Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το ''εκκλησιαστικό ζήτημα'' της Ομογένειας ΗΠΑ και η διαδοχή Δημήτριου: Βλέπουμε το δένδρο, χάνουμε το δάσος

  Τι παθαίνουμε όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία  




Και ''ξαφνικά'' άρχισε η ''μάχη'' για την διαδοχή του αρχιεπίσκοπου Δημήτριου, μετά την παραίτησή του στα τέλη Νοεμβρίου '17. Φυσικά, το οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης θα εκλέξει τον διάδοχό του, το καλοκαίρι 2018. Το ''πρόβλημα'' το ανακάλυψαν πρόσφατα και αθηναϊκά ΜΜΕ. 'Όλα αυτά, για την θυγατρική εμπορική επιχείρηση του οικουμ. Πατριαρχείου με το όνομα (πρώην ελληνική) ''Αρχιεπισκοπή Αμερικής'' (ουσιαστικά μόνο ΗΠΑ), που ως μη κερδοσκοπική, μη φορολογήσιμη εταιρία στις ΗΠΑ, έχει μέλη που πληρώνουν χρονιάτικη συνδρομή. Δηλαδή, όπως λέμε στην Αμερική: Αρχιεπισκοπή = ''members only''.
Τα μέλη της Αρχιεπισκοπής και των ημιαυτόνομων μητροπόλεων (μετά την διάλυση της ενιαίας-δυνατής Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, στα τέλη δεκαετίας '90), δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% της ελληνικής Ομογένειας ΗΠΑ. Το υπόλοιπο 85% δεν ασχολείται, επειδή έχει καταλάβει ότι η Αρχιεπισκοπή είναι μιά φιλοχρήματη επιχείρηση, που διόλου νοιάζεται γιά την Ομογένεια ή την ελληνόφωνη εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών που έχτισαν τις εκκλησίες-ενορίες, τις οποίες ''άρπαξε'' η Αρχιεπισκοπή, γιά λογαριασμό του οικουμ. Πατριαρχείου.
Η Αρχιεπισκοπή, αντιμετωπίζει και την χρεοκοπία. Φυσικό και αναμενόμενο, το τονίζαμε χρόνια πριν. Οι ''όψιμοι ενδιαφερόμενοι'' ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αλλά, ουδείς ασχολείται με τις αιτίες του προβλήματος, ούτε με τα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο οικουμενικό Πατριαρχείο, σε λογαριασμούς του στην Κων/Πολη και ειδικά σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ακόμα και χρήματα γιά εκδηλώσεις του, από τον λογαριασμό γιά το χτίσιμο του (νέου) αγίου Νικολάου στο κάτω Μανχάτταν, στο ''σημείο μηδέν''. Αλλά γι' αυτά, σιωπή.
Τυπικά, την ευθύνη την φέρει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γιά την διάλυση της Αρχιεπισκοπής. Ουσιαστικά, οι άφρονες, εγωπαθείς και κερδοσκοπικές πολιτικές του οικουμ. Πατριαρχείου. Κάποιος πρέπει να φταίει, γιά να γλυτώσουν οι υπόλοιποι. Το περίεργο, επίσης, είναι ότι ουδείς δίνει προσοχή στον ''βίο και πολιτεία'' του ''άτυπου αρχιεπίσκοπου'', παπα-Αλ. Καρλούτσου, που ενεργεί ως ''εισπράκτορας'' του Βαρθολομαίου. Και το γεγονός ότι είναι ανακατεμένος -γιά δύο δεκαετίες- σε όλες τις ''δουλειές'', ακόμα και στα χρήματα γιά τον άγιο Νικόλαο, αυτόματα δημιουργεί υποψίες και ερωτηματικά.
Κατά συνέπεια, ελάχιστα ή διόλου μας ενδιαφέρει (την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνισμού ΗΠΑ) πότε ''θα φύγει'' ο Δημήτριος, ποιός θα είναι διάδοχος του Δημήτριου, ποιόν θα επιλέξει ο ''αγάς της Πόλης'' γιά τους ''θεοσεβούμενους ραγιάδες'' στις ΗΠΑ. Αυτά είναι τα συνηθισμένα θεατρινίστικα, γιά να στραφεί η προσοχή του ''ποίμνιου'' αλλού, αφού η φιλοχρήματη Αρχιεπισκοπή, που ''λήστεψε'' το ''ποίμνιο'' γιά δεκαετίες, είναι ουσιαστικά διαλυμένη, το ίδιο και οι Μητροπόλεις. Tα ουσιαστικά προβλήματα είναι άλλα: Το ''τέλος'' της Ομογένειας στις ΗΠΑ (και με μεγάλη ευθύνη της Εκκλησίας μας), το κλείσιμο ελληνικών σχολείων (από την Αρχιεπισκοπή), η διάλυση των ομογενειακών οργανώσεων (τις οποίες έχουν καταλάβει και δεν αποχωρούν, τα ''ψώνια'' και οι ηλικιωμένοι). Επίσης, η άγνοια, η αδιαφορία και η ''αφασία'' της Ελλάδας, γιά τον απόδημο Ελληνισμό.
Τα ερωτηματικά παραμένουν: ΠΟΥ πήγαν τα χρήματα της Ομογένειας, πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί -άμεσα ή έμμεσα- στο οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί διπλασιάστηκε ξαφνικά το κόστος κατασκευής αγίου Νικολάου κ.ά. Για να γνωρίζουμε έτσι και τους λόγους ''χρεοκοπίας'' της Αρχιεπισκοπής, πριν βρεθεί κανένας ''members only'' και καταφύγει στην αμερικάνικη Δικαιοσύνη, όπου εκεί ''θα ανοίξουν χαρτιά και λογαριασμοί'' και ειδικά το κεφάλαιο ''μεταφορά χρημάτων'' με αποδέκτες ''άγιους'', εκτός ΗΠΑ.

www.kalami.us   |   www.kalami.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις