Απεβίωσε πρόσφατα ο πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Χιου Γκίλκριστ, ο άνθρωπος που έγραψε τρεις τόμους με τίτλο «Αυστραλοί και Έλληνες», όπου κατέγραψε την ιστορία της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία αλλά και την αυστραλιανή παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Χιου Γκίλκριστ έζησε στην Ελλάδα τους τελευταίους επτά μήνες του εμφυλίου και εργάστηκε ως πρέσβης της χώρας του για την περίοδο 1968 – 1972. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα του απονεμήθηκε ο Μέγας Σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Συνέγραψε την ιστορία των αυστραλοελληνικών σχέσεων έως την σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1953 και στη συνέχεια το έργο του «Αυστραλοί και Έλληνες», ο πρώτος τόμος του οποίου κέρδισε το βραβείο National Heritage Trust το 1994. Το 1998 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Ανδρέα από την Αρχιεπισκοπή του Σίδνεϊ, το 2004 το βραβείο Νίκη από το Ελληνο-αυστραλιανό Συμβούλιο και το 2006 το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=96&artid=67580
Ο πρώτος τόμος, όπως ήδη αναφέραμε, αρχίζει με την ιστορία των εφτά Ελλήνων ναυτικών της Ελληνικής Επανάστασης που συνελήφθησαν από το αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό, γιατί σταμάτησαν για νηοψία ένα από τα αγγλικά εμπορικά πλοία. Καταδικάστηκαν στη Μάλτα για πειρατεία το 1828 και στάλθηκαν στο Σίδνεϊ ως κατάδικοι το 1829. Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται, είναι οι Έλληνες χρυσωρύχοι, η ανάπτυξη των ελλήνων καταστηματαρχών, η ίδρυση των πρώτων Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, η ίδρυση των πρώτων ελληνόγλωσσων εφημερίδων στην Αυστραλία και των πρώτων ελληνικών σωματείων. Υπάρχουν, επίσης, οι ιστορίες των πρώτων Ελληνίδων στην Αυστραλία, όπως ήταν η Αικατερίνη Κράμερ και η Διαμαντίνα Ρώμα, οι ιστορίες των κυβερνητών των Αποικιών στην Αυστραλία που είχαν, προηγουμένως, υπηρετήσει στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 1896, οι πρώτοι Αυστραλοί ταξιδιώτες στην Ελλάδα και οι αναφορές τους στον αυστραλιανό τύπο της περιόδου κ.λπ.
Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει τη δύσκολη περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, τη μυστική απογραφή των Ελλήνων της Αυστραλίας από τις αυστραλιανές αρχές το 1916, την έκδοση του πρώτου ελληνικού βιβλίου "Η Ζωή εν Αυστραλία", που τυπώθηκε στη Μελβούρνη το 1916, τις επιθέσεις, καταστροφές και λεηλασίες κατά ελληνικών καταστημάτων από ομάδες ξενόφοβων Αυστραλών στρατιωτών, την πρώτη διαίρεση των Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων μεταξύ 1924 και 1928, σχετικά με το διορισμό, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του πρώτου Αρχιεπισκόπου Χριστόφορου Κνίτη, το νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών από τη Μικρά Ασία, την οικονομική κρίση και τους περιορισμούς στη μετανάστευση. Υπάρχουν, επίσης, οι ιστορίες των Αυστραλών ανδρών και γυναικών του αυστραλιανού στρατού που υπηρέτησαν στην Ελλάδα μεταξύ 1916-1919 και των Αυστραλών ακαδημαϊκών, αεροπόρων, αρχαιολόγων και συγγραφέων, που επισκέφτηκαν και έγραψαν τις εντυπώσεις τους για την προ του 1939 Ελλάδα κ.λπ.
