Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο Ελληνισμός της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης «βάφει» την Κυριακή 18 Απριλίου γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο.

Ομογένεια
Ραντεβού στην Παρέλαση


Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την μεγαλειώδη παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης για την 189η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, την ερχόμενη Κυριακή 18 Απριλίου. Περισσότερα από 90 τμήματα, αποτελούμενα από ελληνορθόδοξες κοινότητες και σχολεία, συλλόγους, ομοσπονδίες και άλλους ομογενειακούς οργανισμούς είχαν δηλώσει συμμετοχή στην παρέλαση μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η προτελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την παρέλαση πρόκειται να ανακοινωθούν κατά την τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Απριλίου στις 8:00 το βράδυ.


«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε στη Greek News ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρέλασης, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα ανταπόκριση των εθελοντών και τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική κοινότητα θα ενεργοποιηθεί ακόμη πιο έντονα, καθώς πλησιάζει η μέρα της παρέλασης. Απηύθυνε δε κάλεσμα σε όλους τους ομογενείς να δώσουν δυναμικό παρών την Κυριακή στην 5η Λεωφόρο, αλλά και στις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν, τιμώντας την εθνική επέτειο και τα ελληνικά ιδεώδη.
Η φετινή παρέλαση είναι αφιερωμένη στους ομογενείς βετεράνους του στρατού και στους προσκόπους, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων Προσκοπισμού στην Αμερική και των 50 χρόνων από την ίδρυση του Eastern Orthodox Committee of Scouting, ενώ το αναμνηστικό λεύκωμα αφιερώθηκε στην επέτειο των 2,500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Κοντά στους ομογενείς θα βρεθούν και φέτος, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι αναμένονται στην Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
Τελετάρχες της εθνικής παρέλασης έχουν οριστεί, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Ελληνοαμερικανός παρουσιαστής του FOX, Ερνι Ανάστος, ο βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, έφεδρος συνταγματάρχης, Μάθιου Μπογδάνος και οι ομογενείς πρόσκοποι.
Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Σπύρος Κουβέλης, ενώ στις εκδηλώσεις αναμένεται θα παραστεί και πολυμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
Οπως κάθε χρόνο, μαζί με την ελληνοαμερικανική κοινότητα θα παρελάσουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, ο πολιτειακός ελεγκτής Νέας Υόρκης Τόμας Ντι Νάπολι, ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο ηγέτης της μειοψηφίας στην πολιτειακή γερουσία, Ντιν Σκέλος, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης και πολλοί άλλοι τοπικοί πολιτικοί.
Η έναρξη της παρέλασης έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ Αναμένεται, ωστόσο, να καθυστερήσει, καθώς ο βασικός παρουσιαστής της, Ερνι Ανάστος, ο οποίος είναι και ένας από τους φετινούς τελετάρχες, συνέστησε να ξεκινήσει η παρέλαση, ταυτόχρονα με την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι 9, η οποία θα αρχίσει στις 2 και θα διαρκέσει έως τις 4 το απόγευμα.
Στο πλαίσιο της απόφασης της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης για μείωση κατά 25% στη διαδρομή που ακολουθούν όλες οι παρελάσεις στην πόλη, η εθνική μας παρέλαση θα αρχίσει από την 64η οδό στην 5η Λεωφόρο και θα τερματίσει, όπως και παλαιότερα, στην 79η οδό, όπου βρίσκονται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.
Οπως επισημάνθηκε κατά την προτελευταία πανομογενειακή, στο τμήμα μεταξύ της 61ης -64ης οδού στην 5η Λεωφόρο θα τοποθετηθούν άρματα, οι δε επίσημοι και όσοι έχουν προσκλήσεις για την κεντρική εξέδρα, η οποία θα βρίσκεται μεταξύ της 67ης – 68ης οδού θα περπατήσουν επί της 5ης Λεωφόρου. Οσοι έχουν προσκλήσεις για τις άλλες εξέδρες, θα χρειαστεί να παρακάμψουν και να ανέβουν στην 70η οδό μέσω της Λεωφόρου Μάντισον, καθώς θα είναι κλειστά τα sidewalks μεταξύ της 61ης-64ης οδού.
Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο Πιέρ (είσοδος μόνο με προσκλήσεις).

Τριήμερο εκδηλώσεων
Την Παρασκευή 16 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Bowling Green του Νότιου Μανχάταν η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας από τμήμα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στον ιστό που δώρισε πριν από χρόνια η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων στην πόλη της Νέας Υόρκης. Την αμερικανική σημαία θα υψώσει τμήμα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Οπως ανέφερε ο κ. Μάικ Βουδούρης το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Στις 7 το βράδυ της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάταν το επίσημο δείπνο της παρέλασης, στη διάρκεια του οποίου θα δοθούν τα «Βραβεία Ανεξαρτησίας» στους τελετάρχες και θα τιμηθούν οι χορηγοί. Η τιμή του εισιτηρίου είναι $150.

Μιλώντας για την εκδήλωση στο «Χίλτον» ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από την ομογένεια, καθώς είναι η εκδήλωση που αφήνει κάποιο κέρδος στην παρέλαση και την Ομοσπονδία. Μέχρι την Πέμπτη υπήρχαν μόνο 13 χορηγοί και αναζητούνται άλλοι 7 για να συγκεντρωθεί το ποσό των $100,000, που έθεσαν ως στόχο οι οργανωτές.
Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος, το Σάββατο 17 Απριλίου, η εκδήλωση επίδειξης χορευτικών συγκροτημάτων στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια (σε περίπτωση βροχής, θα μεταφερθεί στο Κρητικό Σπίτι). Οπως ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης Κυριάκος Μαραγκουδάκης «στόχος είναι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις να φέρνουμε τη νεολαία μας πιο κοντά».
Η εκδήλωση, η οποία σημείωσε ξεχωριστή επιτυχία πέρυσι, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και καλούνται να συμμετάσχουν χορευτικά τμήματα κοινοτήτων, συλλόγων και ελληνοαμερικανικών σχολείων.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 20 συγκροτήματα, ανάμεσά τους τα χορευτικά του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας, του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, του Αγίου Νικολάου West Babylon, των Κρητών, της Δωδεκανησιακής και της Χιακής Ομοσπονδίας και των Ποντίων Νέας Υόρκης και Κονέκτικατ, καθώς και οι Olympic Dancers από το Πίτσμπουργκ.
Στην εκδήλωση θα παραστούν και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Τις θερμές ευχές του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μετέφερε στους οργανωτές και τους εθελοντές ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός, παραδίδοντας επιταγή ύψους $5,000 για τη φετινή παρέλαση. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, τα έσοδα από το λεύκωμα ανέρχονταν στις $ 33.800, τα έσοδα από το λαχείο έφτασαν τις $7,500, ενώ τα έσοδα του ταμείου είχαν ξεπεράσει τις $110,000.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αύριο Τρίτη 13 Απριλίου στις 5:30 το απόγευμα ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ παραθέτει δεξίωση προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της πόλης στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία Gracie Mansion (είσοδος μόνο με προσκλήσεις).
Την Τετάρτη 14 Απριλίου η Ομοσπονδία διοργανώνει βραδιά τζαζ για τη νεολαία με στόχο την οικονομική ενίσχυση της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, στο «Atrium Cafe» του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάταν. Επίσης την Τετάρτη, στις 6:30 μμ το απόγευμα ο πρόεδρος του Brooklyn Borough, Μάρτι Μάρκοβιτς διοργανώνει εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Ελληνικού Πολιτισμού στο Brooklyn Borough Hall – Grand Rotunda (209 Joralemon Street, Brooklyn, NY).
Την επομένη της παρέλασης, Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 5:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης που συνδιοργανώνουν ο δημοτικός σύμβουλος Πίτερ Βαλόν Τζούνιορ και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστίν Κουίν (είσοδος μόνο με προσκλήσεις).
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 21 Απριλίου με την εκδήλωση του NYC Comptroller, Τζον Λίου στο Surrogate’s Courthouse (31 Chambers Street, NY, NY 10007), στις 5:30 το απόγευμα.

* http://www.greeknewsonline.com/?attachment_id=12450

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις