Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Φέτος προτάθηκε από την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» για Nobel λογοτεχνίας, ο δικός μας, ο Αρκάς Ηλίας Σιμόπουλος


ΣΙΓΑ!  Η… (ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ) ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!


Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Το βραβείο Nobel που δίνεται κάθε χρόνο σε κορυφαίους επιστήμονες και λογοτέχνες, είναι η ανώτατη διάκριση που μπορεί να λάβει κανείς παγκοσμίως. Βέβαια στη διαδικασία αξιολόγησης των βραβείων, ειδικά αυτών της ειρήνης  και της λογοτεχνίας, χωράει πολύ κουβέντα, αφού υπεισέρχονται σχεδόν πάντα πολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι είδαμε να παίρνουν το Nobel  ειρήνης πρόεδροι των ΗΠΑ και πρωθυπουργοί του Ισραήλ, που καμιά σχέση δεν είχαν με την ειρήνη. Είδαμε να απονέμεται σε Κινέζο συγγραφέα το βραβείο λογοτεχνίας, μόνο και μόνο επειδή εναντιώθηκε στο καθεστώς. Αυτά συμβαίνουν. Όμως ακόμα και μια πρόταση για Nobel έχει τεράστια αξία και ίσως, δεδομένων των σκοπιμοτήτων, έχει μεγαλύτερη αξία από ο ίδιο το βραβείο.

Φέτος προτάθηκε από την καθ’ ύλην αρμόδια «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» για Nobel λογοτεχνίας, ο δικός μας, ο Κραμποβίτης, Ηλίας Σιμόπουλος. Ο τελευταίος εν ζωή  από τη γενιά των μεγάλων ποιητών, που φεύγοντας αφήνουν πίσω το έργο τους, χωρίς όμως αντικαταστάτες.
Η πρόταση του Ηλία Σιμόπουλου για Nobel μας χαροποίησε και μας έκανε ξεχωριστά υπερήφανους, γιατί τυχαίνει να είναι συμπατριώτης μας. Αντί οι τοπικοί  Ταγοί, να «γκρεμίσουν τα τείχη»  και γιατί όχι, να ματαιώσουν -δεδομένης της κρίσης- μια από τις πολλές παραστάσεις καραγκιόζη που έδωσαν αυτό το καλοκαίρι και να χρηματοδοτήσουν μια εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου αυτού ανδρός και  να  του αφιερώσουν το πολιτιστικό καλοκαίρι, (δεν είχαμε μέχρι τώρα και προφανώς δεν θα έχουμε στο μέλλον τέτοιες υποψηφιότητες)  περιορίστηκαν σε ένα ξερό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όχι μόνο δεν μπήκαν στον κόπο να του  το επιδώσουν, αλλά ούτε καν να το στείλουν ταχυδρομικώς, μέχρι τώρα που μιλάμε, μισό και πλέον χρόνο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
Σημειωτέον ο ποιητής όπως κάθε χρόνο και φέτος τον Αύγουστο, για ένα εικοσαήμερο ήταν στην γενέτειρα του τον Κραμποβό, όπου θα μπορούσαν οι «αφέντες» της εξουσίας να τον επισκεφθούν έστω τυπικά. Όμως δεν το έπραξαν. Παρότι εκπρόσωπος του Δημάρχου παρευρέθηκε και χαιρέτησε στο πανηγύρι του χωριού στις 23 Αυγούστου, «του διέφυγε» να χαιρετήσει τον ποιητή.
Βέβαια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Δήμαρχος ήταν απασχολημένοι με άλλα, μείζονος σημασίας θέματα, όπως η μεθόδευση απόσπασης ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση φυλακών στην περιοχή και το πέτυχαν. Δεν θα μπορούσαν  να αφήσουν λοιπόν τις φυλακές και να τρέχουν για τον πολιτισμό και την ποίηση!!!
Σε σχετική ερώτηση που ετέθη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το αν υλοποιήθηκε η απόφαση για τον Ηλία Σιμόπουλο, απάντησε ότι περιμένει να ανοίξουν τα σχολεία και να κάνουν μια εκδήλωση με μαθητές και καθηγητές. Δηλαδή μια σχολική εκδήλωση και ξεμπερδέψαμε.
Είναι αλήθεια ότι ο ποιητής στα 98 του χρόνια, μετά από μια λαμπρή πορεία 80 χρόνων στο χώρο των γραμμάτων και της ποίησης, όταν έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες στον κόσμο, έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και έχει τιμηθεί από πολλά κράτη και πανεπιστήμια, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν είναι η συμπεριφορά των τοπικών αρχών. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει καλά πως «κανένας Άγιος δεν άγιασε στον τόπο του». Το ζήτημα είναι πώς εκμεταλλεύονται οι ταγοί αυτό το θησαυρό προς όφελος του τόπου μας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Ηλία Σιμόπουλου στη Σουηδία, ο καθηγητής και λογοτέχνης Τάσος Εγγλέζος  μετάφρασε στα Σουηδικά την πρόσφατη ποιητική συλλογή του ποιητή «Ράθυμες  ώρες» που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου από τις εκδόσεις «ΕΠΙΛΟΓΗ» στη Μεγαλόπολη, την οποία παρουσίασε σε πανηγυρική εκδήλωση στους Έλληνες και στους Σουηδούς, η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Σουηδίας στη Στοκχόλμη, με τίτλο «Latsidans Stunder…».
 Όταν η (ιδιαίτερη) πατρίδα κοιμάται, άλλοι γράφουν ιστορία….

Υ.Γ. Ας με συγχωρέσει ο Ηλίας Σιμόπουλος για την πρωτοβουλία μου να γράψω αυτό το άρθρο. Ξέρω πως θα αισθανθεί άβολα διαβάζοντάς το, τόσο σεμνός και τόσο ταπεινός που είναι. Όμως ας μου επιτρέψει. Δεν το κάνω για τη δική του αναγνώριση, αφού δεν την έχει ανάγκη, ούτε για αποκατάσταση του δικαίου που πάλι δεν το έχει ανάγκη, γιατί είναι παγκόσμια δικαιωμένος και καταξιωμένος. Το κάνω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, που επιτέλους θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει «να τρώει τα παιδιά της». 

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ο Νοματαίος στο Λεβίδι Αρκαδίας...


Την Παρασκευή 19  Αυγούστου και ώρα 20.00  μ.μ.  θα γίνε ι παρουσίαση
του μυθιστορήματος Νοματαίος του Βασίλη Κουνέλη στο καφενείο
«Ευφρόσυνες Γεύσεις» στο Λεβίδι Αρκαδίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσε ι ο εκδότης του Αρκαδικού Βήματος Πάνος Αϊβαλής.


Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας


Η άνοιξη για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Μετά τις ραγδαίες αλλαγές που άρχισαν να συντελούνται από το 1989 και μετέπειτα, στην Ουκρανία, όπως και σε όλη την Σοβιετική Ένωση αναζωογονήθηκε το ελληνικό κίνημα. Στις 25 Ιανουαρίου 1989 στη Μαριούπολη, ιδρύθηκε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος. Ως πρωταρχικός σκοπός του, τέθηκε η αναγέννηση της ελληνικής διαλέκτου της Μαριούπολης και η εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας.


Τοπικές ενδυμασίες
Στις 25 Μαρτίου 1989 στη Μαριούπολη για πρώτη φορά γιορτάστηκε η Μέρα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, χρειάστηκε όμως γίνουν πολλές διαπραγματεύσεις με το δημαρχείο και τη Μόσχα, για να επιτραπεί η έκθεση στη σκηνή της ελληνικής σημαίας και να ακουστεί δημόσια ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος. Στη γιορτή αυτή είχαν έρθει Έλληνες από τα γύρω χωριά, οι οποίοι χόρευαν στη διάρκεια της συναυλίας τους ελληνικούς χορούς. Μετά από τη συναυλία, οι άνθρωποι αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν: για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, από τη σκηνή ακουγόταν η μητρική τους γλώσσα.

Το 1989 ξεκινάει και η μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση στην πόλη εκπαιδευτικού ιδρύματος με διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Αποστέλλονταν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, ενώ τα δραστήρια μέλη του κινήματος συμμετείχαν σε διάφορες διασκέψεις για τις εθνικές μειονότητες όπου προέβαλαν τα αιτήματά τους. Αποτέλεσμα ήταν να ιδρυθεί το 1991στη Μαριούπολη το Κολέγιο Ανθρωπιστικών Σπουδών, το οποίο σύντομα αναπτύχθηκε σε Ινστιτούτο, το οποίο διαδραματίζει και σήμερα πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση αναγέννησης του ελληνισμού στην Ουκρανία.

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης
 Από το ελληνικό σύλλογο, είχε συσταθεί επίσης μια ομάδα εργασίας για την επιστροφή στη Μαριούπολη του ιστορικού της ονόματος, καθώς από το 1945 έφερνε την ονομασία «Ζντάνοβ», που ήταν το όνομα ενός από τους στενούς συνεργάτες του Στάλιν. Έτσι, από τον Ιανουάριο του 1989, η πόλη έπαψε να ονομάζεται Ζντάνοβ, καθώς επιστράφηκε η ιστορική της ονομασία.

Το 1990 η Μαριούπολη έγινε ο τόπος διεξαγωγής του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Τα αναγνώσματα του Αριστοτέλη», στο οποίο μετείχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίων Αθηνών, Βασίλειος Κύρκος, ο οποίος στη συνέχεια διοργάνωσε σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τους δασκάλους από την Μαριούπολη.

Το 1991 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα καλλιστεία για καλλονές ελληνικής καταγωγής «ΑΦΡΟΔΙΤΗ».

Από το 1992 έως το 2000 στον τοπικό δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, δυο φορές το μήνα μεταδίδονταν η εκπομπή «ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ». Από το 1992 έως 1995 στην πόλη Ντονέτσκ εκδίδονταν η εφημερίδα «ΛΟΓΟΣ», ενώ από το 1994 άρχισε να κυκλοφορεί η εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» του ελληνικού συλλόγου της Μαριούπολης.

Ελληνικοί Σύλλογοι Ουκρανίας

Το 1995 συστάθηκε η Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της Ουκρανίας με κεντρικά γραφεία στη Μαριούπολη. Σήμερα η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 90 μέλη, κυρίως ελληνικούς συλλόγους σε όλη την Ουκρανία και έχει δικό της δημοσιογραφικό όργανο, την εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ».

Από τον Οκτώβρη του 1996, άρχισε να λειτουργεί στη Μαριούπολη το Προξενείο της Ελλάδας.

Σήμερα στα 23 σχολεία της Μαριούπολης και σε όλα τα ελληνικά χωριά διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Κάθε χρόνο διεξάγονται δημοτική και πανουκρανική μαθητικές ολυμπιάδες στην ελληνική γλώσσα.

Εκδίδονται βιβλία πάνω στα θέματα της ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας των ελλήνων της Αζοφικής. Λειτουργούν λαογραφικά συγκροτήματα στα χωριά και πόλεις με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.


H Eταιρεία Eλλήνων Συγγραφέων Γερμανίας


H Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας (ΕΕΣΓ), είναι 
η φυσική συνέχεια της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων 
Γερμανίας, που ιδρύθηκε το 1998.
Από το ξεκίνημά της το 2006, η (ΕΕΣΓ), που σήμερα αριθ-
μεί περισσότερα από τριάντα μέλη, οργανώνει λογοτεχνικές 
αναγνώσεις, ακόμη και σε σχολεία, όπου μέσα από την πα-
ρουσίαση αποσπασμάτων έργων, παρέχεται η δυνατότητα να 
συζητηθούν θέματα γενικής παιδείας και μόρφωσης.
Τα θέματα της ξενοφοβίας και της αναγνώρισης των μετα-
ναστευτικών δικαιωμάτων εντάσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο και 
έχουν απασχολήσει έντονα τα μέλη της Εταιρείας.
Ενδιαφέρουσα ήταν η ιδέα που είχε η ΕΕΣΓ, τον περασμένο 
Νοέμβριο, όταν διοργάνωσε στο Ντίσελντορφ ανάγνωση 
λογοτεχνικών κειμένων (στα ελληνικά και στα γερμανικά), εν 
κινήσει, μέσα σε ένα παλιό τραμ, τις δεκαετίας του ΄60. Το 
τραμ κυκλοφόρησε με ειδική άδεια των αρμοδίων αρχών, για 
τρεις ώρες, στην γερμανική πόλη, με οδηγό έναν Έλληνα με-
τανάστη. Συμβολικά, το τραμ έφερε τον αριθμό 50, τη χρονιά 
δηλαδή που πήγαν επίσημα οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες 
στη Γερμανία.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Εξελέγη ο νέος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ


Ειδήσεις



Φωτογραφία Ahepa








Τον νέο Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης που αριθμεί περισσότερα από 3 εκατ. μέλη, έλληνες και φιλέλληνες, επέλεξαν οι συμμετέχοντες στο 89ο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι.
Στο πηδάλιο της σημαντικότερης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης, μέχρι το καλοκαίρι του 2012, θα βρίσκεται ο καθηγητής Γιάννης Γροσσομανίδης.
Ο κ. Γροσσομανίδης είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ τα τελευταία 27 χρόνια και έχει υπηρετήσει στο παρελθόν σε ηγετικές θέσεις της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και δύο θητειών που διετέλεσε ως Επίτιμος Αντιπρόεδρος και Επίτιμος Γραμματέας.
Κατά την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Πρόεδρο ο Γιάννης Γροσσομανίδης τόνισε ότι «Είναι πραγματική τιμή να επιλεγώ Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε αρκετές προκλήσεις. Οι Ελλάδα και τα αδέρφια μας εκεί βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, η Κύπρος πιέζεται να προβεί σε διακανονισμό, η δεινή κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραμένει και οι ανάγκη για εθελοντική προσφορά στις κοινότητες μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ».
Συνεχίζοντας ο κ. Γροσσομανίδης επεσήμανε ότι «περιμένω με ανυπομονησία να δουλέψω μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης και τα μέλη μας σε ολόκληρο τον κόσμο για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, να θέσουμε νέους στόχους και να διατηρήσουμε την ΑΧΕΠΑ στο σταθερό δρόμο που έχουν χαράξει οι προκάτοχοι μου με προσήλωση στην αποστολή μας».
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άϊλαντ με πτυχίο στη φαρμακολογία, εργάζεται στην περιοχή ως φαρμακοποιός, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών του Ρόουντ Άϊλαντ για ένα έτος.
Είναι μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Νόργουιτς, οι γονείς του και οι δύο είναι μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ η αρραβωνιαστικιά του Άννα-Ελένη Παναγάκος ανακηρύχτηκε Γενική Γραμματέας της οργάνωσης γυναικών, Κόρες της Πηνελόπης, που είναι θυγατρική της ΑΧΕΠΑ.

Έκλεισαν δύο ελληνικά σχολεία στη Νέα Υόρκη


Ειδήσεις

Φωτογραφία Δ. Μανής, VOA / Greek
Κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών, αλλά και οικονομικής κρίσης το Ελληνικό σχολείο της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν. Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο που ιδρύθηκε πριν από σαράντα χρόνια. Σπούδασε και δίδαξε σε χιλιάδες ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. Είναι το δεύτερο ελληνικό σχολείο που κλείνει για πάντα τις πόρτες του, μια και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισε και το ελληνικό σχολείο της κοινότητας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορόνα της Νέας Υόρκης.
Κάτοικοι της περιοχής τόσο της Κορόνας, όσο και του Μπρούκλιν υποστηρίζουν πως αν και επιζητούν την συνέχιση του σχολείου δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι για να το υποστηρίξουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά αυτά σχολεία υπήρχαν ελάχιστοι έλληνες μαθητές, ενώ οι περισσότεροι ήταν ρώσοι, ουκρανοί, κινέζοι αλλά και μουσουλμάνοι.

*από το:


http://www.voanews.com/greek/news/GreekSchools-NY-125195324.html

Τελευταίες Ειδήσεις