Ο τρίτος τόμος παρουσιάζει, μεταξύ των άλλων ζητημάτων, τις κοινές εμπειρίες Ελλήνων και Αυστραλών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον επακόλουθο ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, την ίδρυση της Αυστραλιανής Μεταναστευτικής Αποστολής στην Αθήνα, τις απαρχές της μεταπολεμικής μαζικής μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία και τον εγειρόμενο ρόλο των Ελλήνων της Αυστραλίας στα επιστημονικά επαγγέλματα και ηγετικές θέσεις της ακαδημαϊκής, βιομηχανικής και πολιτικής ζωής.
Ο τρίτος τόμος του έργου "Αυστραλοί και Έλληνες", όπως και οι προηγούμενοι δύο τόμοι, είναι μια πολύτιμη συμβολή στη μακρά ιστορία των σχέσεων των Ελλήνων και Αυστραλών, καλογραμμένος και με σχετικές επεξηγηματικές φωτογραφίες".
Για το ίδιο θέμα ο εκπαιδευτικός και σχολιαστής, Κυριάκος Αμανατίδης είχε κάνει τις ακόλουθες επισημάνσεις:
"Η διαχρονική εξιστόρηση της φιλίας, επαφών και των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών αρχίζει από το 1829, τελειώνει το 1953, με την έναρξη της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Αυστραλία και καλύπτει 1.200 σελίδες και μια περίοδο 130 χρόνων, με εκτενείς αναφορές σε ομογενείς και στα επιτεύγματά τους, καθώς και στις δραστηριότητες ομογενειακών συλλογικών φορέων. Πλήθος φωτογραφιών μεγάλης ιστορικής αξίας πλαισιώνουν τις σελίδες αυτής της μοναδικής τριλογίας"
Ο Καθηγητής Νεοελληνικών Stathis Gauntlett, αναφέρθηκε στην μνημειώδη τριλογία του Γκίλκριστ λέγοντας:
{...} Η τριλογία του Χιου Γκίλκριστ "Australians and Greeks" είναι προϊόν ιστορικής έρευνας που προξενεί τον θαυμασμό μας. Αξίζει να διαβαστεί από πολλούς, ιδιαίτερα Ελληνο-Αυστραλούς, καθότι συμβάλλει σημαντικά στην αυτογνωσία τους.
{...} Ο Χιου Γκίλκριστ αφηγείται την ιστορία αρκετών Αυστραλών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα το 1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου (το σύνολο των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 600), και τις περιπτώσεις πολλών άλλων που σώθηκαν από την αυτοθυσία του ελληνικού λαού, που με κίνδυνο της ζωής του τους παρέσχε προστασία, και τους βοήθησε να διαφύγουν.
{...} Συνοπτικά, οι κύριοι θεματικοί άξονες του τρίτου τόμου, όπως απεικονίζονται και στο φωτογραφικό κολάζ του εξωφύλλου, είναι οι ακόλουθοι: Οι Αυστραλοί στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η συμβολή της Αυστραλίας στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά από το τέλος του πολέμου, και η μεταπολεμική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αυστραλία.
Αναφερόμενος στην παρατήρηση του Χιου Γκίλκριστ ότι το έργο του αποτελεί μια εισαγωγή στο θέμα που διαπραγματεύεται, ο κ. Gauntlett έκλεισε ως ακολούθως την παρουσίαση του βιβλίου:
"Η τελευταία παραπομπή στον Επίλογο της τριλογίας του Γκίλκριστ είναι από τον Θουκυδίδη, και εκφράζει την ελπίδα πως η αξία του έργου του θα εκτιμηθεί, όταν κάποια ιστορικά φαινόμενα επαναληφθούν, όπως αναπόφευκτα συμβαίνει. Δανειζόμενος μια άλλη ρήση του Θουκυδίδη, επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Hugh Gilchrist, που δεν μας έδωσε μόνο μια εισαγωγή, αλλά ένα "κτήμα ες αεί".
Σ.Χ./ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.i-reportergr.com/2010/11/blog-post_3280.html#ixzz1D1Iti1fF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου