Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη
Η γλυκιά λιγωτική γεύση των γλυκών του κουταλιού, τα ξεχασμένα αρώματα των ώριμων φρούτων, η παραμυθία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής των παλιών νοικοκυρών περνάει μέσα από το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ για το 2017, που έχει τον τίτλο: «Με Γλυκά του Κουταλιού και Μαρμελάδες» (εκδόσεις Ωκεανός).
Το Λύκειο Ελληνίδων Μόντρεαλ, το νεοσύστατο παράρτημα του ιστορικού συλλόγου στην καναδική μεγαλούπολη, αποφάσισε να αφιερώσει το ημερολόγιο τοίχου του 2017 σε 12 γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες εναλλάξ, δοξάζοντας την τέχνη της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής.
Οι συνταγές, που στολίζουν μία-μία τους δώδεκα μήνες του ημερολογίου προέρχονται από τα σοφά βιβλία του Μοναστηριού της Παναγίας της Παρηγορήτισσας του Μόντρεαλ, υπό την καθοδήγηση της Γερόντισσας Θέκλας, που όχι μόνο έμαθε τα μυστικά των σιροπιαστών γλυκών και των μαρμελάδων από τη μητέρα της αλλά τα εμπλούτισε μαθητευόμενη και σε ειδικά μαθήματα ζαχαροπλαστικής.
Το ημερολόγιο είναι στολισμένο με δώδεκα πρωτότυπες ζωγραφιές της γνωστής ζωγράφου Κατερίνας Μερτίκας, η οποία φιλοτέχνησε ειδικά για την έκδοση τα έργα αυτά προσδίδοντας στους μήνες του χρόνου το άρωμα των φρούτων, τη γεύση των συνταγών, την αύρα της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ απολαμβάνει ένα ημερολόγιο με πρωτότυπα έργα τέχνης, τα οποία μάλιστα αποτελούν μια εικαστική ενότητα.
Η αισθητική και καλλιτεχνική αξία του Ημερολογίου Τοίχου του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ έγκειται στο ότι αποπνέει άρωμα γυναίκας, άρωμα πατρίδας, άρωμα παράδοσης!!!
Οι δώδεκα μήνες στολίζονται με τις ανάλογες συνταγές φρούτων: Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι για τον Ιανουάριο, μαρμελάδα μανταρίνι για τον Φεβρουάριο, γλυκό λεμόνι για το Μάρτιο, μαρμελάδα φράουλα για τον Απρίλιο, γλυκό βύσσινο για το Μάιο, μαρμελάδα ροδάκινο για τον Ιούνιο, γλυκό αχλάδι για τον Ιούλιο, μαρμελάδα σύκο για τον Αύγουστο, γλυκό σταφύλι για τον Σεπτέμβριο, μαρμελάδα μήλο για τον Οκτώβριο, γλυκό κυδώνι για το Νοέμβριο, μαρμελάδα βερίκοκο για το Δεκέμβριο.
Το ημερολόγιο με τις δώδεκα συνταγές είναι μεταφρασμένο και στα αγγλικά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΜ, Δήμητρα Αργυρόπουλος και Φωτεινή Διαμάντης, ενώ τον καλλιτεχνικό και εκδοτικό συντονισμό είχε η Εύη Ζωγράφου εκ μέρους των εκδόσεων Ωκεανός, που προσέφεραν δωρεάν την έκδοση προς το Λύκειο Ελληνίδων Μόντρεαλ. Η συγγραφέας και εκδότρια Ελένη Κεκροπούλου πίστεψε στην προσπάθεια του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ, η οποία αποσκοπεί στην περάτωση του Γλυπτού Μνημείου για τον Έλληνα Μετανάστη.
Το καλαίσθητο ημερολόγιο «Με Γλυκά του Κουταλιού και Μαρμελάδες 2017» του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ αποτελεί ένα μοναδικό δώρο για Έλληνες και ξένους, καθώς οι συνταγές με γεύσεις από Ελλάδα ταιριάζουν σε όλες τις γεύσεις και τα γούστα.
Διατίθεται από το Λύκειο Ελληνίδων Μόντρεαλ.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στο Μόντρεαλ
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στο Μόντρεαλ, το πρώτο Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι στο Κεμπέκ, ιδρύθηκε το 1993 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καναδά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καναδά κ. Σωτηρίου.
Το Μοναστήρι ιδρύθηκε υπό την καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ, μαθητού του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, πολυγραφότατου και πεφωτισμένου Αγιορείτη μοναχού.
Το Μοναστήρι χτίσθηκε πάνω σε μια παλιά φάρμα 235 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός ελατόδασους στα γοητευτικά βουνά Laurentians, βορειοδυτικά της πόλης Lachute. Με την αγάπη και τον συνεχή μόχθο των αδελφών μοναχών αλλά και με την προσφορά των λαϊκών αναπτύχθηκε σε ένα κήπο που υμνεί την Παναγία την Παρηγορίτισσα, στης οποίας τη θεία χάρη είναι αφιερωμένο.
Το Μοναστήρι απαριθμεί σήμερα 22 μοναχές υπό την ιερά καθοδήγηση της Ηγουμένης Θέκλας, η οποία πρωταγωνίστησε στην ίδρυσή του. Οι μοναχές ασχολούνται με τη γεωργία, την τυροκομία και την κατασκευή χειροτεχνημάτων και εργοχείρων.
Εκτός από την εντατική αφοσίωσή τους στην καθημερινή δουλειά, οι μοναχές προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά παρηγοριάς για τους μη έχοντες και αλλά και για τους έχοντες.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας αποτελεί το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων και των Ορθοδόξων του Μόντρεαλ.
Κατερίνα Μερτίκας
Ζωγράφος
Η Κατερίνα Μερτίκας γεννήθηκε στην Τρίπολη με το επίθετο Πατρινός και μετανάστευσε με την οικογένειά της στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του 60.
Είναι μια αυτοδίδακτη ζωγράφος που άρχισε τις εκθέσεις της το 1991 από το Μόντρεαλ και έκτοτε έχει εκθέσει έργα της σε πολλές γκαλερί του Καναδά, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.
Ο αυθορμητισμός της, τα χρώματα, τα παιδιά, τα τοπία του Καναδά σε ακρυλικό κυρίως την έχουν κάνει να ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο στύλ της στην καναδική εικαστική σκηνή.
Η Μερτίκας είναι μια παθιασμένη καλλιτέχνις, που έχει προσφέρει δωρεάν έργα της για κάρτες της UNICEF, του Καναδικού Οργανισμού για τον Πνεύμονα, της Οργάνωσης για τον Παιδικό Διαβήτη και άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Η ίδια έχει ζωγραφίσει ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο, Days to Treasure—A Book of Seasons, ενώ παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σεμινάρια ενηλίκων.
Μπορείτε να τη βρείτε και να διασυνδεθείτε μαζί της: https://www.facebook.com/katerina.mertikas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου