Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τα 102 χρόνια ζωής του συμπλήρωσε ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης

«Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης [1915 - 2017]





Η καθημερινή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης είναι η αρχαιότερη και μοναδική εφημερίδα της Ομογένειας που εκδίδεται από το 1915 συνεχώς.
    Η επιβίωση των ελληνόφωνων μέσων ενημέρωσης της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας αποτελεί βασικό στοιχείο στη γενικότερη προσπάθεια για διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς ανάμεσα στις νέες γενιές. Στις 2 Απριλίου 2013, η ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης συμπλήρωσε 98 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής της, καταγράφοντας την ιστορική πορεία των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο για σχεδόν έναν αιώνα. «Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο έναν θρίαμβο των ανθρώπων, που στελέχωσαν και έχυσαν ιδρώτα και αίμα πάνω στις λέξεις και τις σελίδες της εφημερίδας αυτής» τονίζει ο εκδότης - διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης και διευκρινίζει: «Αποτελεί κυρίως έναν θρίαμβο του Ελληνισμού της Αμερικής. Έναν από τους πιο μεγάλους και πιο λαμπρούς. 
Mια απόδειξη του ακαταμάχητου πόθου του ομογενή να ριζώσει στην Αμερική, τη νέα πατρίδα που τον έφεραν οι κατά καιρούς κακοδιοικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και παράλληλα να διατηρήσει ακέραια την ταυτότητά του». Ο κ. Διαματάρης αναφέρει ότι «στον αγώνα του να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο πατρίδες του, ο ομογενής δημιούργησε τον “Εθνικό Κήρυκα”, την αυθεντική και αντάξια φωνή του, που αποτελεί το επίτευγμα και τη συνισταμένη των κόπων του για έγκυρη ενημέρωση και εθνική επιβίωση. Γι’ αυτό, Ομογένεια και “Εθνικός Κήρυκας” είναι απόλυτα ταυτισμένα. Γι’ αυτό, “Εθνικός Κήρυκας” και Ομογένεια αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία ενός Ελληνισμού και ενός δημοσιογραφικού οργάνου που με μόχθο, πίστη στις αρχές και παραδόσεις του Ελληνισμού, αλλά και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς της φιλόξενης και ανεπανάληπτης αυτής χώρας, μεγαλουργούν.»
Ο εκδότης - διευθυντής της ιστορικής ημερήσιας εφημερίδας της Ομογένειας, σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων: «Η ιστορική επέτειος μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τους λόγους που συνέβαλαν, ώστε να επιζήσει ο “Εθνικός Κήρυξ” για 102 ολόκληρα χρόνια, μακρότερα από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα της ομογένειας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κουλτούρα που από την αρχή εδραιώθηκε για τη λειτουργία της εφημερίδας, κουλτούρα αρχών, με έντονα τα αισθήματα του χρέους, της ευθύνης και της προσφοράς στους αναγνώστες της. Επίσης, στο ότι διεύθυνση και συνεργάτες υποστήριξαν κατά το πέρασμα των δεκαετιών κατά κανόνα σωστές θέσεις σε κρίσιμα ομογενειακά και εθνικά θέματα. Τέλος, στη θεμελίωση, έπειτα από μακρά και επίπονη διαδικασία, μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του αναγνώστη και της εφημερίδας.»
Καταλήγοντας, ο κ. Διαματάρης υπογραμμίζει ότι «από το πηδάλιο του Εθνικού Κήρυκα στα 102 έτη ζωής του πέρασαν μόνον επτά εκδότες. Οι τρεις από αυτούς, ο Τατάνης, ο Μαρκέτος και ο υποφαινόμενος υπηρέτησαν συνολικά την εφημερίδα -έως τώρα- για 91 από τα 98 χρόνια που πέρασαν, με τον τελευταίο, εμένα, να κρατά τα σκήπτρα της μακρότερης θητείας (από το 1979). 
Σε χιλιάδες αριθμούνται οι συνεργάτες στα διάφορα τμήματα από την ίδρυση της εφημερίδας. Δεν είναι δυνατόν να τονίσω αρκετά την αφοσίωση, την προσφορά, την αυτοθυσία των συνεργατών του «ΕΚ» καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας του και οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια των χρόνων που εγώ έχω την ευθύνη της έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα”, των συνεργατών μου σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Φλόριδα, Αθήνα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λευκωσία. Ο Πέτρος Τατάνης, ο πλούσιος κάποτε ιδρυτής της εφημερίδας, πέθανε φτωχός στη Νέα Υόρκη, στις 12/27/1959 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών. Μόλις πρόσφατα εντοπίσαμε τον τάφο του, στον οποίο δεν υπήρχε ούτε μια επιγραφή με το όνομά του! Πού να το φανταζόταν, όμως, ότι το δημιούργημα της ζωής του, θα ζούσε ακόμα; Του είμαστε ευγνώμονες».

   ________________

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017





Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Ολόκληρη η Μεγαλειώδης Παρέλαση.
Πλημμύρισε η λεωφόρος Ντάνφορθ του Τορόντο από την ελληνική παρουσία κατά την παρέλαση της Κυριακής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

Η Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Τορόντο!

ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Επετειακές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Τορόντο του Καναδά από τους Έλληνες ομογενείς. Την παρέλαση οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο και σ' αυτήν έλαβαν μέρος η ελληνική κοινότητα, το ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Μεταμόρφωση», τα σαββατιανά σχολεία ελληνικής γλώσσας, ελληνικοί και κυπριακοί πολιτιστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι και μια ομάδα βετεράνων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι της καναδικής πολιτείας, της αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής, τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος ομογενών.
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην οδό Ντάνφορθ της «Ελληνικής πόλης» στο κέντρο του Τορόντο.

 » Ομογενεια

https://notospress.gr/article.php?id=33992

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

'Επος '40 και η ξεχωριστή σημασία του γιά Ομογένεια ΗΠΑ

Γιά το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής
Γιατί το 'Επος του '40 έχει ξεχωριστή σημασία για τον Ελληνισμό της Αμερικής


Με ειρωνία και κάθε άλλο παρά κολακευτικά σχόλια αντιμετώπισε ο αμερικανικός Τύπος της εποχής την επίθεση της φασιστικής και ισχυρής στρατιωτικά Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940. Μιά ματιά στο αρχείο της έγκριτης εφημερίδας ''The New York Times'' το πιστοποιεί (σημ. σύντ.: Βλέπε αρχείο Ν. Υ. Times ή Μπάμπη Μαλαφούρη «Οι 'Ελληνες της Αμερικής 1518-1948»). Οι ιταλικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν την μικρή και στρατιωτικά ανίσχυρη Ελλάδα σε μικρό χρονικό διάστημα και ο Μουσολίνι θα "έπινε καφέ στην Ακρόπολη", σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η τροπή όμως των πραγμάτων διάψευσε τ' αναμενόμενα αποτελέσματα και το κλίμα άρχισε ν' αλλάζει. Η προέλαση των ελληνικών δυνάμεων στο έδαφος της Αλβανίας, η άτακτη υποχώρηση των Ιταλών, η πρώτη νίκη εναντίον του 'Αξονα και μάλιστα από μιά μικρή αδύναμη χώρα, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον αμερικανικό λαό και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, από ειρωνικά μετατράπηκαν σε διθύραμβους γιά το "ελληνικό θαύμα".
Οι Αμερικανοί πολίτες άρχισαν τότε ν' αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους 'Ελληνες μετανάστες, που αναγκάστηκαν να φτιάξουν την ΑΗΕΡΑ στην δεκαετία του '20 γιά να προστατευθούν από τις επιθέσεις των ρατσιστών -ειδικά- του Νότου. Οι "πιατάδες-μπρούκληδες" (που δεν γίνονταν αποδεκτοί κοινωνικά, ενώ στο Νότο οι επιγραφές "απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους κι 'Ελληνες" υπήρχαν ακόμα σε καταστήματα), κέρδισαν μιά θέση στα αμερικανικά ΜΜΕ, εξαιτίας του 'Επους του '40.
Το κλίμα άλλαξε, οι Αμερικανοί άρχισαν να υποστηρίζουν τα ελληνικής ιδιοκτησίας καταστήματα στη Νέα Υόρκη και την περιοχή της Βοστώνης, αγόραζαν προϊόντα από αυτά, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό τους γιά το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που δημιούργησε το 'Επος του '40, ενώ τον Ιανουάριο του χρόνου 1941, σκίτσα τσολιάδων με την χαραχτηριστική λέξη "αέρα", δημοσιεύονταν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ''The New York Times''. Τότε καθιερώθηκε και η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, Μανχάτταν, της Νέας Υόρκης, που χρόνια αργότερα άρχισε να γίνεται γιά την 25η Μαρτίου.
Το 'Επος του '40, δεν έχει μόνο ξεχωριστή σημασία γιά το ελληνικό 'Εθνος. Αποτελεί και την καθοριστική στιγμή της ιστορίας μας, που καθιέρωσε τον Ελληνισμό στην Αμερική και τον έκανε σεβαστό και υπολογίσιμο στον λαό της. Δυστυχώς όμως στις ημέρες μας, η έλλειψη γνώσης της πραγματικής ιστορίας των Ελλήνων στην Αμερική, έχει ως αποτέλεσμα ελληνικές παροικίες, Οργανώσεις, Εκκλησία κλπ, να μην αποδίδουν την πρέπουσα τιμή στο 'Επος του '40, που αποτελεί, πραγματικά και ιστορικά, την κορυφαία, την μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό της Αμερικής.
Γ. Λ.

____

Τελευταίες Ειδήσεις