἀλογίστως μετὰ τῶν συνεργατῶν της σπατάλησε ἄπειρα δισεκατομμύρια ἀπὸ τὰ θαλασσοδάνεια γιὰ εὐτελέστατα ὀλυμπιακὰ ἔργα ἀνεξελέγκτως καὶ ἀκόμη δὲν γνωρίζουμε πόσα δισεκατομμύρια ἐσπαταλήσθησαν ἀπὸ αὐτήν. Ἔκανε καὶ δεξιώσεις καὶ ἀπὸ τὰ ἄπειρα πυροτεχνήματα ἔπιασαν φωτιὰ τὰ «Τουρκοβούνια» καὶ δὲν παρέστη ἀνάγκη οὔτε κἄν τὸ κατῶφλι τῆς Ἀστυνομίας νὰ πατήσῃ. Ἐὰν ἦταν κάποιο ἀνόητο ἄσημο πλάσμα ἢ κάποιος γέρος ἢ κάποια γριούλα καὶ ἀπὸ τὸν ὑπερβολικὸ κάματο δὲν προλάβαινε νὰ σβήσῃ κάποια φωτιά, ποὺ προξένησε, θὰ πήγαινε ἀμέσως αὐτόφωρο καὶ θὰ ἤτανε στὴν φυλακή. Ἡ κ. Γιάννα Ἀγγελοπούλου συνέχισε καὶ τὴν ἑπομένη ἡμέρα νὰ κάνῃ ξέφρενο γλέντι, γιὰ νὰ χωρέσουν καὶ οἱ ὑπόλοιποι Ὑπουργοί, Βουλευτὲς καὶ λοιποὶ ἰθύνοντες, ποὺ δὲν χώρεσαν τὴν προηγουμένη ἡμέρα…
10. Πληροφορούμεθα δὲ ὅτι ἡ κ. Γιάννα Ἀγγελοπούλου λαμβάνει ἀκόμη καὶ σήμερα 54.000 € ἐτησίως ὡς καλὴ πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος …
11. Ἰδοὺ πῶς σπαταλᾶται ὁ ἱδρῶτας τοῦ βαρύτατα φορολογουμένου πτωχοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ καὶ οἱ ἰθύνοντες συνεχίζουν νὰ ἐφαρμόζουν τὸ δόγμα τῆς δημοσιονομικῆς πολιτικῆς :
«Ἅπαξ ἐπιβληθέντες φόροι οὐδέποτε καταργοῦνται.
Καὶ ἐὰν καταργηθοῦν, ἐπανέρχονται ὑπὸ ἀγριωτέρα μορφή.»
12. Ἐπιθυμώντας νὰ ἐνισχύσουμε τὸ σπουδαῖο ἔργο τοῦ Δρ. Σὰμ Τσέκουας ἀπευθυνθήκαμε ἐπίσης καὶ στὸννέο Ὑπουργὸ Παιδείας κ. Ἀνδρέα Λοβέρδο νὰ ὁρίσῃ τὴν ἀπόσπασι Ἕλληνος διδασκάλου στὴν πατρίδα τοῦ ἀγαπητοῦ μας κ. Σάμ, τὸ Tochisville στὸ Oso / Lagosτῆς Νιγηρίας, ὅπου ἀπὸ τὸν προσεχῆ Σεπτέμβριο 250 παιδάκια θὰ διδάσκωνται τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, μὲ πρωτοβουλία καὶ προσωπικὴ διδασκαλία τοῦ Δρ. Σὰμ Τσέκουας.
13. Ἐλπίζουμε ὁ κ. Ὑπουργὸς Παιδείας νὰ ἀνταποκριθῆ σὲ αὐτὸ τὸ αἴτημα καὶ νὰ μὴ κωφεύσῃ μὲ τὴν εὐτελῆ δικαιολογία ὅτι «κάνουμε οἰκονομίες».
Ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ εἴμεθα «πάμφθηνοι στὸ ἀλεύρι καὶ ἀκριβοὶ στὰ πίτουρα» …
14. Παρακαλοῦμε τοὺς φίλους νὰ ἀναρτήσουν τὰ ἀνωτέρω στὶς ἔγκυρες καὶ εὐπρεπεῖς ἱστοσελίδες τους καὶ νὰ ἐπιμένουν καὶ αὐτοἰ, ὅπως τὰ αἰτήματά μας ἐγκριθοῦν ἀπὸ τὸ Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν καὶ τὸὙπουργεῖο Παιδείας.

Πρὸς τοῦτο σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμότατα ἐκ τῶν προτέρων.

ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

                                             ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ


_______________

Τελευταίες Ειδήσεις