Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Τα 102 χρόνια ζωής του συμπλήρωσε ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης

«Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης [1915 - 2017]

Η καθημερινή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης είναι η αρχαιότερη και μοναδική εφημερίδα της Ομογένειας που εκδίδεται από το 1915 συνεχώς.
    Η επιβίωση των ελληνόφωνων μέσων ενημέρωσης της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας αποτελεί βασικό στοιχείο στη γενικότερη προσπάθεια για διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς ανάμεσα στις νέες γενιές. Στις 2 Απριλίου 2013, η ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης συμπλήρωσε 98 χρόνια από την ημέρα της έκδοσής της, καταγράφοντας την ιστορική πορεία των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο για σχεδόν έναν αιώνα. «Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο έναν θρίαμβο των ανθρώπων, που στελέχωσαν και έχυσαν ιδρώτα και αίμα πάνω στις λέξεις και τις σελίδες της εφημερίδας αυτής» τονίζει ο εκδότης - διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνης Διαματάρης και διευκρινίζει: «Αποτελεί κυρίως έναν θρίαμβο του Ελληνισμού της Αμερικής. Έναν από τους πιο μεγάλους και πιο λαμπρούς. 
Mια απόδειξη του ακαταμάχητου πόθου του ομογενή να ριζώσει στην Αμερική, τη νέα πατρίδα που τον έφεραν οι κατά καιρούς κακοδιοικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και παράλληλα να διατηρήσει ακέραια την ταυτότητά του». Ο κ. Διαματάρης αναφέρει ότι «στον αγώνα του να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία και από τις δυο πατρίδες του, ο ομογενής δημιούργησε τον “Εθνικό Κήρυκα”, την αυθεντική και αντάξια φωνή του, που αποτελεί το επίτευγμα και τη συνισταμένη των κόπων του για έγκυρη ενημέρωση και εθνική επιβίωση. Γι’ αυτό, Ομογένεια και “Εθνικός Κήρυκας” είναι απόλυτα ταυτισμένα. Γι’ αυτό, “Εθνικός Κήρυκας” και Ομογένεια αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία ενός Ελληνισμού και ενός δημοσιογραφικού οργάνου που με μόχθο, πίστη στις αρχές και παραδόσεις του Ελληνισμού, αλλά και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς της φιλόξενης και ανεπανάληπτης αυτής χώρας, μεγαλουργούν.»
Ο εκδότης - διευθυντής της ιστορικής ημερήσιας εφημερίδας της Ομογένειας, σημειώνει επίσης, μεταξύ άλλων: «Η ιστορική επέτειος μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον να ερευνήσουμε τους λόγους που συνέβαλαν, ώστε να επιζήσει ο “Εθνικός Κήρυξ” για 102 ολόκληρα χρόνια, μακρότερα από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα της ομογένειας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κουλτούρα που από την αρχή εδραιώθηκε για τη λειτουργία της εφημερίδας, κουλτούρα αρχών, με έντονα τα αισθήματα του χρέους, της ευθύνης και της προσφοράς στους αναγνώστες της. Επίσης, στο ότι διεύθυνση και συνεργάτες υποστήριξαν κατά το πέρασμα των δεκαετιών κατά κανόνα σωστές θέσεις σε κρίσιμα ομογενειακά και εθνικά θέματα. Τέλος, στη θεμελίωση, έπειτα από μακρά και επίπονη διαδικασία, μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του αναγνώστη και της εφημερίδας.»
Καταλήγοντας, ο κ. Διαματάρης υπογραμμίζει ότι «από το πηδάλιο του Εθνικού Κήρυκα στα 102 έτη ζωής του πέρασαν μόνον επτά εκδότες. Οι τρεις από αυτούς, ο Τατάνης, ο Μαρκέτος και ο υποφαινόμενος υπηρέτησαν συνολικά την εφημερίδα -έως τώρα- για 91 από τα 98 χρόνια που πέρασαν, με τον τελευταίο, εμένα, να κρατά τα σκήπτρα της μακρότερης θητείας (από το 1979). 
Σε χιλιάδες αριθμούνται οι συνεργάτες στα διάφορα τμήματα από την ίδρυση της εφημερίδας. Δεν είναι δυνατόν να τονίσω αρκετά την αφοσίωση, την προσφορά, την αυτοθυσία των συνεργατών του «ΕΚ» καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας του και οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια των χρόνων που εγώ έχω την ευθύνη της έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα”, των συνεργατών μου σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Φλόριδα, Αθήνα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Λευκωσία. Ο Πέτρος Τατάνης, ο πλούσιος κάποτε ιδρυτής της εφημερίδας, πέθανε φτωχός στη Νέα Υόρκη, στις 12/27/1959 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών. Μόλις πρόσφατα εντοπίσαμε τον τάφο του, στον οποίο δεν υπήρχε ούτε μια επιγραφή με το όνομά του! Πού να το φανταζόταν, όμως, ότι το δημιούργημα της ζωής του, θα ζούσε ακόμα; Του είμαστε ευγνώμονες».

   ________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις