Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ρεπορτάζ της SBS για τις 900 νύφες από Ελλάδα, που έφτασαν στην Αυστραλία με το πλοίο Begona πριν 60 χρόνια

  Αυστραλία.....  

H Αναστασία Τσιόρβα σήμερα
27 December 2017
«Ήταν μία γενιά που ήρθαν στην Αυστραλία για αγάπη, αλλά για ορισμένες από αυτές το ταξίδι ήταν γεμάτο φόβο» αναφέρει η δημοσιογράφος Rhiannon Elston του SBS News, σε ρεπορτάζ της για τις 900 νύφες που έφτασαν στη μακρινή ήπειρο, 60 χρόνια πριν, αφήνοντας τις οικογένειές τους στην Ελλάδα για να παντρευτούν στην Αυστραλία, έναν σύζυγο που δεν είχαν ποτέ γνωρίσει.
Ειδικότερα επισημαίνεται:
Όταν η Αναστασία Τσιόρβα (Anastasia Tsiorvas) ταξίδεψε στην Αυστραλία το 1957, ήταν για να συναντήσει το σύζυγό της για πρώτη φορά. Ήταν ανάμεσα στις περισσότερες από 900 Ελληνίδες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο Begona, από το λιμάνι του Πειραιά για να συναντήσουν άντρες που επέλεξαν να παντρευτούν μόνο από μία φωτογραφία.
«Ένιωθα λίγο άβολα, αλλά τόσα πολλές κοπέλες, ήρθαν σαν εμένα», δήλωσε η ίδια στο SBS News.
Τότε, ο γάμος με προξενιό, ήταν ένας τρόπος για τους Έλληνες που ζούσαν στην Αυστραλία να βρουν συζύγους με το ίδιο πολιτιστικό ιστορικό.
Ο Πίτερ Φωτάκης (Peter Photakis) ήταν ένα φιλομαθές 8χρονο παιδί, στο πλοίο Begona, με την μητέρα του και τους δύο αδελφούς του. Η μητέρα του, δεν ήταν μία από τις «νύφες», αλλά ο ίδιος πέρασε πολλά χρόνια ερευνώντας το ιστορικό αυτό ταξίδι.
«Υπήρχαν τρεις κατηγορίες: Αυτές που ήταν αρραβωνιασμένες πριν φύγουν, αυτές που είχαν παντρευτεί μέσω φωτογραφίας και, φυσικά, οι άλλες που ήρθαν, κατά κάποιο τρόπο για οικογενειακούς λόγους και βρήκαν τους συζύγους τους εδώ» είπε για τις γυναίκες που ήταν στο πλοίο.
«Πλήρωναν ένα χρηματικό ποσό, οι φωτογραφίες στέλνονταν εδώ, ο άντρας επέλεγε από 10 περίπου φωτογραφίες την κοπέλα που ήθελε να παντρευτεί, τότε μία φωτογραφία αυτού στελνόταν πίσω στην κοπέλα. Δεχόταν και παντρεύονταν, πήγαιναν στην εκκλησία και λάμβαναν την ευλογία ενός ιερέα, που τους πάντρευε διά φωτογραφίας» πρόσθεσε.
Αλλά ορισμένες από τις κοπέλες δεν ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα. «Φαινομενικά πωλούνταν από τις οικογένειές τους για να έρθουν εδώ, να παντρευτούν από μία φωτογραφία και να μην επιστρέψουν ποτέ» επεσήμανε ο ίδιος.
Η κ. Τσιόρβα ήταν μία από τις τυχερές. Σχεδόν μετά από ένα μήνα στη θάλασσα, γνώρισε τον σύζυγό της αφού το πλοίο «έπιασε» στο Port Philip Bay της Μελβούρνης. Είχε αράξει στο Fremantle, 4 ημέρες νωρίτερα. «Ήμουν επάνω στο πλοίο… είχε μερικά λουλούδια και με φώναζε 'Αναστασία! Αναστασία!'. Και τον κοίταξα και σκέφτηκα 'Ω, ναι, είναι καλός'», δήλωσε. «Ήταν πολύ όμορφος και ήταν νέος».
Ο κ. Φωτάκης, ο οποίος εργάζεται στην εκπαίδευση, θυμάται ότι δεν γίνονταν όλες οι «ενώσεις» καλοδεχούμενες.
«Αυτές που παντρεύονταν διά φωτογραφίας, είχαν τη φωτογραφία στο χέρι τους όλο το ταξίδι» είπε. «Αλλά θυμάμαι όταν φτάσαμε στην αποβάθρα της Μελβούρνης, δύο ή τρεις από αυτές εμπρός μου άρχισαν να σχίζουν τις φωτογραφίες επειδή η φωτογραφία που είχαν στο χέρι και οι κύριοι που τις πλησίασαν δεν τους άρεσαν».
Φέτος, στην 60η επέτειο από την άφιξη του Begona, βοήθησε να γίνει μία επανένωση των επιβατών και των οικογενειών τους στην Αδελαΐδα.
Ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής, Στιβ Γεωργανάς, η μητέρα του οποίου ήταν επιβάτης του Begona, ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Θέλει να δει περισσότερη αναγνώριση, είπε, γι' αυτή τη μοναδική ομάδα μεταναστών.
«Είναι μέρος της ιστορίας της Αυστραλίας, μέρος της πρωτοπόρας ιστορίας μας» υπογράμμισε. «Αυτές οι γυναίκες ήταν πρωτοπόρες. Ήταν δυνατές γυναίκες, πέρασαν από δοκιμασίες και βάσανα, έρχονταν σε έναν τόπο για τον οποίο δεν ήξεραν τίποτε».
Η Βάλερι Ρεντούλα (Valerie Rentoulas) ήταν μία από τις νεότερες στο πλοίο, μόλις 17 ετών. «Ήρθα για να βρω σύζυγο, αλλά ήρθα και για να εργαστώ και να έχω χρήματα, να είμαι καλύτερα από εκεί όπου ήμουν» επεσήμανε. «Επειδή όλοι... εκείνον τον καιρό, ήθελαν να φύγουν, ξέρετε, για κάπου καλύτερα».
Έγινε μητέρα και αρχηγός της οικογένειας και είπε πως είναι πολύ χαρούμενη που εγκαταστάθηκε και έφτιαξε τη ζωή της στην Αυστραλία. Αλλά, είχε και ένα κόστος… «Αφήσαμε την μαμά και τον μπαμπά, δεν τους είδαμε ξανά για 20 χρόνια, αυτό ήταν το χειρότερο, αλλά όλα τα άλλα ήταν καλά», εξήγησε.
Σήμερα, πολλές από τις νύφες είναι στα 80 τους χρόνια και ο κ. Φωτάκης είναι αποφασισμένος η ιστορία να μην τις ξεχάσει. Ελπίζει να χρησιμοποιήσει την έρευνά του για να αποθανατίσει το ταξίδι τους σε βιβλίο και ντοκιμαντέρ.
«Πρόκειται να το κάνω γι' αυτές επειδή πιστεύω ότι είναι πρωτοπόρες». «Αν δεν ήταν αυτές οι κυρίες, η Διασπορά, η ιστορία της μετανάστευσης, η νέα ελληνική... γλώσσα και κουλτούρα που φέραμε μαζί μας, δεν θα μας έκανε αυτό που είμαστε».

___________

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το ''εκκλησιαστικό ζήτημα'' της Ομογένειας ΗΠΑ και η διαδοχή Δημήτριου: Βλέπουμε το δένδρο, χάνουμε το δάσος

  Τι παθαίνουμε όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία  




Και ''ξαφνικά'' άρχισε η ''μάχη'' για την διαδοχή του αρχιεπίσκοπου Δημήτριου, μετά την παραίτησή του στα τέλη Νοεμβρίου '17. Φυσικά, το οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης θα εκλέξει τον διάδοχό του, το καλοκαίρι 2018. Το ''πρόβλημα'' το ανακάλυψαν πρόσφατα και αθηναϊκά ΜΜΕ. 'Όλα αυτά, για την θυγατρική εμπορική επιχείρηση του οικουμ. Πατριαρχείου με το όνομα (πρώην ελληνική) ''Αρχιεπισκοπή Αμερικής'' (ουσιαστικά μόνο ΗΠΑ), που ως μη κερδοσκοπική, μη φορολογήσιμη εταιρία στις ΗΠΑ, έχει μέλη που πληρώνουν χρονιάτικη συνδρομή. Δηλαδή, όπως λέμε στην Αμερική: Αρχιεπισκοπή = ''members only''.
Τα μέλη της Αρχιεπισκοπής και των ημιαυτόνομων μητροπόλεων (μετά την διάλυση της ενιαίας-δυνατής Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στα τέλη δεκαετίας '90), δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% της ελληνικής Ομογένειας ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 85% δεν ασχολείται, επειδή έχει καταλάβει ότι η Αρχιεπισκοπή είναι μιά φιλοχρήματη επιχείρηση, που διόλου νοιάζεται γιά την Ομογένεια ή την ελληνόφωνη εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών που έχτισαν τις εκκλησίες-ενορίες, τις οποίες ''άρπαξε'' η Αρχιεπισκοπή, γιά λογαριασμό του οικουμ. Πατριαρχείου.
Η Αρχιεπισκοπή, αντιμετωπίζει και την χρεοκοπία. Φυσικό και αναμενόμενο, το τονίζαμε χρόνια πριν. Οι ''όψιμοι ενδιαφερόμενοι'' ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αλλά, ουδείς ασχολείται με τις αιτίες του προβλήματος, ούτε με τα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο οικουμενικό Πατριαρχείο, σε λογαριασμούς του στην Κων/Πολη και ειδικά σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ακόμα και χρήματα γιά εκδηλώσεις του, από τον λογαριασμό γιά το χτίσιμο του (νέου) αγίου Νικολάου στο κάτω Μανχάτταν, στο ''σημείο μηδέν''. Αλλά γι' αυτά, σιωπή.
Τυπικά, την ευθύνη την φέρει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γιά την διάλυση της Αρχιεπισκοπής. Ουσιαστικά, οι άφρονες, εγωπαθείς και κερδοσκοπικές πολιτικές του οικουμ. Πατριαρχείου. Κάποιος πρέπει να φταίει, γιά να γλυτώσουν οι υπόλοιποι. Το περίεργο, επίσης, είναι ότι ουδείς δίνει προσοχή στον ''βίο και πολιτεία'' του ''άτυπου αρχιεπίσκοπου'', παπα-Αλ. Καρλούτσου, που ενεργεί ως ''εισπράκτορας'' του Βαρθολομαίου. Και το γεγονός ότι είναι ανακατεμένος -γιά δύο δεκαετίες- σε όλες τις ''δουλειές'', ακόμα και στα χρήματα γιά τον άγιο Νικόλαο, αυτόματα δημιουργεί υποψίες και ερωτηματικά.
Κατά συνέπεια, ελάχιστα ή διόλου μας ενδιαφέρει (την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνισμού ΗΠΑ) πότε ''θα φύγει'' ο Δημήτριος, ποιός θα είναι διάδοχος του Δημήτριου, ποιόν θα επιλέξει ο ''αγάς της Πόλης'' γιά τους ''θεοσεβούμενους ραγιάδες'' στις ΗΠΑ. Αυτά είναι τα συνηθισμένα θεατρινίστικα, γιά να στραφεί η προσοχή του ''ποίμνιου'' αλλού, αφού η φιλοχρήματη Αρχιεπισκοπή, που ''λήστεψε'' το ''ποίμνιο'' γιά δεκαετίες, είναι ουσιαστικά διαλυμένη, το ίδιο και οι Μητροπόλεις. Tα ουσιαστικά προβλήματα είναι άλλα: Το ''τέλος'' της Ομογένειας στις ΗΠΑ (και με μεγάλη ευθύνη της Εκκλησίας μας), το κλείσιμο ελληνικών σχολείων (από την Αρχιεπισκοπή), η διάλυση των ομογενειακών οργανώσεων (τις οποίες έχουν καταλάβει και δεν αποχωρούν, τα ''ψώνια'' και οι ηλικιωμένοι). Επίσης, η άγνοια, η αδιαφορία και η ''αφασία'' της Ελλάδας, γιά τον απόδημο Ελληνισμό.
Τα ερωτηματικά παραμένουν: ΠΟΥ πήγαν τα χρήματα της Ομογένειας, πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί -άμεσα ή έμμεσα- στο οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί διπλασιάστηκε ξαφνικά το κόστος κατασκευής αγίου Νικολάου κ.ά. Για να γνωρίζουμε έτσι και τους λόγους ''χρεοκοπίας'' της Αρχιεπισκοπής, πριν βρεθεί κανένας ''members only'' και καταφύγει στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, όπου εκεί ''θα ανοίξουν χαρτιά και λογαριασμοί'' και ειδικά το κεφάλαιο ''μεταφορά χρημάτων'' με αποδέκτες ''άγιους'', εκτός ΗΠΑ.

www.kalami.us   |   www.kalami.news

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η ιστορία 120 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

   Διάλεξη    

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή της
Ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του
Ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του

Με μια ενδιαφέρουσα διάλεξη της ερευνήτριας Τζουλιάνας Χαρπαντίδου, πρόκειται να εγκαινιασθεί η σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 120 χρόνων της Κοινότητάς μας. Η διάλεξη θα δοθεί στο Ελληνικό Κέντρο, σήμερα (Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου) και θα επικεντρωθεί στις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας της Κοινότητας, περίοδος η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη του οργανισμού.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και διαχρονικό σημείο αναφοράς και συσπείρωσης της. Η ιστορική της πορεία που ξεκινά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα συνεχίζεται παράλληλα με αυτή της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας έως τις μέρες μας.
Στο πέρασμα 120 ετών ο κοινωνικός, οικονομικός, πολιτικός και πολιτισμικός μετασχηματισμός -σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο- ήταν ραγδαίος, όπως επίσης ήταν και η εξέλιξη της ελληνικής παροικίας και των αναγκών της. Η ανανέωση της στελέχωσης του Διοικητικού Συμβουλίου και η ενεργή συμμετοχή και εμπλουτισμός των μελών της Κοινότητας από τη δεύτερη και τρίτη μεταναστευτική γενιά, καθώς και η ανέγερση του νέου κοινοτικού κτιρίου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο, ενσωματώνουν τη συμβολική αλλά συγχρόνως και πραγματική δυναμική του οργανισμού ο οποίος εμφανίζεται ικανός να ανασυγκροτείται και να επαναδιαπραγματεύεται -μέσα στο χώρο και το χρόνο- στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες και απαιτήσεις.
Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στην ιστορική πορεία της Κοινότητας Μελβούρνης όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την προπολεμική περίοδο όπου οι προτεραιότητες του νεοσύστατου δικτύου αλληλοϋποστήριξης αφορούσαν αρχικά τη διατήρηση και προώθηση των ισχυρών -στη διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας- στοιχείων της θρησκείας και της γλώσσας οι οποίες συμπληρώθηκαν σταδιακά από δράσεις που αφορούσαν γενικότερα πολιτισμικά αιτήματα των Ελλήνων μεταναστών.
Η Τζουλιάνα Χαρπαντίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Παντείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και τις Μειονότητες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή της ιστορικής πορείας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, θέμα που αποτελεί και την Διδακτορική Διατριβή της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η διάλεξη θα δοθεί στις 7μμ. στο Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 168 Lonsdale Street, Melbourne).

___________

Τελευταίες Ειδήσεις