Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Υποψήφιοι που τίμησαν την ομογένεια

Μέρος Πρώτο

Μοιραστείτε το


Στις εκλογές που έγιναν στις 2 του Νοέμβρη στις Ηνωμένες Πολιτείες δέκα συνολικά Ελληνοαμερικανοί διεκδίκησαν έδρες του Κογκρέσου. Μερικοί κέρδισαν, άλλοι έχασαν. Θα τους δούμε έναν-έναν στην επόμενη μισή ώρα. Μέσα από μια σειρά βίντεο που γυρίσαμε στα σπίτια τους και σε προεκλογικές εκδηλώσεις. (Τα βίντεο αυτά μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής την βραδιά των εκλογών σε συνεργαζόμενους σταθμούς με τους οποίους συνδέθηκε δορυφορικά στην Ελλάδα και την Κύπρο).
Ξεκινάμε με τον Αλέξη Γιαννούλια, υποψήφιο γερουσιαστή του Ιλινόι.
(Κείμενο τηλεοπτικού πορτραίτου)
Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε στο Σικάγο το 1976 από Καλαβρυτινό πατέρα και Κρητικιά μητέρα που μετανάστευσαν στην πρωτεύουσα του Ιλινόι, όπου ίδρυσαν την Μπρόντγουεη Μπάνκ, η οποία ξεκίνησε από μια φτωχική γειτονιά κι εξελίχτηκε σε τραπεζικό κολοσσό της Πολιτείας.
Μετά από ένα χρόνο στην Ελλάδα, όπου έπαιζε επαγγελματικό μπάσκετ στον Πανιώνιο, ο Αλέξης επέστρεψε στο Ιλινόι κι ανέλαβε ως αντιπρόεδρος της οικογενειακής τράπεζας. Τότε ήταν που γνώρισε τον Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο άρχισε να παίζει μπάσκετ σε γειτονιές του Σικάγου και να ακούει τα πολιτικά όνειρα που έπλαθε τότε ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα εξελίχτηκε σε μέντορα του Γιαννούλια και τον βοήθησε να γίνει υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι το 2006.
Αλέξης Γιαννούλιας
VOA / Greek Service
Αλέξης Γιαννούλιας
Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ο Αλέξης Γιαννούλιας είπε: «Σαν νέος και άγνωστος, ποτέ δεν θα εκλεγόμουν υπουργός Οικονομικών του Ιλινόϊ εάν ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πίστευε σε εμένα και δεν με υποστήριζε».
Ο Αλέξης διαδραμάτισε εθελοντικά ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα τον οποίον και παρουσίασε στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που του έδωσε το Χρίσμα του Προεδρικού Υποψηφίου στις εκλογές του 2008.
Στην σχετική προσφώνησή του είπε μεταξύ άλλων: «Οι γονείς μου ήρθαν από την Ελλάδα στην Αμερική δίχως τίποτα. Μετανάστευσαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πίστευαν στην επαγγελία της Αμερικής. Στα 32 μου χρόνια έγινα πολιτειακός υπουργός κι εκπλήρωσα έτσι αυτό το όνειρο των γονιών μου. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο που ζεις, τι ηλικία έχεις, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, λευκός ή μαύρος. Σημασία έχει να μη κλονίζεται η πίστη μας στην σπουδαιότητα της δικής του και της δικής μας ιστορίας που συνίσταται στο ότι η Αμερική δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι μια επαγγελία. Τελικά, από όλους μας εξαρτάται κατά πόσον θα συνεχιστεί το Αμερικανικό όνειρο».
Λίγο μετά την εγκαθίδρυση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Γιαννούλιας έβαλε σαν στόχο να κατακτήσει την παλιά έδρα του κ. Ομπάμα στην Γερουσία. Ανήγγειλε την υποψηφιότητά του περιστοιχισμένος από μέλη της οικογένειάς του και φίλους. Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τάχτηκε αμέσως στο πλευρό του και γρήγορα του έδωσε ένα μικρό προβάδισμα. Αλλά οι αντίπαλοί του δεν έμειναν άπρακτοι. Αντεπιτέθηκαν καταγγέλλοντας πως η πείρα του στην πολιτική είναι λίγη και τον συνέδεσαν με μια οδυνηρή εξέλιξη, την κατάρρευση της οικογενειακής του τράπεζας στις αρχές της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή την δύσκολη στιγμή εμφανίστηκε και πάλιν, σαν από μηχανής Θεός, ο προσωπικός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα.
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από οπαδούς του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε: «Ο Αλέξης είναι φίλος μου. Ξέρω τον χαρακτήρα του, την αγάπη του για την χώρα μας και την επιθυμία του να την υπηρετήσει. Αγωνίζεται για το καλό του Ιλινόϊ κι έβαλε υποψηφιότητα για να υποστηρίξει όχι ειδικά συμφέροντα αλλά τα δικά σας συμφέροντα».
Ο Γιώργος Μπίστης στο στούντιο την βραδιά των  εκλογών
VOA / Greek Service
Ο Γιώργος Μπίστης στο στούντιο την βραδιά των εκλογών
Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους υποστηρικτές του Αλέξη Γιαννούλια να στείλουν ένα τρανταχτό μήνυμα στην Ουάσιγκτον.
Να τα λόγια του: «Η αλλαγή επέρχεται χάρις σε εσάς. Αν δουλέψετε ξανά με ενθουσιασμό, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, κάνοντας τηλεφωνήματα και μιλώντας σε φίλους σε κουρεία και κομμωτήρια, τότε να είστε βέβαιοι ότι ο Αλέξης θα είναι ο επόμενος γερουσιαστής της Πολιτείας του Ιλινόι».
Ο Πρόεδρος Ομπάμα, αγωνίζεται για την νίκη του Αλέξη και για έναν άλλο λόγο, για να μη κερδηθεί η παλιά του θέση στην Γερουσία από το κόμμα της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και έχει πάει ξανά και ξανά στο Σικάγο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού φίλου του. Το ίδιο έχει κάνει και η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα.
(Τέλος τηλεοπτικού πορτραίτου)
Όμως, παρά την τεράστια υποστήριξη που του δόθηκε από το Προεδρικό ζεύγος, ο Αλέξης Γιαννούλιας δεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί. Του επιβλήθηκε ο ρεπουμπλικανός Μάρκ Κέρκ με διαφορά ψήφων 48 έναντι 46%.
Πάμε τώρα στην Φλόριντα για να περάσουμε λίγες στιγμές με έναν άλλο υποψήφιο, τον Κώστα Μπιλιράκη.
(Κείμενο τηλεοπτικού πορτραίτου)
Η οικογένεια του Κώστα Μπιλιράκη κατάγεται από την Κάλυμνο. Η παππούς και η γιαγιά του μετανάστευσαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Τάρπον Σπρινγκς, ένα ήσυχο ψαρολίμανο στον κόλπο του Μεξικού, που με την βοήθεια ελλήνων αλιέων σφουγγαριού έγινε τότε πρωτεύουσα της αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Οι γονείς του Κώστα γεννήθηκαν και οι δυο στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης, ήταν μάλιστα βουλευτής που εκπροσώπησε επί 24 χρόνια την ίδια εκλογική περιφέρεια στη Ουάσιγκτον. Αποσύρθηκε το 2006 και τη θέση του διεκδίκησε και κέρδισε ο Κώστας αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά.
Η οικογένεια  του Κώστα Μπιλιράκη
VOA / Greek Service
Η οικογένεια του Κώστα Μπιλιράκη
Ο Μιχάλης Μπιλιράκης μου είπε τότε γιατί ο γιός του έπρεπε να τον διαδεχτεί στη Βουλή. «O Κώστας είναι καλό παιδί, λαμπρός ελληνοαμερικανός. Μιλά, διαβάζει, χορεύει και τραγουδά ελληνικά. Είναι γέννημα-θρέμμα της Φλόριντα και πολύ ευφυής νέος. Γεννήθηκε όταν σπούδαζα νομικά στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα. Είναι πολιτειακός βουλευτής με πολλή πείρα κι έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι Ρεπουμπλικανός πολιτικός που δίνει έμφαση στις ηθικές αρχές και τον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα στο βίντεο της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του αντί για ηθοποιοί εμφανίστηκαν αυτά τα ίδια τα παιδιά του. Να η στιχομυθία ανάμεσα στους 4 χαριτωμένους μπόμπιρες όπως την πρόβαλε εκείνο το προεκλογικό σποτάκι:
«- Σας συστήνουμε το μπαμπά μας, τον Γκας Μπιλιράκη, υποψήφιο βουλευτή που καταφέρνει τα πάντα.
- Έχει κάνει πολλά για την παιδεία.
- Μείωσε τους φόρους.
- Σταμάτησε τις γεωτρήσεις πετρελαίου έξω από τις ακτές της Φλόριντα.
-Πάνω από όλα είναι πολύ καλός μπαμπάς. Θα γίνει και πολύ καλός βουλευτής. Σειρά σου να μιλήσεις μπαμπά.
- Είμαι ο Γκας Μπλιράκης κι εγκρίνω το μήνυμα αυτό. Ελπίζω να μην πάρουν τα μυαλά του μπαμπά αέρα».
Αλέξης Γιαννούλιας, Μπαράκ Ομπάμα με τον Γιώγο Μπίστη
VOA / Greek Service
Αλέξης Γιαννούλιας, Μπαράκ Ομπάμα με τον Γιώγο Μπίστη
Αλλά το πιο σημαντικό για τον Κώστα Μπιλιράκη είναι το τι λένε οι ψηφοφόροι του γι αυτόν. Πίσω από αυτοκινητόδρομους και μεγάλα κτίρια της περιοχής βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τάμπα, στο οποίο ο Μάριος Στεφανίδης έχει την έδρα της κοινωνιολογίας. Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Στεφανίδης είπε: «Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι πολύ θερμός υποστηρικτής της Κύπρου. Πάντα ενδιαφέρεται για το θέμα της Κύπρου κι επίσης υποστηρίζει πολύ τα θέματα της Ελλάδας με την Μακεδονία, της Αλβανίας, την Κωνσταντινούπολη και τον Πατριάρχη και πάντα προσπαθεί εκατό τοις εκατό να κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει εμάς τους Έλληνες».
Ο Γιάννης Κοκολάκης είναι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Φλόριντα. Είπε: «Είναι ένας πραγματικά άξιος αντικαταστάτης του πατέρα του. Είμαι πολύ υπερήφανος που τον ξέρω από μικρόν. Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια όταν συναντάω Αμερικανούς Κόγκρεσμαν από διάφορες περιοχές και μου λένε τις δραστηριότητες του Κώστα Μπιλιράκη. Είναι τιμή για την Ελλάδα να έχουμε έναν τέτοιο άνδρα στο Κογκρέσο».
Η ομογένεια έχει και επίσημα τιμήσει τον Κώστα Μπιλιράκη για το νομοθετικό του έργο. Μια από τις πιο μεγάλες διακρίσεις που του έκανε ήταν με την απονομή σε αυτόν του επίζηλου βραβείου Γιώργου Λιβανού».
(Τέλος τηλεοπτικού πορτραίτου)
Ο Κώστας Μπιλιράκης κυριολεκτικά κατατρόπωσε τον αντίπαλό του και επανεκλέχτηκε παίρνοντας το 71 τοις εκατό των ψήφων. Ήτανε μια από τις πιο εντυπωσιακές εκλογικές επιτυχίες της βραδιάς.
(Θα ακολουθήσει η συνέχεια του ρεπορτάζ στο «Υποψήφιοι που τίμησαν την ομογένεια - Μέρος 2ο »)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις